Tiszta technológiák: 17 projektbe 1,8 milliárd eurót fektet az EU

2022. 07. 14., 14:23

Az Európai Unió több mint 1,8 milliárd eurót fektet be 17 nagyszabású, innovatív tiszta technológiákkal kapcsolatos projektbe, az innovációs alap keretében odaítélt díjak harmadik körében – jelentette be az Európai Bizottság.

Az innovációs alapból támogatást fognak nyújtani annak érdekében, hogy elősegítsék az áttörést jelentő technológiák piacra jutását az energiaigényes iparágak, a hidrogéntechnológia, a megújuló energiaforrások, a szén-dioxid-leválasztási és -tárolási infrastruktúra, valamint az energiatárolás és a megújuló energiaforrások kulcsfontosságú összetevőinek gyártása terén. A kiválasztott projektek Bulgáriában, Finnországban, Franciaországban, Hollandiában, Izlandon, Lengyelországban, Németországban, Norvégiában és Svédországban találhatók.

Frans Timmermans ügyvezető alelnök így nyilatkozott: „A mai támogatások Európa-szerte támogatják az innovatív vállalkozásokat a zöld átállás ösztönzéséhez szükséges élvonalbeli technológiák kifejlesztésében. Az innovációs alap fontos eszköz a megújuló hidrogénnel és más megoldásokkal kapcsolatos innovációk fellendítésében az európai ipar számára. Az első folyósítási körhöz képest a rendelkezésre álló források 60 százalékkal nőttek, ami lehetővé tette számunkra, hogy megduplázzuk a támogatott projektek számát. Ez nagy lendületet ad az energiaigényes iparágak dekarbonizációjának az Európai Unióban.”

A 17 projektet a nagyprojektekre vonatkozó második pályázati felhívás keretében választották ki, ami azt jelenti, hogy tőkeköltségük meghaladja a 7,5 millió EUR-t. A projekteket független szakértők értékelték annak alapján, hogy képesek-e csökkenteni az üvegházhatásúgáz-kibocsátást a hagyományos technológiákhoz képest, a legkorszerűbb technológiákon túlmutató innovációt jelentenek-e, ugyanakkor kellően kiforrottak-e a megvalósításra. A további kiválasztási kritériumok között szerepelt, hogy mennyire alkalmas a projekt a léptékváltásra és mennyire költséghatékony.

A kiválasztott projektek az EU dekarbonizációs erőfeszítéseihez hozzájáruló ágazatok széles körét ölelik fel. Ezen ágazatok közé tartozik például a zöld hidrogén, a hulladékból előállított hidrogén, a tengeri szélenergia előállítása, forgalmazása és felhasználása, a fotovoltaikus modulok gyártása, az akkumulátorok tárolása és újrafeldolgozása, a szén-dioxid-leválasztás és -tárolás, a fenntartható légijármű-üzemanyagok és a fejlett bioüzemanyagok előállítása. Ezek együttesen 136 millió tonna szén-dioxid-egyenértéket takaríthatnak meg működésük első 10 évében.

Az Európai Beruházási Bank projektfejlesztési támogatásra előzetesen kiválaszt legfeljebb 20, ígéretes, de a támogatás elnyeréséhez nem kellően kiforrott projektet. Ezeket 2022 negyedik negyedévében jelentik be.

A támogatott projektek

Cementgyártás (4 projekt): Egy németországi projekt második generációs oxigén-üzemanyag tüzelésnél megvalósított szén-dioxid-leválasztási eljárást vezet be egy cementgyárban, és azt nyersanyagként biztosítja a szintetikus metanollá történő további feldolgozáshoz. Egy másik, lengyelországi projekt egy végponttól végpontig terjedő szén-dioxid-leválasztási és -tárolási láncot hoz létre, amely a cementgyárban történő szén-dioxid-leválasztástól és -cseppfolyósítástól az offshore telephelyeken való tárolásig tart. A harmadik projekt a mésztermelés során keletkező füstgázokból származó szén-dioxid-kibocsátásokat választja le, és azokat tartósan tengeri geológiai képződményekben tárolja Franciaország területén. Végezetül a negyedik projekt az első bulgáriai, teljes láncot felölelő szén-dioxid-leválasztási és -tárolási projekt lesz, amely egy cementgyár szén-dioxid-leválasztási létesítményeit köti össze szárazföldi és tengeri csővezetékeken keresztül a Fekete-tenger egyik kimerült gázmezőjében található végleges tengeri tárolóval.

Vegyi anyagok (3 projekt): Egy finnországi projekt keretében vegyileg újrafeldolgozzák a finomítókban alapanyagként felhasználandó műanyagokat. Egy svédországi projekt a maga nemében egyedülálló metanol-üzemet hoz létre, amely a CO₂-t, a maradékanyagokat, a megújuló hidrogént és a biogázt alakítja át metanollá. Egy másik svédországi projekt cellulózból állít elő új szálat a poliészter helyettesítésére a textilipari alkalmazásokban.

Hidrogéntechnológia (3 projekt): Hollandiában az egyik projekt zöld hidrogént állít elő, forgalmaz és használ fel egy tengeri szélenergiával ellátott elektrolizátoron keresztül. A másik projekt évente 15 500 tonna megújuló hidrogént fog előállítani. A harmadik a nem újrafeldolgozható szilárd hulladékáramokat dolgozza fel és alakítja át elsősorban hidrogénné.

Finomítók (2 projekt): Norvégiában egy projekt a világ első kereskedelmi léptékű bioüzemanyag-termelő létesítményét építi meg és működteti, amely erdészeti hulladékot alakít át fejlett második generációs bioüzemanyaggá és bioszénné. Egy svédországi projekt mesterséges, fenntartható légijármű-üzemanyag előállítására szolgáló nagyméretű létesítményt fog építeni, amely egy kapcsolt energiatermelő létesítményben leválasztott szén-dioxidot használ majd fel.

Energiatárolásra vagy megújuló energia előállítására szolgáló alkatrészek gyártása (3 projekt): Egy lengyelországi projekt rövid távú villamosenergia-tárolásra szolgáló innovatív elektrokémiai akkumulátorrendszereket gyártó üzemet hoz létre. Egy másik, észak-franciaországi projekt innovatív heteroátmenet-technológián alapuló fotovoltaikus berendezéseket gyártó üzemet épít. A harmadik, franciaországi projekt Li-ion újrafeldolgozó üzemet épít a dunkerque-i akkumulátorklaszterben a fekete massza előállítása és finomítása céljából, hozzáférést biztosítva az akkumulátor-nyersanyag másodlagos forrásához.

Megújuló energia: Az Északi-tenger német részén egy projekt keretében tengeri szélerőműparkot fognak építeni és üzemeltetni, amely innovatív megoldásokat alkalmaz a turbinákra és a hidrogénre vonatkozóan.

Szén-dioxid-leválasztási és -tárolási infrastruktúra: Egy izlandi projekt keretében egy nagymértékben méretezhető szárazföldi szén-dioxid-tároló terminált építenek, amelynek teljes becsült tárolókapacitása 880 millió tonna szén-dioxid lesz.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.
2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS