Nyilvános konzultációt indított az Európai Bizottság arról, hogy mi is „a piac”

2022. 11. 09., 13:41

„A piac meghatározásáról szóló felülvizsgált közleménytervezet célja, hogy megerősítse azokat a szilárd elveket, amelyek kiállták az idő próbáját, szükség szerint pontosítsa a részleteket és pótolja iránymutatásunk hiányosságait.”

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított, amelyben felkérte az érdekelt feleket, hogy tegyék meg észrevételeiket a piac meghatározásáról szóló felülvizsgált közlemény tervezetével kapcsolatban.

A piac meghatározása az összefonódások és a legtöbb antitrösztügy értékelésének fontos első lépése; célja, hogy azonosítsa a vállalkozások közötti verseny határait – olvasható a bizottság közleményében. 1997-es elfogadása óta most először kerül sor a piac meghatározásáról szóló közlemény felülvizsgálatára. A felülvizsgálat figyelembe veszi az azóta eltelt évek során bekövetkezett jelentős fejleményeket, különösen a digitalizációt, valamint az áruk és szolgáltatások kínálatának új módjait, továbbá tükrözi a kereskedelmi ügyletek egyre inkább összekapcsolódó és globalizálódó jellegét.

A javasolt változtatások

A piac meghatározásáról szóló felülvizsgált közlemény tervezetének  fő célja, hogy a megfelelés megkönnyítése érdekében – többek között konkrét példák révén – több iránymutatást, valamint nagyobb fokú átláthatóságot és jogbiztonságot nyújtson a vállalkozások számára. Célja továbbá, hogy hatékonyabbá tegye a Bizottság és a nemzeti versenyhatóságok által végzett jogérvényesítést.

A javasolt módosítások új vagy kiegészítő iránymutatást nyújtanak a piac meghatározásának különböző kulcsfontosságú kérdéseivel kapcsolatban, ideértve a következőket:
– Magyarázat a piac meghatározásának elveiről és arról, hogy milyen szerepet tölt be a piacmeghatározás a versenyszabályok alkalmazása során.
– Nagyobb hangsúly a nem árjellegű elemeken, amilyen pl. az innováció, valamint a termékek és szolgáltatások minősége.
– A piacmeghatározás előretekintő alkalmazásával kapcsolatos pontosítások, különösen azon piacok tekintetében, amelyek strukturális átalakulása várható, például technológiai vagy szabályozási változások miatt.
– Új iránymutatás a digitális piacok – például a többoldalú piacok és a „digitális ökoszisztémák” (pl. mobil operációs rendszer köré épített termékek) – terén történő piacmeghatározásról.
– Az innovációintenzív piacokra vonatkozó új elvek, amelyek egyértelművé teszik, hogyan kell értékelni azokat a piacokat, ahol a vállalkozások közt innovációs verseny folyik, többek között piacra dobás előtt álló termékek révén.
– További iránymutatás a földrajzi piac meghatározásához, többek között a globális piacok meghatározásának feltételeiről, a behozatal értékelésének megközelítéséről, valamint a vonzáskörzetek szerint meghatározott helyi piacok (pl. fogyasztási cikkek kiskereskedelmi értékesítése) bizottsági értelmezéséről.
– Pontosítások a Bizottság által a piac meghatározásakor alkalmazható kvantitatív technikák tekintetében, mint amilyen például az árak csekély, de jelentős mértékű és nem átmeneti növekedésének tesztje (SSNIP teszt).
– Kibővített iránymutatás a bizonyítékok lehetséges forrásairól és azok bizonyító erejéről, a Bizottság tárgyi tapasztalatai és a piac meghatározásának tényeken alapuló megközelítése alapján.

A Bizottság felkéri az érdekelt feleket, hogy 2023. január 13-ig nyújtsák be észrevételeiket a közlemény tervezetével kapcsolatban. További információ – többek között az észrevételek megtételének módjáról – itt található.

„Szabályrendszerünknek világosnak, pontosnak és naprakésznek kell lennie ahhoz, hogy jogbiztonságot és kiszámíthatóságot garantáljon a vállalkozások számára. Mivel a világ digitalizáltabbá vált, és gazdaságaink ezer szállal kötődnek egymáshoz, egyes piacok ma másként működnek, mint régebben. A piac meghatározásáról szóló felülvizsgált közleménytervezet célja, hogy megerősítse azokat a szilárd elveket, amelyek kiállták az idő próbáját, szükség szerint pontosítsa a részleteket és pótolja iránymutatásunk hiányosságait. Felkérjük az érdekelt feleket, hogy tegyék meg észrevételeiket a javasolt változtatásokkal kapcsolatban” – mondta Margrethe Vestager, a versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnök.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS