Pert nyert az Európai Bizottsággal szemben a Deutsche Telekom

Pert nyert az Európai Bizottsággal szemben a Deutsche Telekom
2024. 06. 11., 13:10

Az Európai Bizottságnak kamatot kell fizetnie azon bírságok után, amelyeket a versenyjog területén jogosulatlanul szabott ki, és amelyek összegét ideiglenesen beszedte – mondta ki friss ítéletében az Európai Unió Bírósága.

„Az ügy”

2014. október 15-én az Európai Bizottság hozzávetőleg 31 millió euró összegű bírságot szabott ki a Deutsche Telekom AG-vel szemben, amiért az a széles sávú távközlési szolgáltatások szlovák piacán visszaélt az erőfölényével. A Deutsche Telekom keresetet indított e határozat megsemmisítése iránt az Európai Unió Törvényszéke előtt, ezzel együtt pedig 2015. január 16-án ideiglenesen megfizette e bírságot. A Törvényszék részben helyt adott e keresetnek, és a bírság összegét hozzávetőleg 12 millió euróval csökkentette. Ezért a Bizottság 2019. február 19-én visszatérítette ezt az összeget a Deutsche Telekomnak – foglalta össze „az ügy” előzményeit a Bíróság közleménye.

Ezt követően a Deutsche Telekom azt kérte a Bizottságtól, hogy fizesse meg számára az ezen összeg után járó késedelmi kamatokat a bírság megfizetésének időpontjától a visszatérítés időpontjáig terjedő időszakra, azaz több mint négy évre vonatkozóan. Mivel a Bizottság ezt megtagadta, a Deutsche Telekom ismét a Törvényszékhez fordult, amely arra kötelezte a Bizottságot, hogy fizessen meg a Deutsche Telekomnak hozzávetőleg 1,8 millió eurót. A Bizottság a Törvényszék ezen ítélete ellen fellebbezést nyújtott be a Bírósághoz.

Az ítélet

Az Európai Bíróság elutasítja a fellebbezést, ezáltal pedig helybenhagyja a Törvényszék ítéletét. Figyelembe véve ugyanis az állandó ítélkezési gyakorlatot – amelyet nem szükséges megváltoztatni –, amennyiben valamely uniós bíróság visszaható hatállyal megsemmisíti vagy csökkenti a versenyszabályok megsértése miatt a bizottsági határozatban kiszabott bírságot, ezen intézmény köteles az ideiglenesen megfizetett bírság összegének egészét vagy egy részét az e bírság ideiglenes megfizetésének időpontjától a visszatérítés napjáig terjedő időszakra járó kamatokkal együtt visszatéríteni.

Ez a kötelezettség akkor is fennáll, ha e bírság összegének a Bizottság általi befektetéséből származó pénzügyi hozam ebben az időszakban nulla, esetleg negatív volt. Nem „késedelmi kamatról” van szó, hanem olyan kamatról, amelynek az a célja, hogy átalányösszegben kártalanítsa a vállalkozást a szóban forgó összeg nyújtotta előnyök élvezetétől való megfosztásért. (A Bizottság által a Deutsche Telekom részére fizetendő kamat mértéke az Európai Központi Bank refinanszírozási kamatlába 3,5 százalékponttal növelt mértékének felel meg.)

A képen az ítéletet kihirdető Koen Lenaerts, az Európai Unió Bírósága elnöke.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-25 15:40:00
Néhány kisebb terület kivételével július 24-ig véget ért a nyári aratás, amelyet érdemben hátráltató körülmény idén nem befolyásolt. A termények tárolásához elegendő a raktárkapacitás, az idei termés nagy része már a tárolókban van – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS