Uniós ipari termelés: 1,1 százalékos visszaesés februárban

2021. 04. 14., 14:30

A januári 0,4 százalékos emelkedés után 2021 februárjában éves összevetésben 1,1 százalékkal esett vissza az ipari termelés volumene az Európai Unióban.

Az Eurostatot tájékoztató tagállamok közül a legnagyobb, 10,9 százalékos éves visszaesést Máltán regisztrálták, Észtországban 8,9, Franciaországban 6,4 százalékos volt a visszaesés. Az unió legnagyobb gazdaságaink ipari adatai mind a negatív tartományba esnek: Németországban 6,0, Spanyolországban 2,1, Olaszországban 0,6 százalékkal maradt el a termelés a 2020. februári szinttől.

Az EU „ipari bajnoka” februárban (is) Írország volt, ahol 41,4 százalékkal nőtt a termelés év/év alapon az év második hónapjában. Az „ezüstérmes” a 9,7 százalékos litván adat lett, Finnországban pedig 5,6 százalékos volt a növekedés.

A 3,9 százalékos magyar mutató a 7. legerősebb volt. (Hó/hó alapon ugyanakkor Magyarországon regisztrálták a legdinamikusabb, 4,8 százalékos növekedést; az uniós átlag 0,9 százalékos visszaesés volt.)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-04 22:40:00
A hivatal kilencedikként csatlakozik a blokklánc hálózathoz az EUIPO, Portugália, Észtország, Málta, Lengyelország, Olaszország, Lettország és Görögország után, így a publikus hazai adatok is ezen a rendszeren keresztül lesznek elérhetők az Európai Unió védjegy- és designoltalmi adatbázisában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS