Szerzői jogok: közeleg a végső megegyezés

2019. 02. 27., 17:46

Az új szabályok szerint a gifeket, mémeket és az újságcikkekből vett rövid részeket továbbra is megoszthatjuk az online felületeken. A javaslatról márciusban szavaz az Európai Parlament.

A szerzői jogokkal kapcsolatos új szabályokat az Európai Parlament (EP) a digitális korszakra és az olyan nagy online felületekre szabta, mint a YouTube, a Facebook vagy a Google News. Ezek szerint az ilyen óriás online platformok a jövőben nem kereshetnek pénzt azzal, hogy az újságírók és a művészek tartalmait használják anélkül, hogy fizetnének nekik érte – olvasható az EP közleményében.

„Sikerült elérnünk egy igen jó megállapodást. A parlament álláspontja ugyan erősebb volt a felületek kötelezettségeivel kapcsolatban és hasonló jogokat kíván elérni a sportesemények kapcsán is, ám ezen még dolgoznunk kell a jövőben. Jelenleg azonban örülök, hogy egy ilyen jó és kiegyensúlyozott megállapodást értünk el a Tanáccsal” - mondta Axel Voss (néppárti, német) jelentéstevő.

Az új szabályokról szóló megállapodást a parlament és az Európai Tanács már február közepén megkötötte.

A jogi ügyekért felelős szakbizottság a javaslatot február 26-án fogadta el. Axel Voss képviselő a további teendőkről így nyilatkozott: „Reméljük, márciusban az EP megszavazza a reformokat, ezzel pedig uniós szinten végzünk is az eljárással. Ezután a tagállamoknak kell bevezetniük a szabályokat, amelyre két évük lesz. Ez a megállapodás segít az internetnek felkészülni a jövő kihívásaira, hogy egy olyan térré váljon, amely mindenki javát szolgálja, nemcsak a hatalommal bíró kevesekét.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-04 15:17:17
Az MNB értesítette a K&H Biztosító Zrt.-t Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási pályázata pozitív elbírálásáról. Az új konstrukció forgalmazása így akár azonnal indulhat. Ezzel már 12 minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás érhető el a piacon.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS