Új címke jöhet az európai üzletekben: „erdőirtásmentes termék”

2023. 02. 06., 09:47

A Föld erdőinek kiirtásáért az „európai igények” is felelősek, az Európai Unió több intézkedéssel igyekszik orvosolni a helyzetet.

Az erdőirtás és az erdőpusztulás fő előidéző oka az olyan importáruk termeléséhez kapcsolódó mezőgazdasági területek terjeszkedése, mint a szója, a marhahús, a pálmaolaj, a fa, a kakaó és a kávé. Feldolgozóként és fogyasztóként az EU is felelős e problémáért, és az európai polgárok határozott sürgetésére válaszolva vezető szerepre törekszik annak megoldásában – olvashatjuk az Európai Bizottság nemrég megjelent közleményében. A brüsszeli testület ezért rendeletre tett javaslatot az EU által előidézett erdőirtás és erdőpusztulás minimálisra csökkentése érdekében.

Erdőirtás: riasztó számok. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO becslései szerint 1990 és 2020 között 420 millió hektárnyi – azaz az Európai Unió területét meghaladó méretű – erdőt irtottak ki világszerte. A nettó területveszteség (a kivágott erdőterület és az újonnan telepített vagy regenerálódott erdők területe közti különbség) a szóban forgó időszakban mintegy 178 millió hektár, ez Franciaország háromszorosának felel meg.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) becslése szerint 2007 és 2016 között az emberi eredetű üvegházhatásúgáz-kibocsátás közel negyede (23 százaléka) a mezőgazdaságból, az erdőgazdálkodásból és az egyéb jellegű földhasználatból származik. A kibocsátás mintegy 11 százaléka az erdőgazdálkodásból és az egyéb földhasználatból (főként az erdőirtásból) ered, míg a fennmaradó 12 százalék a mezőgazdasági termelés – például az állatállomány és a trágyázás – jelentette közvetlen kibocsátásokra vezethető vissza.

Mit tervez az unió? A szóban forgó rendelet alapján a gazdasági szereplőknek meg kell majd adniuk azon területek földrajzi koordinátáit, ahol az általuk forgalomba hozott árukat előállították. Ez szigorú nyomon követhetőséget tesz lehetővé, amellyel szavatolható, hogy csak erdőirtásmentes termékek kerüljenek be az uniós piacra.

Az Európai Bizottság ezen felül teljesítményértékelési rendszert vezet be, amely alacsony, közepes vagy magas kockázatú kategóriába sorolja majd az egyes országokat azon áruk vagy termékek előállítása tekintetében, amelyek nem erdőirtásmentesek, vagy pedig nem felelnek meg a termelő ország jogszabályainak. Az alacsony kockázatú termékek esetében kellő gondosságot előíró egyszerűsített szabályok, a magas kockázatú területeken szigorúbb ellenőrzések lesznek érvényben.

Az új szabályok járulékos hatásaként évente legalább 31,9 millió tonnával csökkenne az érintett áruk uniós fogyasztásával és előállításával járó szén-dioxid-kibocsátás, ami az Bizottság számítása szerint évente legalább 3,2 milliárd eurós gazdasági megtakarítást eredményezhetne.

Forrás: KAVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-05 10:10:13
Nálunk nem csupán a szavak szintjén érvényes az, hogy egy hajóban evezünk, hanem tényleg közösen, csapatként jutunk át egyik partról a másikra – mondta az Üzletemnek Csuhay Attila, az ingatlanprojektek menedzselésével foglalkozó GPM Kft. ügyvezető igazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS