Új adó a legnagyobb vagyonokra? – Indulhat az aláírásgyűjtés

2023. 07. 12., 10:21

Az Európai Bizottság nyilvántartásba vette a „A jelentős vagyonok megadóztatása az ökológiai és társadalmi átállás finanszírozása céljából” elnevezésű európai polgári kezdeményezést.

A kezdeményezés szervezői felkérik a Bizottságot, hogy az ökológiai és társadalmi átállás érdekében hozzon létre egy, a jelentős vagyonokra kivetett európai adót. A kezdeményezés célja, hogy Unió-szerte hozzájáruljon az éghajlatváltozás és az egyenlőtlenség elleni küzdelemhez, valamint biztosítsa, hogy az európai polgárok méltányosan vegyék ki részüket e célkitűzések megvalósításából.

A nyilvántartásba vételről szóló határozat jogi természetű, és nem vetíti előre a Bizottság e kezdeményezéssel kapcsolatos végleges jogi és politikai következtetéseit, ahogy azt az intézkedést sem, amelyet a Bizottság esetleg meg kíván majd hozni, ha a kezdeményezés megszerzi a szükséges támogatást. Ebben a szakaszban a Bizottság még nem vizsgálta érdemben a javaslatot – olvasható a Bizottság közleményében.

A szervezőknek a nyilvántartásba vételtől számítva hat hónap áll rendelkezésükre, hogy megkezdjék az aláírásgyűjtést. Ha sikerül egy év alatt legalább hét különböző tagállamból egymillió támogató nyilatkozatot összegyűjteniük, a Bizottságnak reagálnia kell: el kell döntenie, hogy helyt ad-e a kérelemnek, vagy elutasítja azt, és döntését mindkét esetben meg kell indokolnia.

Európai polgári kezdeményezések

Az európai polgári kezdeményezés intézményét a Lisszaboni Szerződés vezette be, ezáltal olyan eszközt adva a polgárok kezébe, amellyel elérhetik, hogy az EU számukra fontos kérdéseket napirendre tűzzön. Az európai polgári kezdeményezés hivatalosan 2012 áprilisában lépett életbe. Minden olyan polgári kezdeményezés, amelyet legalább hét uniós tagállamban összesen egymillió polgár aláír, lehetővé teszi, hogy a polgárok jogalkotási javaslat előterjesztésére kérjék fel az Európai Bizottságot azokon a területeken, amelyeken a Bizottságnak jogában áll fellépni. A kezdeményezéseket akkor lehet nyilvántartásba venni, ha a javasolt intézkedés:

  • nem esik nyilvánvalóan a Bizottság jogalkotási hatáskörén kívül,
  • nem nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, és
  • nem nyilvánvalóan ellentétes az Unió értékeivel.

Az európai polgári kezdeményezés létrejötte óta 127 nyilvántartásba vétel iránti kérelem érkezett a Bizottsághoz, melyek közül 102 felelt meg az előírt feltételeknek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-25 15:40:00
Néhány kisebb terület kivételével július 24-ig véget ért a nyári aratás, amelyet érdemben hátráltató körülmény idén nem befolyásolt. A termények tárolásához elegendő a raktárkapacitás, az idei termés nagy része már a tárolókban van – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS