Szociális jogok: új szabályokat javasol az Európai Parlament

2018. 11. 26., 12:37

Az Európai Parlament foglalkoztatási szakbizottsága új szabályokról szavazott, amelyek elősegítik a munkavállalók mobilitását és biztosítják az igazságos hozzáférést a társadalombiztosításhoz azoknak is, akik nem hagyományos munkát végeznek.

Miért van szükségünk társadalombiztosítási koordinációra?

Uniós állampolgárként minden gond nélkül átköltözhetünk egy másik tagállamba – akár ott akarunk letelepedni, akár csak időszakosan tartózkodunk ott, hogy tanuljunk, vagy dolgozzunk.

Nagyjából 14 millió uniós állampolgár (dolgozók, munkanélküliek, nyugdíjasok, tanulók) nem él a saját országában. A közös uniós szabályok biztosítják, hogy ők is megkapják a nekik járó szociális és egészségügyi juttatásokat. Ezek a szabályok, amelyek 1959. óta léteznek, nemrégiben újították meg őket, és érvényesek Izlandra, Liechtensteinre, Norvégiára és Svájcra is, felelősek azért, hogy minden uniós állampolgár biztosítva legyen, és ne legyenek átfedések, például úgy, hogy valaki duplán részesül a biztosításból.

Koordináció, nem harmonizáció

Az uniós törvények kiterjednek a betegszabadságra, a szülési szabadságra, a családi és munkanélküli támogatásokra is.

A társadalombiztosítási rendszerek ennek ellenére még mindig a tagállamok kizárólagos hatáskörébe tartoznak: ők döntik el, mely juttatásokat folyósítják, milyen keretek között és mennyivel kell hozzájárulniuk mindehhez az állampolgároknak. Az uniós szabályok csupán a nemzeti rendszerek közötti párbeszédet hangolják össze.

A társadalombiztosítási koordináció négy alapelve:

  1. Egy állampolgárt egy ország társadalombiztosítási rendszere biztosít, és csak egy országban fizet érte.
  2. Ha egy állampolgár nem a saját országában biztosított, akkor is ugyanolyan jogai és kötelezettségei vannak, mint az adott az országban élőknek.
  3. A korábbi biztosítási időszakok, egy másik országban töltött idő és munkaidő beleszámít, amikor megállapítják a hatóságok egy adott juttatás mértékét.
  4. Egy adott országból érkező pénzbeli ellátások akkor is járnak egy állampolgárnak, ha egy másik országban él.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Az alapszabály az, hogy a külföldön munkát vállalókat az az ország biztosítja, ahol dolgoznak. Az álláskeresők egy meghatározott időszakra – jelenleg ez 3 hónap – kaphatnak munkanélküli támogatást a saját országuktól, akkor is, ha egy másik uniós tagállamban keresnek munkát. Például egy Magyarországon regisztrált álláskereső akkor is Magyarországtól kapja a támogatást, ha időközben Németországban keres munkát.

Azok a nyugdíjasok, akik több különböző országban dolgoztak életük során, kombinálhatják a biztosított időszakokat, így összeállítva a nyugdíjukat több forrásból.

A turisták az Európai Egészségbiztosítási Kártyának köszönhetően az utazások alatt is biztosítva vannak bármelyik uniós országban.

Új szabályok a munkanélküliségi, családi és ápolási támogatásokra vonatkozóan:

  • Az EP képviselői támogatják a munkanélküliségi támogatás meghosszabbítását a külföldön élők számára. A jelenlegi 3 helyett 6 hónapnyi időszak lenne, amelyet néhány esetben meg lehet hosszabbítani.
  • A képviselők szerint a külföldön dolgozóknak lehetőséget kellene adni a választásra, hogy abból az országból kapják a munkanélküliségi támogatást, ahol legutoljára dolgoztak, vagy ahol tartózkodnak.
  • A képviselők átláthatóbbá tennék az ápolási díjak rendszerét.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS