Szolgáltatások az Európai Unióban: nem Magyarország diktálta a tempót márciusban

2024. 06. 08., 11:10

Az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal csökkent, de az egy évvel korábbit 1,9 százalékkal így is meghaladta a szolgáltatások volumene az Európai Unióban 2024 márciusában.

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint 2024. márciusban uniós átlagban a szolgáltatások volumene az előző hónaphoz képest
– a szállítás és raktározás körében 0,7 százalékkal
– a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás körében 1,1 százalékkal,
– az információ és kommunikáció körében 0,2 százalékkal
– az ingatlanügyletek esetében 0,5 százalékkal,
– a szakmai, tudományos és műszaki tevékenységek terén 1,8 százalékkal esett vissza,
– az adminisztratív és támogató szolgáltatások körében viszont 0,8 százalékkal nőtt.

Az Eurostatot tájékoztató tagállamok közül a legnagyobb havi visszaesést Magyarországon (mínusz 15,7 százalék), Dániában (mínusz 4,2 százalék) és Görögországban (mínusz 2,8 százalék) regisztrálták. A legdinamikusabb növekedést Litvániában (+3,8 százalék), Csehországban (+1,3 százalék) és Szlovéniában (+0,9 százalék) mérték.

Éves összevetésben az EU egészét tekintve csupán a szállítási és raktározási szolgáltatások volumene csökkent (0,9 százalékkal) 2024 márciusában, a többi alágban növekedést regisztrált az Eurostat:
– szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás: 2,4 százalék,
– információ és kommunikáció: 5,5 százalék,
– ingatlanügyletek: 0,6 százalék,
– szakmai, tudományos és műszaki tevékenységek: 0,7 százalék,,
– adminisztratív és támogató szolgáltatások: 1,9 százalék.

A legdinamikusabb éves növekedést Luxemburgban (+10,1 százalék), Litvániában (+9,9 százalék) és Máltán (+9,1 százalék), a legnagyobb visszaesést Magyarországon (mínusz 8,1 százalék), Dániában (mínusz 7,9 százalék) és Lettországban (mínusz 4,7 százalék) mérték.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS