Pert nyert az Európai Bizottsággal szemben a Deutsche Telekom

Pert nyert az Európai Bizottsággal szemben a Deutsche Telekom
2024. 06. 11., 13:10

Az Európai Bizottságnak kamatot kell fizetnie azon bírságok után, amelyeket a versenyjog területén jogosulatlanul szabott ki, és amelyek összegét ideiglenesen beszedte – mondta ki friss ítéletében az Európai Unió Bírósága.

„Az ügy”

2014. október 15-én az Európai Bizottság hozzávetőleg 31 millió euró összegű bírságot szabott ki a Deutsche Telekom AG-vel szemben, amiért az a széles sávú távközlési szolgáltatások szlovák piacán visszaélt az erőfölényével. A Deutsche Telekom keresetet indított e határozat megsemmisítése iránt az Európai Unió Törvényszéke előtt, ezzel együtt pedig 2015. január 16-án ideiglenesen megfizette e bírságot. A Törvényszék részben helyt adott e keresetnek, és a bírság összegét hozzávetőleg 12 millió euróval csökkentette. Ezért a Bizottság 2019. február 19-én visszatérítette ezt az összeget a Deutsche Telekomnak – foglalta össze „az ügy” előzményeit a Bíróság közleménye.

Ezt követően a Deutsche Telekom azt kérte a Bizottságtól, hogy fizesse meg számára az ezen összeg után járó késedelmi kamatokat a bírság megfizetésének időpontjától a visszatérítés időpontjáig terjedő időszakra, azaz több mint négy évre vonatkozóan. Mivel a Bizottság ezt megtagadta, a Deutsche Telekom ismét a Törvényszékhez fordult, amely arra kötelezte a Bizottságot, hogy fizessen meg a Deutsche Telekomnak hozzávetőleg 1,8 millió eurót. A Bizottság a Törvényszék ezen ítélete ellen fellebbezést nyújtott be a Bírósághoz.

Az ítélet

Az Európai Bíróság elutasítja a fellebbezést, ezáltal pedig helybenhagyja a Törvényszék ítéletét. Figyelembe véve ugyanis az állandó ítélkezési gyakorlatot – amelyet nem szükséges megváltoztatni –, amennyiben valamely uniós bíróság visszaható hatállyal megsemmisíti vagy csökkenti a versenyszabályok megsértése miatt a bizottsági határozatban kiszabott bírságot, ezen intézmény köteles az ideiglenesen megfizetett bírság összegének egészét vagy egy részét az e bírság ideiglenes megfizetésének időpontjától a visszatérítés napjáig terjedő időszakra járó kamatokkal együtt visszatéríteni.

Ez a kötelezettség akkor is fennáll, ha e bírság összegének a Bizottság általi befektetéséből származó pénzügyi hozam ebben az időszakban nulla, esetleg negatív volt. Nem „késedelmi kamatról” van szó, hanem olyan kamatról, amelynek az a célja, hogy átalányösszegben kártalanítsa a vállalkozást a szóban forgó összeg nyújtotta előnyök élvezetétől való megfosztásért. (A Bizottság által a Deutsche Telekom részére fizetendő kamat mértéke az Európai Központi Bank refinanszírozási kamatlába 3,5 százalékponttal növelt mértékének felel meg.)

A képen az ítéletet kihirdető Koen Lenaerts, az Európai Unió Bírósága elnöke.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-16 11:00:49
A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS