Újabb Covid19-oltóanyagot engedélyezett az Európai Bizottság

2023. 09. 18., 20:18

Az Európai Bizottság engedélyezte a Moderna által kifejlesztett, a Spikevax XBB.1.5-re adaptált Covid19-oltóanyagot.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a gyorsított értékelési mechanizmus keretében elvégezte az oltóanyag szigorú értékelését. Az értékelést követően a Bizottság gyorsított eljárásban engedélyezte az adaptált oltóanyagot, hogy a tagállamok időben felkészülhessenek őszi-téli oltási kampányaikra. (A BioNTech-Pfizer által kifejlesztett, a Comirnaty XBB.1.5-re adaptált Covid19-oltóanyag szeptember elején kapott zöld jelzést.)

A Moderna a SARS-CoV-2 omikron XBB.1.5. törzsét célozva adaptálta Covid19-oltóanyagát. Ez összhangban van a Covid19-oltóanyagok összetételének a SARS-CoV-2 vírus új variánsaira való aktualizálásáról szóló ECDC–EMA-nyilatkozattal. Az adaptált oltóanyag várhatóan növelni fogja a jelenlegi domináns és az újonnan kialakuló variánsokkal szembeni immunitást is – olvasható a Bizottság közleményében.

„Az idén ősszel és télen a Covid19 és a szezonális influenza együttes terjedésével az oltás továbbra is a leghatékonyabb eszközünk marad mindkét vírus ellen. Arra biztatom az érintetteket, különösen a 60 éves és annál idősebb embereket, valamint a meggyengült immunrendszerű és a mögöttes egészségügyi problémával rendelkező személyeket, hogy a lehető leghamarabb adassák be maguknak a jelenleg terjedő variánsokra irányuló legújabb aktualizált oltóanyagokat tartalmazó emlékeztető adagot. Mindannyiunknak ébernek kell maradnunk, és meg kell védenünk egymást” – mondta Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos.

Az EMA és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) korábbi ajánlásaival összhangban az oltást igénylő felnőtteknek és 5 évesnél idősebb gyermekeknek a Covid19 elleni oltási előzményeiktől függetlenül egyetlen adagot kell kapniuk, amit mostantól felvehetnek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS