Szociális jogok: új szabályokat javasol az Európai Parlament

2018. 11. 26., 12:37

Az Európai Parlament foglalkoztatási szakbizottsága új szabályokról szavazott, amelyek elősegítik a munkavállalók mobilitását és biztosítják az igazságos hozzáférést a társadalombiztosításhoz azoknak is, akik nem hagyományos munkát végeznek.

Miért van szükségünk társadalombiztosítási koordinációra?

Uniós állampolgárként minden gond nélkül átköltözhetünk egy másik tagállamba – akár ott akarunk letelepedni, akár csak időszakosan tartózkodunk ott, hogy tanuljunk, vagy dolgozzunk.

Nagyjából 14 millió uniós állampolgár (dolgozók, munkanélküliek, nyugdíjasok, tanulók) nem él a saját országában. A közös uniós szabályok biztosítják, hogy ők is megkapják a nekik járó szociális és egészségügyi juttatásokat. Ezek a szabályok, amelyek 1959. óta léteznek, nemrégiben újították meg őket, és érvényesek Izlandra, Liechtensteinre, Norvégiára és Svájcra is, felelősek azért, hogy minden uniós állampolgár biztosítva legyen, és ne legyenek átfedések, például úgy, hogy valaki duplán részesül a biztosításból.

Koordináció, nem harmonizáció

Az uniós törvények kiterjednek a betegszabadságra, a szülési szabadságra, a családi és munkanélküli támogatásokra is.

A társadalombiztosítási rendszerek ennek ellenére még mindig a tagállamok kizárólagos hatáskörébe tartoznak: ők döntik el, mely juttatásokat folyósítják, milyen keretek között és mennyivel kell hozzájárulniuk mindehhez az állampolgároknak. Az uniós szabályok csupán a nemzeti rendszerek közötti párbeszédet hangolják össze.

A társadalombiztosítási koordináció négy alapelve:

  1. Egy állampolgárt egy ország társadalombiztosítási rendszere biztosít, és csak egy országban fizet érte.
  2. Ha egy állampolgár nem a saját országában biztosított, akkor is ugyanolyan jogai és kötelezettségei vannak, mint az adott az országban élőknek.
  3. A korábbi biztosítási időszakok, egy másik országban töltött idő és munkaidő beleszámít, amikor megállapítják a hatóságok egy adott juttatás mértékét.
  4. Egy adott országból érkező pénzbeli ellátások akkor is járnak egy állampolgárnak, ha egy másik országban él.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Az alapszabály az, hogy a külföldön munkát vállalókat az az ország biztosítja, ahol dolgoznak. Az álláskeresők egy meghatározott időszakra – jelenleg ez 3 hónap – kaphatnak munkanélküli támogatást a saját országuktól, akkor is, ha egy másik uniós tagállamban keresnek munkát. Például egy Magyarországon regisztrált álláskereső akkor is Magyarországtól kapja a támogatást, ha időközben Németországban keres munkát.

Azok a nyugdíjasok, akik több különböző országban dolgoztak életük során, kombinálhatják a biztosított időszakokat, így összeállítva a nyugdíjukat több forrásból.

A turisták az Európai Egészségbiztosítási Kártyának köszönhetően az utazások alatt is biztosítva vannak bármelyik uniós országban.

Új szabályok a munkanélküliségi, családi és ápolási támogatásokra vonatkozóan:

  • Az EP képviselői támogatják a munkanélküliségi támogatás meghosszabbítását a külföldön élők számára. A jelenlegi 3 helyett 6 hónapnyi időszak lenne, amelyet néhány esetben meg lehet hosszabbítani.
  • A képviselők szerint a külföldön dolgozóknak lehetőséget kellene adni a választásra, hogy abból az országból kapják a munkanélküliségi támogatást, ahol legutoljára dolgoztak, vagy ahol tartózkodnak.
  • A képviselők átláthatóbbá tennék az ápolási díjak rendszerét.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-12-05 13:13:00
Idén december 5–18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS