Szerzői jogok: közeleg a végső megegyezés

2019. 02. 27., 17:46

Az új szabályok szerint a gifeket, mémeket és az újságcikkekből vett rövid részeket továbbra is megoszthatjuk az online felületeken. A javaslatról márciusban szavaz az Európai Parlament.

A szerzői jogokkal kapcsolatos új szabályokat az Európai Parlament (EP) a digitális korszakra és az olyan nagy online felületekre szabta, mint a YouTube, a Facebook vagy a Google News. Ezek szerint az ilyen óriás online platformok a jövőben nem kereshetnek pénzt azzal, hogy az újságírók és a művészek tartalmait használják anélkül, hogy fizetnének nekik érte – olvasható az EP közleményében.

„Sikerült elérnünk egy igen jó megállapodást. A parlament álláspontja ugyan erősebb volt a felületek kötelezettségeivel kapcsolatban és hasonló jogokat kíván elérni a sportesemények kapcsán is, ám ezen még dolgoznunk kell a jövőben. Jelenleg azonban örülök, hogy egy ilyen jó és kiegyensúlyozott megállapodást értünk el a Tanáccsal” - mondta Axel Voss (néppárti, német) jelentéstevő.

Az új szabályokról szóló megállapodást a parlament és az Európai Tanács már február közepén megkötötte.

A jogi ügyekért felelős szakbizottság a javaslatot február 26-án fogadta el. Axel Voss képviselő a további teendőkről így nyilatkozott: „Reméljük, márciusban az EP megszavazza a reformokat, ezzel pedig uniós szinten végzünk is az eljárással. Ezután a tagállamoknak kell bevezetniük a szabályokat, amelyre két évük lesz. Ez a megállapodás segít az internetnek felkészülni a jövő kihívásaira, hogy egy olyan térré váljon, amely mindenki javát szolgálja, nemcsak a hatalommal bíró kevesekét.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS