Nyilvános konzultációt indított az Európai Bizottság arról, hogy mi is „a piac”

2022. 11. 09., 13:41

„A piac meghatározásáról szóló felülvizsgált közleménytervezet célja, hogy megerősítse azokat a szilárd elveket, amelyek kiállták az idő próbáját, szükség szerint pontosítsa a részleteket és pótolja iránymutatásunk hiányosságait.”

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított, amelyben felkérte az érdekelt feleket, hogy tegyék meg észrevételeiket a piac meghatározásáról szóló felülvizsgált közlemény tervezetével kapcsolatban.

A piac meghatározása az összefonódások és a legtöbb antitrösztügy értékelésének fontos első lépése; célja, hogy azonosítsa a vállalkozások közötti verseny határait – olvasható a bizottság közleményében. 1997-es elfogadása óta most először kerül sor a piac meghatározásáról szóló közlemény felülvizsgálatára. A felülvizsgálat figyelembe veszi az azóta eltelt évek során bekövetkezett jelentős fejleményeket, különösen a digitalizációt, valamint az áruk és szolgáltatások kínálatának új módjait, továbbá tükrözi a kereskedelmi ügyletek egyre inkább összekapcsolódó és globalizálódó jellegét.

A javasolt változtatások

A piac meghatározásáról szóló felülvizsgált közlemény tervezetének  fő célja, hogy a megfelelés megkönnyítése érdekében – többek között konkrét példák révén – több iránymutatást, valamint nagyobb fokú átláthatóságot és jogbiztonságot nyújtson a vállalkozások számára. Célja továbbá, hogy hatékonyabbá tegye a Bizottság és a nemzeti versenyhatóságok által végzett jogérvényesítést.

A javasolt módosítások új vagy kiegészítő iránymutatást nyújtanak a piac meghatározásának különböző kulcsfontosságú kérdéseivel kapcsolatban, ideértve a következőket:
– Magyarázat a piac meghatározásának elveiről és arról, hogy milyen szerepet tölt be a piacmeghatározás a versenyszabályok alkalmazása során.
– Nagyobb hangsúly a nem árjellegű elemeken, amilyen pl. az innováció, valamint a termékek és szolgáltatások minősége.
– A piacmeghatározás előretekintő alkalmazásával kapcsolatos pontosítások, különösen azon piacok tekintetében, amelyek strukturális átalakulása várható, például technológiai vagy szabályozási változások miatt.
– Új iránymutatás a digitális piacok – például a többoldalú piacok és a „digitális ökoszisztémák” (pl. mobil operációs rendszer köré épített termékek) – terén történő piacmeghatározásról.
– Az innovációintenzív piacokra vonatkozó új elvek, amelyek egyértelművé teszik, hogyan kell értékelni azokat a piacokat, ahol a vállalkozások közt innovációs verseny folyik, többek között piacra dobás előtt álló termékek révén.
– További iránymutatás a földrajzi piac meghatározásához, többek között a globális piacok meghatározásának feltételeiről, a behozatal értékelésének megközelítéséről, valamint a vonzáskörzetek szerint meghatározott helyi piacok (pl. fogyasztási cikkek kiskereskedelmi értékesítése) bizottsági értelmezéséről.
– Pontosítások a Bizottság által a piac meghatározásakor alkalmazható kvantitatív technikák tekintetében, mint amilyen például az árak csekély, de jelentős mértékű és nem átmeneti növekedésének tesztje (SSNIP teszt).
– Kibővített iránymutatás a bizonyítékok lehetséges forrásairól és azok bizonyító erejéről, a Bizottság tárgyi tapasztalatai és a piac meghatározásának tényeken alapuló megközelítése alapján.

A Bizottság felkéri az érdekelt feleket, hogy 2023. január 13-ig nyújtsák be észrevételeiket a közlemény tervezetével kapcsolatban. További információ – többek között az észrevételek megtételének módjáról – itt található.

„Szabályrendszerünknek világosnak, pontosnak és naprakésznek kell lennie ahhoz, hogy jogbiztonságot és kiszámíthatóságot garantáljon a vállalkozások számára. Mivel a világ digitalizáltabbá vált, és gazdaságaink ezer szállal kötődnek egymáshoz, egyes piacok ma másként működnek, mint régebben. A piac meghatározásáról szóló felülvizsgált közleménytervezet célja, hogy megerősítse azokat a szilárd elveket, amelyek kiállták az idő próbáját, szükség szerint pontosítsa a részleteket és pótolja iránymutatásunk hiányosságait. Felkérjük az érdekelt feleket, hogy tegyék meg észrevételeiket a javasolt változtatásokkal kapcsolatban” – mondta Margrethe Vestager, a versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnök.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022-12-06 13:24:07
A kormány döntése alapján a diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot. A Diákhitel1 változatlanul 4,99 százalékos kamattal lesz elérhető 2023 januárjától, a Képzési hitelt és a Diákhitel2-t pedig továbbra is kamatmentesen vehetik fel a felsőoktatásban tanulók.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS