Új uniós növény-egészségügyi szabályozás lép életbe az év végén

2019. 04. 25., 14:03

A 2016 októberében elfogadott, új közösségi rendeletet 2019. december 14-től kell alkalmazniuk a tagállamoknak – hívja fel a figyelmet a Nébih.

Az Európai Unió az elmúlt években felülvizsgálta az 1977 óta működő növény-egészségügyi rendszert. A témára vonatkozó régi jogszabályi környezet áttekintésének, majd módosításának elsődleges célja a rendszer modernizálása és az intézkedések hatékonyságának növelése volt, amely főként az EU területén termesztett növények védelme érdekében vált szükségessé. A 2016 októberében elfogadott, új közösségi rendeletet 2019. december 14-től kell alkalmazniuk a tagállamoknak.

2019. december 14-től kell alkalmazni az Európai Unió tagállamaiban a még 2016 októberében elfogadott, új növény-egészségügyi alaprendeletet. Az 1977 óta érvényben lévő rendelkezéseket felváltó, új szabályok átfogó célja, hogy biztonságosabb áruforgalmat biztosítsanak. Ugyancsak kiemelt szerepet játszanak abban, hogy a klímaváltozásnak a termesztett növények és erdészeti kultúrák egészségére gyakorolt negatív hatását csökkentsék.

Az új szabályozás támogatja a hatékonyabb növény-egészségügyi felderítést, amely a környezet, az erdők, a közösségi és magántulajdonban lévő zöldterületek védelmét szolgálja. Az előírások betartásával csökken a hazánkban nem honos károsítók bekerülésének és megtelepedésének kockázata, így az általuk hosszú távon okozható gazdasági és környezeti károk mértéke és az ellenük potenciálisan felhasználandó növényvédő szerek jelentette terhelés is. További előny, hogy a rendelet lehetővé teszi a mezőgazdasági termelők számára a formailag is egységes és átláthatóbb növényútlevél használatát, harmonizálja a nyomon követhetőség követelményeit és előírja a vállalkozók általános nyilvántartásba vételét.

Az EU Bizottsága 2019 decemberéig számos további rendeletet fogad el a növény-egészségügyi alaprendelet végrehajtásának kiegészítésére és konkretizálására, a valamennyi tagállamban történő egységes végrehajtás érdekében. A rendeletek a tagállamokban közvetlenül alkalmazandók, így a hazai szabályozás átalakítására is sor kerül idén.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a további rendeletek megjelenésével párhuzamosan folyamatosan tájékoztatja az érintetteket a Magyarországon életbe lépő változásokról, új előírásokról – olvasható a hivatal közleményében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS