Tíz dolog, amit az Európai Parlament elért az elmúlt öt évben

2019. 05. 17., 17:03

A közelgő európai választások előtt az Európai Parlament sajtósai összeszedték, mit tett az elmúlt öt évben a parlament az európaiak mindennapi életének megkönnyítésére.

Olcsóbb telefonhívások

2017 júniusában megszűntek a roaming díjak, ami azt jelenti, hogy bárhová utazunk az EU-n belül, ugyanannyiért telefonálunk, írunk sms-t, vagy használjuk a telefonunk adatforgalmát, mint otthon. Egy másik fontos lépés 2019. május 15-én lépett életbe annak érdekében, hogy könnyebben tudjuk tartani a kapcsolatot a másik tagországban élő szeretteinkkel: az EU-n belüli hívások percenként maximum 19 centbe kerülnek.

Több lehetőség az online vásárláskor

A fogyasztók könnyebben hozzáférnek az online vásárolható termékekhez, hotelfoglalásokhoz, autóbérlésekhez, koncertjegyekhez és sok minden máshoz szerte Európában, a területi alapú tartalomkorlátozásra vonatkozó új szabályoknak köszönhetően, amelyek 2018 decemberében léptek életbe.

Kevesebb műanyag a tengerekben és folyókban

Mióta 2015-ben elfogadta a Parlament a műanyag zacskók csökkentésére vonatkozó szabályokat, az európaiak 72 százaléka használ kevesebbet belőlük. Egy másik fontos lépést a műanyaghulladékok ellen 2019 márciusában szavazott meg az EP, amikor elfogadták számos egyszer használatos műanyag betiltását: például a műanyag tányérokat, evőeszközöket vagy szívószálakat.

Nagyobb online védelem

Az új adatvédelmi rendelet, amely az elmúlt két évtized legnagyobb változását hozta az uniós adatvédelmi szabályozásban, 2018 májusában lépett életbe. Ennek köszönhetően személyes adataink nagyobb biztonságban vannak. Az EP emellett a szerzői jogi szabályokat is frissítette, ezzel is igazodva a digitális kor elvárásaihoz.

A munkavállalók jogainak megerősítése

2019 áprilisában a képviselők új szabályokat fogadtak el a munka és magánélet egyensúlyának biztosítása érdekében, amely értelmében az újdonsült apáknak legalább 10 munkanapnyi apasági szabadság jár, a gondozóknak pedig évente 5 munkanapnyi szabadság. A Parlament emellett az új típusú munkavállalók munkakörülményeit is javította, olyanokét, akik például a Deliveroonál vagy az Ubernél dolgoznak.

Egészségesebb bolygó a jövő generációnak

Egy 2016-os szavazásnak köszönhetően a Parlament elfogadta a párizsi klímaegyezményt, amely fordulópontot jelentett a klímaváltozás elleni harcban. A képviselők azóta is dolgoznak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésén és a megújuló energiaforrások használatának minél szélesebb körben történő elterjesztésén.

Több külföldi tanulási és képzési lehetőség

2019 márciusában a képviselők megszavazták az Erasmus+ program 2021-2027-es időszakra vonatkozó költségvetésének megháromszorozását, így még több európai polgár élvezheti az uniós oktatási és képzési programok előnyeit.

A gazdaság növekedése

A 2018 decemberében elfogadott EU-Japán kereskedelmi megállapodás a legnagyobb kétoldalú kereskedelmi megállapodás, amit valaha kötött az Unió. A gazdasági növekedés biztosítása érdekében az EU folyamatosan bővíti kereskedelmi kapcsolatait, a következő években várhatóan például Kanadával és Szingapúrral.

Biztonságosabb Európa

A terrorizmus elleni harc érdekében a Parlament 2016-ban elfogadta azokat a szabályokat, amelyek értelmében a repülőtársaságoknak ki kell adnia a biztonsági szolgálatoknak azoknak az utasoknak az adatait, akik az EU-ba, vagy az EU-ból utaznak. A következő évben a képviselők megszavazták az EU-szerte alkalmazandó szabályokat a külföldi és partizán terroristák megfékezésére; ahogy a joghézagokat is igyekeztek kiküszöbölni az uniós fegyvertörvényben és felvették a harcot a terrorizmus finanszírozásával is.

Olcsóbb energia

A 2017-ben elfogadott szabályoknak köszönhetően, amelyek egyszerűbb energiafogyasztási címkék használatát írják elő a háztartási gépeken, az uniós energiafogyasztók évente átlagosan 500 eurót takaríthatnak meg a háztartásokban használt energián.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS