Mi várható 2020 első félévében az Európai Parlamentben?

2020. 01. 02., 17:35

„Az EU egy sor új jogalkotási javaslaton dolgozik, hogy Európa jobb és élhetőbb hely legyen” – az Európai Palament sajtósai összefoglalták, hogy mi várható 2020 első félévében.

Az éghajlatváltozással kapcsolatos vészhelyzet

Az éghajlatváltozással kapcsolatos vészhelyzet kezelése az EU egyik legfontosabb prioritása. Az Európai Bizottság egy európai zöld megállapodáson dolgozik, amelynek célja, hogy az EU 2050-ig klímasemlegessé váljon. Több javaslat várható a fenntartható élelmiszerekre, a tartósabb termékekre, a növényvédő szerekre, a biológiai sokféleséggel kapcsolatos, 2030-ig szóló stratégiára, valamint a légi közlekedésből és a hajózásból származó káros kibocsátások csökkentését célzó tervekre vonatkozóan.

Az EU hosszú távú költségvetése

Folytatódni fognak a 2021–2027-es időszakra vonatkozó uniós költségvetésről szóló tárgyalások. A Parlament több pénzt fordítana az éghajlatváltozás elleni küzdelemre, az innováció fellendítésére és határaink védelmére.

Digitális szolgáltatások

A Bizottság várhatóan javaslatot tesz a digitális szolgáltatásokról, valamint a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabályra. Ez utóbbinak tisztáznia kell a jogi kérdéseket, és hozzá kell járulnia az ezzel foglalkozó európai vállalatok beruházásainak fellendítéséhez. A Parlament vizsgálni fogja többek között, hogy az alkalmazott algoritmus miatt elfogultak lehetnek-e az automatizált döntéshozatali rendszerek.

Bankunió

Az euróövezeti válság rámutatott arra, hogy az uniós pénzügyi rendszer további integrációjára van szükség. 2020-ban a Parlament a bankunió kiteljesítésére – köztük a megtakarítások védelmét szolgáló rendszerre és a bankok összeomlása esetén alkalmazandó biztonsági védintézkedésekre – irányuló javaslatokon fog dolgozni.

Kereskedelmi szerződések

A Parlament a Vietnámmal kötendő kereskedelmi és beruházási megállapodásokról fog szavazni, amelyek révén a vámok 99 százaléka megszűnne. Emellett az EU más országokkal, többek között Ausztráliával és Új-Zélanddal, Chilével, Indonéziával, a Fülöp-szigetekkel, Marokkóval és Tunéziával is folytatja az új megállapodások megkötésére irányuló munkát. A Kínával kötendő beruházási megállapodásról szóló tárgyalások szintén folyamatban vannak.

Egészségügy

Jövő év elején az Európai Bizottság várhatóan cselekvési tervet terjeszt elő a rák elleni küzdelem érdekében, amelyet a Parlament is vizsgál majd.

Utasjogok

Az új javaslat célja, hogy naprakésszé tegye a légi utasok vagy vasúttal utazók jogait. Az EP-képviselők különösen a fogyatékossággal élők jogainak megszilárdítására törekszenek.

Bővítés

Folytatódnak a tárgyalások azokkal az országokkal, amelyek csatlakozni kívánnak az EU-hoz. A Parlament sürgeti az Uniót, hogy kezdjen csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával, mivel ezen országok teljesítik a követelményeket. A képviselők a nyugat-balkáni országok csatlakozási kilátásait is megvitatják majd.

Brexit

Az Egyesült Királyság a jelenlegi állás szerint 2020. január 31-én lép ki az EU-ból.

A kilépésről rendelkező megállapodás jóváhagyását követően a következő lépés a jövőbeli kapcsolatokról szóló megállapodás megtárgyalása, amely olyan kérdésekre is kiterjed, mint a kereskedelem és a védelmi együttműködés, a környezetvédelem és a terrorizmus elleni küzdelem.

Biztonsági intézkedések

A Parlament és a Tanács jelenleg tárgyalásokat folytat a terrorista tartalmak internetes terjesztésének megállítását célzó javaslatokról. A schengeni térségen belüli ideiglenes határellenőrzésekről is folynak megbeszélések. Emellett a Bizottság várhatóan javaslatot terjeszt elő az uniós határok biztosítására.

A Schuman-nyilatkozat

Május 9-én lesz 70 éve, hogy Robert Schuman francia külügyminiszter javaslatot tett az Európai Szén- és Acélközösség létrehozására, ami az első lépés volt a jelenlegi EU felé vezető úton.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-02 15:20:00
A Duna House Cégcsoport havi tranzakciószám becslése szerint 2023 novemberében országosan 8800 lakóingatlan cserélt tulajdonost; a cégcsoport pénzügyi márkája, a Credipass hazai adatai szerint a hónap folyamán 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023-12-02 11:20:00
2023 III. negyedévében hazánkban a helyközi személyszállítás teljesítménye 8,4 százalékkal nőtt, az áruszállításé 11 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS