Mit kíván „az átlag európai”?

2023. 05. 13., 11:15

Hatékonyabb közigazgatást szeretnének, reformokat pedig elsősorban az egészségügy és az oktatás területén várnak az európaiak – derül ki az Eurobarométer friss felméréséből.

Hogyan segítheti az EU a tagállamokat?

Az Eurobarométer gyorsfelmérésében azt a kérdést is feltette az európai polgároknak, hogy szerintük a tagállamok mely területeken profitálhatnak leginkább a reformok megtervezéséhez és végrehajtásához nyújtott uniós támogatásból. A válaszok megoszlása a követező:

  • Az európaiak 42 százaléka véli úgy, hogy az EU előmozdíthatná a bevált gyakorlatok tagállamok közötti cseréjét.
  • 42 százalékuk szerint nagy a jelentősége annak, hogy az EU támogatja a tagállamokat a válságkezelésben, legyen szó világjárványokról, természeti katasztrófákról vagy konfliktusokról.
  • 34 százalékuk látja úgy, hogy az EU tudást és szakértelmet biztosíthat a tagállamok számára a reformok megtervezéséhez és végrehajtásához.
  • 34 százalékuk van azon a véleményen, hogy az EU pénzügyi támogatást nyújthatna a tagállamoknak a reformjaik megvalósításához.
  • 31 százalékuk ért egyet azzal, hogy az EU segíthetne a készségek és kompetenciák fejlesztésében a tagállamok közigazgatási rendszerein belül.

Az európaiak hatékonyabb közigazgatást szeretnének

A felmérés szerint a tagállami közigazgatási szervek működhetnének eredményesebben és hatékonyabban. Például a polgárok több mint 45 százaléka véli úgy, hogy hazájában a közigazgatás bonyolult, nehézkes és lassú.

Az európaiak akkor lennének nagyobb bizalommal hazájuk közigazgatási szervei iránt, ha azok kevésbé lennének bürokratikusak (52 százalék) és átláthatóbban járnának el a döntéshozatal és a közpénzek felhasználása során (44 százalék). A válaszadók mintegy egyharmada látja úgy, hogy a polgárokkal való kommunikáció fokozása és hatékonyabbá tétele, valamint a képzettebb köztisztviselők növelnék a közigazgatásba vetett bizalmat.

Az európaiak közel fele van azon a véleményen, hogy a közigazgatásnak polgárközelibbnek kellene lennie, és különböző közvetlen kommunikációs csatornákat kellene alkalmaznia, beleértve a személyes interakciókat is, valamint egyértelműbb tájékoztatást kellene nyújtania az eljárásokról és a szolgáltatásokról. Az európaiak több digitális szolgáltatást (31 százalék) és felhasználóbarátabb e-kormányzati szolgáltatásokat (35 százalék) is szeretnének.

Az egészségügy és az oktatás területén van szükség leginkább reformra

Az európaiak szerint leginkább a közegészségügy (56 százalék) és az oktatás (50 százalék) terén van szükség reformokra. 11 tagállamban a polgárok több mint 60 százaléka sürgeti a közegészségügyi reformokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS