Újabb lépést tett az EU a digitális schengeni vízum felé

2023. 03. 29., 18:08

Az uniós tagállamok állandó képviselői megállapodtak a vízumeljárás digitalizálására irányuló javaslatra vonatkozó tanácsi tárgyalási megbízásról.

A javaslat bevezetné a vízum online kérelmezésének lehetőségét, és a jelenleg használt vízumbélyeget digitális vízummal váltaná fel. Arra irányul, hogy hatékonyabbá váljon a vízumkérelmezési eljárás és javuljon a schengeni térség biztonsága – olvasható az Európai Tanács közleményében.

„A digitális schengeni vízum meg fogja könnyíteni a jogszerűen utazók számára a kérelmezést, és egyúttal a schengeni térség biztonságosabbá tételéhez is hozzájárul majd. Az online kérelmezésnek köszönhetően az utazóknak kevesebb alkalommal kell majd ellátogatniuk a konzulátusra, és a folyamat zökkenőmentesebbé fog válni a nemzeti közigazgatások számára. A digitális vízum ugyanakkor meg fogja szüntetni a vízumbélyeg hamisításának és ellopásának kockázatát” – mondta Maria Malmer Stenergard, svéd migrációügyi miniszter.

A javasolt új szabályok értelmében létre fog jönni egy vízumkérelmezési platform. Valamennyi schengeni vízumkérelmet ezen a platformon, egyetlen weboldalon keresztül kell majd benyújtani, amely platform továbbítani fogja a kérelmeket az érintett nemzeti vízumrendszerekhez. A platformon a vízumkérelmezők bevihetik az összes vonatkozó adatot, feltölthetik úti okmányaik és igazoló dokumentumaik elektronikus másolatát, valamint befizethetik a vízumdíjat. A vízumkérelmükkel kapcsolatos döntésekről is értesítést kapnak. A konzulátuson csak azon személyeknek kell majd megjelenniük, akik első alkalommal kívánnak vízumot kérelmezni, akiknek a rendszerben rögzített biometrikus adatai érvénytelenné váltak, valamint akik új úti okmánnyal rendelkeznek.

Ha egy személy több schengeni országba is el kíván látogatni, a platform a tartózkodás időtartama alapján automatikusan meg fogja határozni, hogy melyik országnak kell megvizsgálnia a kérelmet. A kérelmező azonban jelezheti majd, hogy a kérelmet az utazás céljának megfelelően egy adott tagállamnak kell-e elbírálnia.

A javasolt új szabályok értelmében a vízumokat digitális formában, kétdimenziós vonalkódként, kriptográfiai aláírással ellátva fogják kiadni. Ezáltal csökkenni fognak a hamisított és az ellopott vízumbélyegekkel kapcsolatos biztonsági kockázatok.

Változik az uniós vízumpolitika

A közelmúltbeli migrációs és biztonsági kihívások miatt jelentősen megváltozott az EU vízumpolitikájának kontextusa. Emellett a Covid19-világjárvány következtében jelentősen lelassultak a vízumeljárások, és szükségessé vált az eljárások digitálisabbá tétele.

Ezenkívül a technológiai fejlődés új biztonsági elemeket és lehetőségeket biztosít ahhoz, hogy az eljárások gördülékenyebbé és hatékonyabbá váljanak mind a vízumkérelmezők, mind a nemzeti hatóságok számára.

Mindezek fényében a Bizottság 2022. április 27-én a vízumeljárás digitalizálására irányuló jogalkotási javaslatot nyújtott be.

A március 29-én tárgyalási megbízás alapján a Tanács elnöksége tárgyalásokat kezd az Európai Parlamenttel a végleges szövegről való megállapodás céljából.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS