Új címke jöhet az európai üzletekben: „erdőirtásmentes termék”

2023. 02. 06., 09:47

A Föld erdőinek kiirtásáért az „európai igények” is felelősek, az Európai Unió több intézkedéssel igyekszik orvosolni a helyzetet.

Az erdőirtás és az erdőpusztulás fő előidéző oka az olyan importáruk termeléséhez kapcsolódó mezőgazdasági területek terjeszkedése, mint a szója, a marhahús, a pálmaolaj, a fa, a kakaó és a kávé. Feldolgozóként és fogyasztóként az EU is felelős e problémáért, és az európai polgárok határozott sürgetésére válaszolva vezető szerepre törekszik annak megoldásában – olvashatjuk az Európai Bizottság nemrég megjelent közleményében. A brüsszeli testület ezért rendeletre tett javaslatot az EU által előidézett erdőirtás és erdőpusztulás minimálisra csökkentése érdekében.

Erdőirtás: riasztó számok. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO becslései szerint 1990 és 2020 között 420 millió hektárnyi – azaz az Európai Unió területét meghaladó méretű – erdőt irtottak ki világszerte. A nettó területveszteség (a kivágott erdőterület és az újonnan telepített vagy regenerálódott erdők területe közti különbség) a szóban forgó időszakban mintegy 178 millió hektár, ez Franciaország háromszorosának felel meg.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) becslése szerint 2007 és 2016 között az emberi eredetű üvegházhatásúgáz-kibocsátás közel negyede (23 százaléka) a mezőgazdaságból, az erdőgazdálkodásból és az egyéb jellegű földhasználatból származik. A kibocsátás mintegy 11 százaléka az erdőgazdálkodásból és az egyéb földhasználatból (főként az erdőirtásból) ered, míg a fennmaradó 12 százalék a mezőgazdasági termelés – például az állatállomány és a trágyázás – jelentette közvetlen kibocsátásokra vezethető vissza.

Mit tervez az unió? A szóban forgó rendelet alapján a gazdasági szereplőknek meg kell majd adniuk azon területek földrajzi koordinátáit, ahol az általuk forgalomba hozott árukat előállították. Ez szigorú nyomon követhetőséget tesz lehetővé, amellyel szavatolható, hogy csak erdőirtásmentes termékek kerüljenek be az uniós piacra.

Az Európai Bizottság ezen felül teljesítményértékelési rendszert vezet be, amely alacsony, közepes vagy magas kockázatú kategóriába sorolja majd az egyes országokat azon áruk vagy termékek előállítása tekintetében, amelyek nem erdőirtásmentesek, vagy pedig nem felelnek meg a termelő ország jogszabályainak. Az alacsony kockázatú termékek esetében kellő gondosságot előíró egyszerűsített szabályok, a magas kockázatú területeken szigorúbb ellenőrzések lesznek érvényben.

Az új szabályok járulékos hatásaként évente legalább 31,9 millió tonnával csökkenne az érintett áruk uniós fogyasztásával és előállításával járó szén-dioxid-kibocsátás, ami az Bizottság számítása szerint évente legalább 3,2 milliárd eurós gazdasági megtakarítást eredményezhetne.

Forrás: KAVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 19:13:00
Ha Önnek van a feltételeknek megfelelő, eladó kutyája és részt kíván venni a NAV április hónapban tervezett kutyavásárán, akkor 2023. április 12-ig küldjön előzetes ajánlatot!

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS