Az éttermekben, menzákon és egyéb vendéglátóhelyeken ingyenesen vagy alacsony felszolgálási díjért lehessen csapvizet kérni – javasolja az Európai Parlament.
Nagyobb fogyasztói bizalom a palackozott víznél sokkal olcsóbb és a környezet szempontjából tisztább csapvíz iránt: az Európai Parlament támogata az ezt célzó tervet.
A képviselők felső határt javasolnak egyes szennyezőanyagok, például a jelenlegi szint felére csökkentendő ólom, a káros baktériumok, és az egyes, az endokrin rendszert károsító anyagok arányának a csapvízben. A tervezet gondoskodna az egyre nagyobb gondot jelentő mikroműanyagok szintjének nyomon követéséről. A képviselők a víz egyetemes hozzáférhetőségének elve mellett is állást foglaltak.
A kézfeltartással elfogadott döntés lezárta az első olvasatot. Magát az állásfoglalást már 2018. október 23-án elfogadta a parlament, azonban a szakminiszterekből álló Tanács azóta sem alakította ki saját álláspontját, így nem tudtak elindulni a tárgyalások a társjogalkotók között. A tárgyalások ezért a májusi választások után, az új parlamenti ciklusban indulnak majd el.
Hozzáférés az ivóvízhez
A tagállamoknak az ivóvízhez való egyetemes hozzájutást is javítaniuk kellene ott, ahol ez technikailag kivitelezhető és igény mutatkozik rá – például ingyenesen használható városi vagy nyilvános helyen lévő ivókutak felszerelésével, fogalmaztak a képviselők jelentésükben. Hozzáteszik: az éttermekben, menzákon és egyéb vendéglátóhelyeken ingyenesen, vagy alacsony felszolgálási díjért lehessen csapvizet kérni.
Megtakarítás, környezetvédelem
Az Európai Bizottság szerint az európai háztartások évente több mint 600 millió eurót takaríthatnának meg, ha leállnának a palackozott vizek fogyasztásával. A csapvízre való átállással egyúttal a műanyaghulladék, így a tengereken úszó szemét mennyiségének leszorításához is hozzájárulnának. Az európai tengerpartokon még mindig az egyszer használatos műanyag palackok teszik ki a szemét legnagyobb részét.
A SALT Budapest alapvető filozófiája a hagyományos magyar konyha újragondolása. Tóth Szilárd séf és csapata olyan régi recepteket és technikákat elevenít fel, amelyek évtizedekkel, sőt évszázadokkal ezelőtt jellemezték a magyar vidéki konyhát.
Az idei első és a valaha mért legmagasabb bruttó rendszerterhelést regisztrálta a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. 2025. január 15-én.