Újabb Covid19-oltóanyagot engedélyezett az Európai Bizottság

2023. 09. 18., 20:18

Az Európai Bizottság engedélyezte a Moderna által kifejlesztett, a Spikevax XBB.1.5-re adaptált Covid19-oltóanyagot.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a gyorsított értékelési mechanizmus keretében elvégezte az oltóanyag szigorú értékelését. Az értékelést követően a Bizottság gyorsított eljárásban engedélyezte az adaptált oltóanyagot, hogy a tagállamok időben felkészülhessenek őszi-téli oltási kampányaikra. (A BioNTech-Pfizer által kifejlesztett, a Comirnaty XBB.1.5-re adaptált Covid19-oltóanyag szeptember elején kapott zöld jelzést.)

A Moderna a SARS-CoV-2 omikron XBB.1.5. törzsét célozva adaptálta Covid19-oltóanyagát. Ez összhangban van a Covid19-oltóanyagok összetételének a SARS-CoV-2 vírus új variánsaira való aktualizálásáról szóló ECDC–EMA-nyilatkozattal. Az adaptált oltóanyag várhatóan növelni fogja a jelenlegi domináns és az újonnan kialakuló variánsokkal szembeni immunitást is – olvasható a Bizottság közleményében.

„Az idén ősszel és télen a Covid19 és a szezonális influenza együttes terjedésével az oltás továbbra is a leghatékonyabb eszközünk marad mindkét vírus ellen. Arra biztatom az érintetteket, különösen a 60 éves és annál idősebb embereket, valamint a meggyengült immunrendszerű és a mögöttes egészségügyi problémával rendelkező személyeket, hogy a lehető leghamarabb adassák be maguknak a jelenleg terjedő variánsokra irányuló legújabb aktualizált oltóanyagokat tartalmazó emlékeztető adagot. Mindannyiunknak ébernek kell maradnunk, és meg kell védenünk egymást” – mondta Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos.

Az EMA és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) korábbi ajánlásaival összhangban az oltást igénylő felnőtteknek és 5 évesnél idősebb gyermekeknek a Covid19 elleni oltási előzményeiktől függetlenül egyetlen adagot kell kapniuk, amit mostantól felvehetnek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-23 17:45:00
Az egész országban várható csapadéknak köszönhetően csökken a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyeztetve 2023. szeptember 24-től az ország egész területén visszavonja a tűzgyújtási tilalmat.
2023-09-23 11:30:00
A Komáromban készült és nyár elején a Dunán, majd a Sió-csatornán a Balatonhoz szétszerelt állapotban eljuttatott hajók közül egy kompot és egy katamaránt már sikerült összeszerelni, de még hátravan a beüzemelés, a hatósági szemlék, és a személyzet betanítása – tájékoztatott Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS