Magyarország legkésőbb 2023. december 31-ig halaszthatja el az e-VÁM bevezetését

2022. 12. 20., 16:13

Az Európai Bizottság december 16-án elfogadta a Magyarország által benyújtott derogációs kérelmet a nemzeti importrendszer, azaz az e-VÁM bevezetésére vonatkozóan. A derogáció elfogadásának eredményeképpen Magyarország legkésőbb 2023. december 31-ig halaszthatja el az e-VÁM bevezetését, saját döntése alapján.

Az Uniós Vámkódex munkaprogramjának megfelelően, illetve a nemzeti importrendszer korszerűsítésnek és az elfogadott derogációs kérelem eredményeképpen legkésőbb 2024. január 1-jétől kezdődően a vámáru-nyilatkozatokat feldolgozó rendszer (CDPS) behozatali vámáru-nyilatkozatokat kezelő modulját felváltja a továbbfejlesztett e-VÁM. Ezt eddig csak az e-kereskedelemben beérkező áruk vámáru-nyilatkozatainak feldolgozása során használták.

A fejlesztés eredményeképpen minden behozatali irányú vámkezelést a továbbfejlesztett e-VÁM-rendszer fog feldolgozni, legkésőbb 2024. január 1-jétől.

Az új e-VÁM-rendszer alkalmazásával kapcsolatos főbb változások az alábbiak lesznek:

– Legkésőbb 2024. január 1-jétől megszűnik az egységes vámokmány (EV), innentől kezdve a vámhatóság felé az árunyilatkozatokat és a kiegészítő árunyilatkozatokat is az új e-VÁM-rendszeren keresztül kell benyújtani.

– Amennyiben a gazdálkodók által alkalmazott vámszoftver jelenleg más rendszerekkel (pl. vállalatirányítási rendszer, szállítási rendszer stb.) is összeköttetésben áll, akkor ezen rendszerek kapcsolatait érdemes felülvizsgálni. Azon esetekben, amikor nem kerül sor vám és importáfa kiszabására (pl. 0 százalékos vámtétel és importáfa önadózói engedély esetén) a vámhatósági határozat megszűnik.

Azon gazdálkodóknak, akik a könyveléseiket a vámhatározat alapján végzik, a könyvelési folyamataikat is át kell nézniük, hogy e tekintetben is alkalmazkodni tudjanak az új rendszerekhez.

A derogáció elfogadása legkésőbb 2023. december 31-ig haladékot jelent a gazdálkodók, szoftverfejlesztők, valamint a vámhatóság számára az új rendszer tesztelésével és bevezetésével kapcsolatban – hívja fel a figyelmet a PwC Magyarország.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 19:13:00
Ha Önnek van a feltételeknek megfelelő, eladó kutyája és részt kíván venni a NAV április hónapban tervezett kutyavásárán, akkor 2023. április 12-ig küldjön előzetes ajánlatot!

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS