100 százalékkal drágult az energia márciusban az Európai Unióban

100 százalékkal drágult az energia márciusban az Európai Unióban
2022. 05. 03., 12:37

36,5 százalékkal emelkedtek éves összevetésben az ipari termelői árak az Európai Unióban 2022 márciusában – tájékoztatott az Eurostat.

Az EU-ban (is) az energiaárak emelkedtek a legdinamikusabban, átlagosan 101,3 százalékkal voltak magasabbak, mint 2021 márciusában; az energiaárakat nem számítva a termelői árak emelkedése „csupán” 14,1 százalékos.

A tagállamok közül Írország ipari árai emelkedtek a legdinamikusabban 2022 harmadik hónapjában: itt az átlagos drágulás is meghaladta a 100 százalékot (106,1 százalék). A „dobogós helyeket” Románia (67,6 százalék) és Dánia (62,0 százalék) foglalta el.

A két legnagyobb gazdaságban átlag alatti volt az ipari árak emelkedése: Németországban 30,7, Franciaországban 26,5 százalékos.

Magyarországon a KSH adatai szerint az ipar belföldi értékesítési árai átlagosan 39,4 százalékkal voltak magasabbak, mint 2021. márciusban.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS