Mire kötelezheti egy másik EU-tagállam az Írországban letelepedett Google-t, Metát vagy TikTokot?

2023. 11. 09., 18:08

A tagállamok nem róhatnak általános és elvont kötelezettségeket valamely kommunikációs platform másik tagállamban letelepedett szolgáltatójára – szögezte le ítéletében az Európai Unió bírósága.

Az ilyen nemzeti megközelítés ellentétes az uniós joggal, amely az érintett szolgáltatás származási tagállamában gyakorolt felügyelet elvén keresztül biztosítja az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások szabad mozgását 2021-ben – olvasható az Európai Unió Bíróságának közleményében.

Ausztria törvényt hozott, amely arra kötelezi a kommunikációs platformok belföldi és külföldi szolgáltatóit, hogy hozzanak létre az állítólagosan jogellenes tartalmak bejelentésére és ellenőrzésére szolgáló mechanizmusokat. E törvény a jogellenes tartalmakra vonatkozó bejelentésekkel kapcsolatos rendszeres és átlátható közzétételről is rendelkezik. Egy közigazgatási hatóság biztosítja a törvény rendelkezéseinek betartását, és 10 millió euróig terjedő összegű bírságot szabhat ki.

A Google Ireland, a Meta Platforms Ireland és a TikTok, három Írországban letelepedett platform azt állítja, hogy az osztrák törvény ellentétes az uniós joggal, nevezetesen az információs társadalommal összefüggő szolgáltatásokról szóló irányelvvel.

Az osztrák bíróság által előterjesztett kérdésre válaszul a Bíróság emlékeztet az irányelv céljára, amely arra irányul, hogy létrehozza az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások tagállamok közötti szabad mozgását biztosító jogi keretet. Ennek érdekében az irányelv a származási tagállamban gyakorolt felügyelet elvének alkalmazásával megszünteti az e szolgáltatásokra alkalmazandó különböző nemzeti jogi szabályozások eltéréseiből fakadó akadályokat. Kétségtelen, hogy szigorú feltételek mellett és különös esetekben a szóban forgó szolgáltatás származási tagállamától eltérő tagállamok ténylegesen intézkedéseket hozhatnak a közrend, a közegészség védelme, a közbiztonság vagy a fogyasztóvédelem biztosítása érdekében. E konkrét eltérésekről értesíteni kell az Európai Bizottságot és a székhely szerinti tagállamot.

A szóban forgó szolgáltatás származási tagállamától eltérő tagállamok azonban nem fogadhatnak el olyan általános és elvont intézkedéseket, amelyek különbségtétel nélkül alkalmazandók az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások valamely kategóriájának valamennyi szolgáltatójára. A „különbségtétel nélkül” azt jelenti, hogy nem különböztetik meg az e tagállamban és a más tagállamokban letelepedett szolgáltatókat. E tagállamok azon lehetősége ugyanis, hogy ilyen általános és elvont kötelezettségeket írjanak elő, megkérdőjelezné az érintett szolgáltatás származási tagállamában gyakorolt felügyelet elvét, amelyen az irányelv alapul.

Ha a rendeltetési hely szerinti tagállam (a jelen esetben Ausztria) jogosult lenne ilyen intézkedéseket hozni, ez sértené a származási tagállam (a jelen esetben Írország) szabályozási hatáskörét. Ezenkívül aláásná a tagállamok közötti kölcsönös bizalmat, és ellentétes lenne a kölcsönös elismerés elvével. Ráadásul az érintett platformok több, eltérő szabályozás hatálya alá tartoznának, ami sértené a szolgáltatásnyújtás szabadságát, és így a belső piac megfelelő működését is gátolná – hangsúlyozza a Bíróság közleménye.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-04 13:10:00
Időről-időre felmerülő kérdés, hogy a cég tagja miként felel a cég által felhalmozott tartozásért. Különösen a kft. esetén szokott előkerülni a tag felelősségének kérdése, hiszen a kft. lényege a tagok korlátozott felelőssége. Ez sem jelenti azonban, hogy a kft. tagja soha nem vonható felelősségre a cég által ki nem fizetett tartozásért – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS