100 százalékkal drágult az energia márciusban az Európai Unióban

100 százalékkal drágult az energia márciusban az Európai Unióban
2022. 05. 03., 12:37

36,5 százalékkal emelkedtek éves összevetésben az ipari termelői árak az Európai Unióban 2022 márciusában – tájékoztatott az Eurostat.

Az EU-ban (is) az energiaárak emelkedtek a legdinamikusabban, átlagosan 101,3 százalékkal voltak magasabbak, mint 2021 márciusában; az energiaárakat nem számítva a termelői árak emelkedése „csupán” 14,1 százalékos.

A tagállamok közül Írország ipari árai emelkedtek a legdinamikusabban 2022 harmadik hónapjában: itt az átlagos drágulás is meghaladta a 100 százalékot (106,1 százalék). A „dobogós helyeket” Románia (67,6 százalék) és Dánia (62,0 százalék) foglalta el.

A két legnagyobb gazdaságban átlag alatti volt az ipari árak emelkedése: Németországban 30,7, Franciaországban 26,5 százalékos.

Magyarországon a KSH adatai szerint az ipar belföldi értékesítési árai átlagosan 39,4 százalékkal voltak magasabbak, mint 2021. márciusban.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS