Újabb Covid19-oltóanyagot engedélyezett az Európai Bizottság

2023. 09. 18., 20:18

Az Európai Bizottság engedélyezte a Moderna által kifejlesztett, a Spikevax XBB.1.5-re adaptált Covid19-oltóanyagot.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a gyorsított értékelési mechanizmus keretében elvégezte az oltóanyag szigorú értékelését. Az értékelést követően a Bizottság gyorsított eljárásban engedélyezte az adaptált oltóanyagot, hogy a tagállamok időben felkészülhessenek őszi-téli oltási kampányaikra. (A BioNTech-Pfizer által kifejlesztett, a Comirnaty XBB.1.5-re adaptált Covid19-oltóanyag szeptember elején kapott zöld jelzést.)

A Moderna a SARS-CoV-2 omikron XBB.1.5. törzsét célozva adaptálta Covid19-oltóanyagát. Ez összhangban van a Covid19-oltóanyagok összetételének a SARS-CoV-2 vírus új variánsaira való aktualizálásáról szóló ECDC–EMA-nyilatkozattal. Az adaptált oltóanyag várhatóan növelni fogja a jelenlegi domináns és az újonnan kialakuló variánsokkal szembeni immunitást is – olvasható a Bizottság közleményében.

„Az idén ősszel és télen a Covid19 és a szezonális influenza együttes terjedésével az oltás továbbra is a leghatékonyabb eszközünk marad mindkét vírus ellen. Arra biztatom az érintetteket, különösen a 60 éves és annál idősebb embereket, valamint a meggyengült immunrendszerű és a mögöttes egészségügyi problémával rendelkező személyeket, hogy a lehető leghamarabb adassák be maguknak a jelenleg terjedő variánsokra irányuló legújabb aktualizált oltóanyagokat tartalmazó emlékeztető adagot. Mindannyiunknak ébernek kell maradnunk, és meg kell védenünk egymást” – mondta Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos.

Az EMA és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) korábbi ajánlásaival összhangban az oltást igénylő felnőtteknek és 5 évesnél idősebb gyermekeknek a Covid19 elleni oltási előzményeiktől függetlenül egyetlen adagot kell kapniuk, amit mostantól felvehetnek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS