Újabb lépést tett az EU a digitális schengeni vízum felé

2023. 03. 29., 18:08

Az uniós tagállamok állandó képviselői megállapodtak a vízumeljárás digitalizálására irányuló javaslatra vonatkozó tanácsi tárgyalási megbízásról.

A javaslat bevezetné a vízum online kérelmezésének lehetőségét, és a jelenleg használt vízumbélyeget digitális vízummal váltaná fel. Arra irányul, hogy hatékonyabbá váljon a vízumkérelmezési eljárás és javuljon a schengeni térség biztonsága – olvasható az Európai Tanács közleményében.

„A digitális schengeni vízum meg fogja könnyíteni a jogszerűen utazók számára a kérelmezést, és egyúttal a schengeni térség biztonságosabbá tételéhez is hozzájárul majd. Az online kérelmezésnek köszönhetően az utazóknak kevesebb alkalommal kell majd ellátogatniuk a konzulátusra, és a folyamat zökkenőmentesebbé fog válni a nemzeti közigazgatások számára. A digitális vízum ugyanakkor meg fogja szüntetni a vízumbélyeg hamisításának és ellopásának kockázatát” – mondta Maria Malmer Stenergard, svéd migrációügyi miniszter.

A javasolt új szabályok értelmében létre fog jönni egy vízumkérelmezési platform. Valamennyi schengeni vízumkérelmet ezen a platformon, egyetlen weboldalon keresztül kell majd benyújtani, amely platform továbbítani fogja a kérelmeket az érintett nemzeti vízumrendszerekhez. A platformon a vízumkérelmezők bevihetik az összes vonatkozó adatot, feltölthetik úti okmányaik és igazoló dokumentumaik elektronikus másolatát, valamint befizethetik a vízumdíjat. A vízumkérelmükkel kapcsolatos döntésekről is értesítést kapnak. A konzulátuson csak azon személyeknek kell majd megjelenniük, akik első alkalommal kívánnak vízumot kérelmezni, akiknek a rendszerben rögzített biometrikus adatai érvénytelenné váltak, valamint akik új úti okmánnyal rendelkeznek.

Ha egy személy több schengeni országba is el kíván látogatni, a platform a tartózkodás időtartama alapján automatikusan meg fogja határozni, hogy melyik országnak kell megvizsgálnia a kérelmet. A kérelmező azonban jelezheti majd, hogy a kérelmet az utazás céljának megfelelően egy adott tagállamnak kell-e elbírálnia.

A javasolt új szabályok értelmében a vízumokat digitális formában, kétdimenziós vonalkódként, kriptográfiai aláírással ellátva fogják kiadni. Ezáltal csökkenni fognak a hamisított és az ellopott vízumbélyegekkel kapcsolatos biztonsági kockázatok.

Változik az uniós vízumpolitika

A közelmúltbeli migrációs és biztonsági kihívások miatt jelentősen megváltozott az EU vízumpolitikájának kontextusa. Emellett a Covid19-világjárvány következtében jelentősen lelassultak a vízumeljárások, és szükségessé vált az eljárások digitálisabbá tétele.

Ezenkívül a technológiai fejlődés új biztonsági elemeket és lehetőségeket biztosít ahhoz, hogy az eljárások gördülékenyebbé és hatékonyabbá váljanak mind a vízumkérelmezők, mind a nemzeti hatóságok számára.

Mindezek fényében a Bizottság 2022. április 27-én a vízumeljárás digitalizálására irányuló jogalkotási javaslatot nyújtott be.

A március 29-én tárgyalási megbízás alapján a Tanács elnöksége tárgyalásokat kezd az Európai Parlamenttel a végleges szövegről való megállapodás céljából.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-01 19:41:00
Megalakult a GINOP Plusz Monitoring Bizottság, ami a soron következő fontos lépés a 2021–2027 közötti uniós költségvetési időszak gazdaságfejlesztési operatív programjának végrehajtásában – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.
2023-06-01 18:41:00
Az Atkins és a COVVI, egy leedsi székhelyű kézprotézis-fejlesztő olyan robotikai megoldást fejleszt, ami közel ugyanolyan kézügyességgel bír, mint az ember. A cél az, hogy erősen sugárzó környezetekben vegyék hasznát, távvezérlésű manipuláló eszközként.
2023-06-01 17:41:50
A családi cégek több mint fele súlyosabban éli meg a jelenlegi gazdasági helyzetet, mint a koronavírusjárványt. A teljes nagyvállalati szektorban még borúsabb a hangulat, itt a cégek majdnem kétharmada vélekedik így – derült ki a K&H családi vállalatok kutatásából.
2023-06-01 14:41:18
Az építőipari beruházásokra vonatkozó közbeszerzések közel 50 százalékát energetikai felújításokra írják ki, amelynek célja az épületek rezsijének csökkentése. A közel 9500 hazai közoktatási intézmény szinte mindegyikében szükség lenne ilyen irányú fejlesztésre – derül ki a BUILD IT Mérnökiroda összefoglalójából.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS