Mire kötelezheti egy másik EU-tagállam az Írországban letelepedett Google-t, Metát vagy TikTokot?

2023. 11. 09., 18:08

A tagállamok nem róhatnak általános és elvont kötelezettségeket valamely kommunikációs platform másik tagállamban letelepedett szolgáltatójára – szögezte le ítéletében az Európai Unió bírósága.

Az ilyen nemzeti megközelítés ellentétes az uniós joggal, amely az érintett szolgáltatás származási tagállamában gyakorolt felügyelet elvén keresztül biztosítja az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások szabad mozgását 2021-ben – olvasható az Európai Unió Bíróságának közleményében.

Ausztria törvényt hozott, amely arra kötelezi a kommunikációs platformok belföldi és külföldi szolgáltatóit, hogy hozzanak létre az állítólagosan jogellenes tartalmak bejelentésére és ellenőrzésére szolgáló mechanizmusokat. E törvény a jogellenes tartalmakra vonatkozó bejelentésekkel kapcsolatos rendszeres és átlátható közzétételről is rendelkezik. Egy közigazgatási hatóság biztosítja a törvény rendelkezéseinek betartását, és 10 millió euróig terjedő összegű bírságot szabhat ki.

A Google Ireland, a Meta Platforms Ireland és a TikTok, három Írországban letelepedett platform azt állítja, hogy az osztrák törvény ellentétes az uniós joggal, nevezetesen az információs társadalommal összefüggő szolgáltatásokról szóló irányelvvel.

Az osztrák bíróság által előterjesztett kérdésre válaszul a Bíróság emlékeztet az irányelv céljára, amely arra irányul, hogy létrehozza az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások tagállamok közötti szabad mozgását biztosító jogi keretet. Ennek érdekében az irányelv a származási tagállamban gyakorolt felügyelet elvének alkalmazásával megszünteti az e szolgáltatásokra alkalmazandó különböző nemzeti jogi szabályozások eltéréseiből fakadó akadályokat. Kétségtelen, hogy szigorú feltételek mellett és különös esetekben a szóban forgó szolgáltatás származási tagállamától eltérő tagállamok ténylegesen intézkedéseket hozhatnak a közrend, a közegészség védelme, a közbiztonság vagy a fogyasztóvédelem biztosítása érdekében. E konkrét eltérésekről értesíteni kell az Európai Bizottságot és a székhely szerinti tagállamot.

A szóban forgó szolgáltatás származási tagállamától eltérő tagállamok azonban nem fogadhatnak el olyan általános és elvont intézkedéseket, amelyek különbségtétel nélkül alkalmazandók az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások valamely kategóriájának valamennyi szolgáltatójára. A „különbségtétel nélkül” azt jelenti, hogy nem különböztetik meg az e tagállamban és a más tagállamokban letelepedett szolgáltatókat. E tagállamok azon lehetősége ugyanis, hogy ilyen általános és elvont kötelezettségeket írjanak elő, megkérdőjelezné az érintett szolgáltatás származási tagállamában gyakorolt felügyelet elvét, amelyen az irányelv alapul.

Ha a rendeltetési hely szerinti tagállam (a jelen esetben Ausztria) jogosult lenne ilyen intézkedéseket hozni, ez sértené a származási tagállam (a jelen esetben Írország) szabályozási hatáskörét. Ezenkívül aláásná a tagállamok közötti kölcsönös bizalmat, és ellentétes lenne a kölcsönös elismerés elvével. Ráadásul az érintett platformok több, eltérő szabályozás hatálya alá tartoznának, ami sértené a szolgáltatásnyújtás szabadságát, és így a belső piac megfelelő működését is gátolná – hangsúlyozza a Bíróság közleménye.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS