„Nem csak a mai napon, hanem mindenkor szolidaritást vállalunk a nőkkel”

2023. 03. 08., 06:41

A nemzetközi nőnap alkalmából Josep Borrell, az Európai Bizottság és az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a következő nyilatkozatot tette:

„A nemzetközi nőnapon megemlékezünk a nők ellenálló képességéről és a bennük rejlő erőről. Eltökéltségükről, amellyel kiállnak az igazságtalanság ellen. A mások védelme iránti elkötelezettségükről. A változás iránti rendíthetetlen törekvésükről.

Nem csak a mai napon, hanem mindenkor szolidaritást vállalunk a nőkkel, hogy előmozdítsuk jogaikat a világ minden részén. A célunk, hogy növeljük a nők társadalmi szerepvállalását, hogy ne ütközzenek akadályokba a kitűzött életcéljaik elérése során.

Aggasztó jelenség a nők és lányok világszerte tapasztalható egyre növekvő elnyomása és az emberi jogaik sárba tiprása.

Kiállunk az iráni nők mellett, akiknek szabadságjogait szisztematikusan korlátozzák; és ugyanígy támogatjuk a nőket Afganisztánban is, ahol a tálibok megpróbálják kitiltani a nőket és a lányokat a nyilvános terekről, valamint a világon mindenütt, ahol a nők alapvető jogait és szabadságait veszély fenyegeti vagy megfosztják őket ezektől.

Szintén mély aggodalommal töltenek el bennünket azok a jelentések, amelyek szerint az orosz fegyveres erők háborús fegyverként alkalmazzák a nők és gyermekek elleni szexuális erőszakot Ukrajnában. Ezek a cselekmények háborús bűncselekménynek minősülnek, és az elkövetőket bíróság elé kell állítani. Továbbra is együtt fogunk működni nemzetközi partnereinkkel annak érdekében, hogy Oroszország megbűnhődjön ezekért az atrocitásokért.

A globális elszámoltathatóság megerősítése érdekében az EU nemrégiben szankciócsomagot fogadott el a szexuális és nemi alapú erőszak elkövetőivel szemben.

De kedvező fejlemények is vannak. Az EU mérföldkőnek számító döntéseket hozott – például a vállalati vezetőtestületekben a nemek közötti egyensúlyra vagy a bérek átláthatóságára vonatkozó új uniós szabályok révén – annak érdekében, hogy az EU-ban a nők ugyanolyan lehetőségekkel rendelkezzenek, mint a férfiak. Uniós szintű szabályokat kívánunk meghatározni a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak elleni küzdelem terén.

Sok még a teendőnk e téren. Hosszú út áll még előttünk, amíg eljutunk a tényleges jogegyenlőségig. A nemek közötti egyenlőség csak akkor valósulhat meg, amikor mindannyian részt veszünk annak előmozdításában és védelmében, legyen szó akár az EU-ról vagy a világ többi részéről.”

Uniós lépések

A 2023. évi nemzetközi nőnap témája: „DigitALL: Innováció és technológia a nemek közötti egyenlőség szolgálatában”. A nemek közötti digitális szakadék miatt a nők nem képesek teljes mértékben kiaknázni a digitális átállás előnyeit. Az Unió digitális stratégiája és fenntartható növekedési stratégiája révén igyekszik egyenlő hozzáférést biztosítani a nők számára a digitális technológiákban rejlő kiaknázatlan lehetőségekhez – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Ursula von der Leyen elnök 2023-at a készségek európai évének nyilvánította. A nők és lányok oktatásába és készségfejlesztésébe való beruházások alapvető szerepet játszanak abban, hogy az élet minden területén javuljon a nők helyzete, és felszámolhassuk a nemek közötti bérszakadékot.

2022-ben az EU fontos eredményeket könyvelhetett el a nemek közötti egyenlőséget előmozdító jogszabályok terén. A Bizottság 2022 márciusában javaslatot tett a nemi alapú erőszak elleni küzdelemre vonatkozó uniós minimumszabályokra. Ez az első olyan irányelvjavaslat, amely az online erőszakkal is foglalkozik, ideértve például az intim képek beleegyezés nélküli megosztását, az internetes üldözést, az internetes zaklatást, valamint az erőszakra vagy gyűlöletre való internetes uszítást. 2022 augusztusától alkalmazandóvá váltak a munka és a magánélet közötti egyensúlyra vonatkozó új uniós jogok.

2022 szeptemberében az Európai Bizottság elfogadta az európai gondozási stratégiát.  2022 novemberében az Európai Parlament elfogadta a vállalati vezetőtestületekben a nemek közötti egyensúlyról szóló irányelvet, amely küszöbértékeket vezet be a tőzsdén jegyzett társaságok vezetőtestületeiben a nemek kiegyensúlyozott képviseletére vonatkozóan. Decemberben politikai megállapodás született a bérek átláthatóságáról szóló irányelvről. A Bizottság közzétette „A nemek közötti egyenlőség az EU-ban” című 2023. évi jelentését, amely naprakész tájékoztatást nyújt a 2020–2025 közötti időszakra szóló nemi esélyegyenlőségi stratégia megvalósítása terén tett lépésekről.  

A Bizottság március 8-án kampányt indít a nemi sztereotípiák ellen, amely a nemi esélyegyenlőségi stratégia fontos eredménye.  Ezen túlmenően az Európai Bizottság idén pályázati felhívást tesz közzé a „Polgárok, egyenlőség, jogok és értékek” program keretében a nemek közötti egyenlőség előmozdítása érdekében, ideértve a nők gazdasági és politikai döntéshozatalban való kiegyensúlyozott részvételét is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a "női energiák" mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet "veganizálni" megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS