Szociális jogok: új szabályokat javasol az Európai Parlament

2018. 11. 26., 12:37

Az Európai Parlament foglalkoztatási szakbizottsága új szabályokról szavazott, amelyek elősegítik a munkavállalók mobilitását és biztosítják az igazságos hozzáférést a társadalombiztosításhoz azoknak is, akik nem hagyományos munkát végeznek.

Miért van szükségünk társadalombiztosítási koordinációra?

Uniós állampolgárként minden gond nélkül átköltözhetünk egy másik tagállamba – akár ott akarunk letelepedni, akár csak időszakosan tartózkodunk ott, hogy tanuljunk, vagy dolgozzunk.

Nagyjából 14 millió uniós állampolgár (dolgozók, munkanélküliek, nyugdíjasok, tanulók) nem él a saját országában. A közös uniós szabályok biztosítják, hogy ők is megkapják a nekik járó szociális és egészségügyi juttatásokat. Ezek a szabályok, amelyek 1959. óta léteznek, nemrégiben újították meg őket, és érvényesek Izlandra, Liechtensteinre, Norvégiára és Svájcra is, felelősek azért, hogy minden uniós állampolgár biztosítva legyen, és ne legyenek átfedések, például úgy, hogy valaki duplán részesül a biztosításból.

Koordináció, nem harmonizáció

Az uniós törvények kiterjednek a betegszabadságra, a szülési szabadságra, a családi és munkanélküli támogatásokra is.

A társadalombiztosítási rendszerek ennek ellenére még mindig a tagállamok kizárólagos hatáskörébe tartoznak: ők döntik el, mely juttatásokat folyósítják, milyen keretek között és mennyivel kell hozzájárulniuk mindehhez az állampolgároknak. Az uniós szabályok csupán a nemzeti rendszerek közötti párbeszédet hangolják össze.

A társadalombiztosítási koordináció négy alapelve:

  1. Egy állampolgárt egy ország társadalombiztosítási rendszere biztosít, és csak egy országban fizet érte.
  2. Ha egy állampolgár nem a saját országában biztosított, akkor is ugyanolyan jogai és kötelezettségei vannak, mint az adott az országban élőknek.
  3. A korábbi biztosítási időszakok, egy másik országban töltött idő és munkaidő beleszámít, amikor megállapítják a hatóságok egy adott juttatás mértékét.
  4. Egy adott országból érkező pénzbeli ellátások akkor is járnak egy állampolgárnak, ha egy másik országban él.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Az alapszabály az, hogy a külföldön munkát vállalókat az az ország biztosítja, ahol dolgoznak. Az álláskeresők egy meghatározott időszakra – jelenleg ez 3 hónap – kaphatnak munkanélküli támogatást a saját országuktól, akkor is, ha egy másik uniós tagállamban keresnek munkát. Például egy Magyarországon regisztrált álláskereső akkor is Magyarországtól kapja a támogatást, ha időközben Németországban keres munkát.

Azok a nyugdíjasok, akik több különböző országban dolgoztak életük során, kombinálhatják a biztosított időszakokat, így összeállítva a nyugdíjukat több forrásból.

A turisták az Európai Egészségbiztosítási Kártyának köszönhetően az utazások alatt is biztosítva vannak bármelyik uniós országban.

Új szabályok a munkanélküliségi, családi és ápolási támogatásokra vonatkozóan:

  • Az EP képviselői támogatják a munkanélküliségi támogatás meghosszabbítását a külföldön élők számára. A jelenlegi 3 helyett 6 hónapnyi időszak lenne, amelyet néhány esetben meg lehet hosszabbítani.
  • A képviselők szerint a külföldön dolgozóknak lehetőséget kellene adni a választásra, hogy abból az országból kapják a munkanélküliségi támogatást, ahol legutoljára dolgoztak, vagy ahol tartózkodnak.
  • A képviselők átláthatóbbá tennék az ápolási díjak rendszerét.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-09 13:23:56
Sietniük kell azoknak, akik tervezik biztosítói megtakarítás elindítását, de még nem kötöttek szerződést. Ha mentesülni szeretnének a megtakarítások kamatjövedelmére kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) alól, a megtakarítást a rendelet hatálybalépését megelőzően, legkésőbb június 30-ig el kell indítaniuk.
2023-06-09 12:23:00
Megjelent a NAV évkönyve, amely a 2022-es év legfontosabb adóhatósági eseményeit és statisztikáit foglalja össze. Kiderül többek között, hogy mennyi bírságot szabott ki az adóhatóság, és az is, hogy milyen hatékonysággal lehet megtámadni a határozatait. A legfontosabb és legtanulságosabb mutatókat a Jalsovszky iroda szedte csokorba.
2023-06-09 10:31:15
Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS