Tíz dolog, amit az Európai Parlament elért az elmúlt öt évben

2019. 05. 17., 17:03

A közelgő európai választások előtt az Európai Parlament sajtósai összeszedték, mit tett az elmúlt öt évben a parlament az európaiak mindennapi életének megkönnyítésére.

Olcsóbb telefonhívások

2017 júniusában megszűntek a roaming díjak, ami azt jelenti, hogy bárhová utazunk az EU-n belül, ugyanannyiért telefonálunk, írunk sms-t, vagy használjuk a telefonunk adatforgalmát, mint otthon. Egy másik fontos lépés 2019. május 15-én lépett életbe annak érdekében, hogy könnyebben tudjuk tartani a kapcsolatot a másik tagországban élő szeretteinkkel: az EU-n belüli hívások percenként maximum 19 centbe kerülnek.

Több lehetőség az online vásárláskor

A fogyasztók könnyebben hozzáférnek az online vásárolható termékekhez, hotelfoglalásokhoz, autóbérlésekhez, koncertjegyekhez és sok minden máshoz szerte Európában, a területi alapú tartalomkorlátozásra vonatkozó új szabályoknak köszönhetően, amelyek 2018 decemberében léptek életbe.

Kevesebb műanyag a tengerekben és folyókban

Mióta 2015-ben elfogadta a Parlament a műanyag zacskók csökkentésére vonatkozó szabályokat, az európaiak 72 százaléka használ kevesebbet belőlük. Egy másik fontos lépést a műanyaghulladékok ellen 2019 márciusában szavazott meg az EP, amikor elfogadták számos egyszer használatos műanyag betiltását: például a műanyag tányérokat, evőeszközöket vagy szívószálakat.

Nagyobb online védelem

Az új adatvédelmi rendelet, amely az elmúlt két évtized legnagyobb változását hozta az uniós adatvédelmi szabályozásban, 2018 májusában lépett életbe. Ennek köszönhetően személyes adataink nagyobb biztonságban vannak. Az EP emellett a szerzői jogi szabályokat is frissítette, ezzel is igazodva a digitális kor elvárásaihoz.

A munkavállalók jogainak megerősítése

2019 áprilisában a képviselők új szabályokat fogadtak el a munka és magánélet egyensúlyának biztosítása érdekében, amely értelmében az újdonsült apáknak legalább 10 munkanapnyi apasági szabadság jár, a gondozóknak pedig évente 5 munkanapnyi szabadság. A Parlament emellett az új típusú munkavállalók munkakörülményeit is javította, olyanokét, akik például a Deliveroonál vagy az Ubernél dolgoznak.

Egészségesebb bolygó a jövő generációnak

Egy 2016-os szavazásnak köszönhetően a Parlament elfogadta a párizsi klímaegyezményt, amely fordulópontot jelentett a klímaváltozás elleni harcban. A képviselők azóta is dolgoznak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésén és a megújuló energiaforrások használatának minél szélesebb körben történő elterjesztésén.

Több külföldi tanulási és képzési lehetőség

2019 márciusában a képviselők megszavazták az Erasmus+ program 2021-2027-es időszakra vonatkozó költségvetésének megháromszorozását, így még több európai polgár élvezheti az uniós oktatási és képzési programok előnyeit.

A gazdaság növekedése

A 2018 decemberében elfogadott EU-Japán kereskedelmi megállapodás a legnagyobb kétoldalú kereskedelmi megállapodás, amit valaha kötött az Unió. A gazdasági növekedés biztosítása érdekében az EU folyamatosan bővíti kereskedelmi kapcsolatait, a következő években várhatóan például Kanadával és Szingapúrral.

Biztonságosabb Európa

A terrorizmus elleni harc érdekében a Parlament 2016-ban elfogadta azokat a szabályokat, amelyek értelmében a repülőtársaságoknak ki kell adnia a biztonsági szolgálatoknak azoknak az utasoknak az adatait, akik az EU-ba, vagy az EU-ból utaznak. A következő évben a képviselők megszavazták az EU-szerte alkalmazandó szabályokat a külföldi és partizán terroristák megfékezésére; ahogy a joghézagokat is igyekeztek kiküszöbölni az uniós fegyvertörvényben és felvették a harcot a terrorizmus finanszírozásával is.

Olcsóbb energia

A 2017-ben elfogadott szabályoknak köszönhetően, amelyek egyszerűbb energiafogyasztási címkék használatát írják elő a háztartási gépeken, az uniós energiafogyasztók évente átlagosan 500 eurót takaríthatnak meg a háztartásokban használt energián.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS