„Új energiatérképet” rajzol az Európai Bizottság

2023. 11. 28., 19:25

Az Európai Bizottság 166 határokon átnyúló energiaprojektet javasol uniós támogatásra az európai zöld megállapodás megvalósításának elősegítése érdekében.

Az Európai Bizottság elfogadta a közös érdekű projektek és a kölcsönös érdekű projektek első listáját, amely teljes mértékben összhangban van az európai zöld megállapodással. Ezek a kulcsfontosságú, határokon átnyúló infrastrukturális projektek segíteni fogják az EU-t ambiciózus energia- és éghajlat-politikai céljainak elérésében. A projektekre egyszerűsített engedélyezési és szabályozási eljárások vonatkoznak, és az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből (CEF) uniós pénzügyi támogatásra jogosultak – olvasható a Bizottság közleményében. „A határokon átnyúló projektek mai listája meghatározza Európa új energiatérképét. Véget értek azok az idők, amikor a fosszilis tüzelőanyagok infrastruktúráját uniós források finanszírozták. Eljött az ideje, hogy beruházzunk egy rugalmasabb, decentralizált és digitalizáltabb rendszerbe, amelyben a fogyasztók egyben termelők is, és energiánk nagy része megújuló forrásokból származik” – mondta Kadri Simson energiaügyi biztos.

A listát a transzeurópai energiahálózatokról szóló felülvizsgált rendelet (TEN-E) keretében fogadták el, amely megszünteti a fosszilis tüzelőanyagok infrastruktúrájának támogatását, és a jövőben a határokon átnyúló energetikai infrastruktúrára összpontosít. A lista tartalmaz közös érdekű projekteket, melyek az EU területén belüli projektek, és most először a kölcsönös érdekű projekteket, melyek az EU-t más országokkal kötik össze.

A 166 kiválasztott közös érdekű projekt és kölcsönös érdekű projekt több mint a fele (85) villamosenergia-, tengeri és intelligens energiahálózatokkal kapcsolatos projekt, amelyek közül sok várhatóan 2027 és 2030 között lesz üzembe helyezve. Most először kerül sor hidrogénnel és elektrolizátorokkal kapcsolatos projektekre (65), amelyek jelentős szerepet fognak játszani az energiarendszer integrációjának és az uniós ipar dekarbonizációjának lehetővé tételében. A listán 14 szén-dioxid-szállítási hálózattokkal kapcsolatos projekt is szerepel, összhangban a szén-dioxid-leválasztási és -tárolási piac létrehozására irányuló céljainkkal.

A listát a Bizottság ellenőrzés céljából benyújtja az Európai Parlamenthez és a Tanácshoz. Mindkét társjogalkotónak két hónap áll rendelkezésére a lista teljes körű elfogadására vagy elutasítására, de nem módosíthatják azt. Ez a folyamat a társjogalkotók kérésére két hónappal meghosszabbítható.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-27 19:10:00
A Gazdasági Versenyhivatal kiemelt figyelmet fordít a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit és piaci helyzetét befolyásoló, nagy technológiai vállalkozások és online platformok piaci magatartásainak vizsgálatára.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS