Légi közlekedés: megszületett az EU–ASEAN megállapodás, 1,1 milliárd ember érint

2022. 10. 18., 15:17

Az Európai Unió és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) átfogó légiközlekedési megállapodást írt alá, amely több légiközlekedési lehetőséget nyit meg és javítja a két térség közötti közvetlen összeköttetést, miközben korszerűsíti az érintett járatokra vonatkozó szabályokat és szabványokat.

A megállapodás azonnal alkalmazandó. A megállapodás a nemzetközi légiközlekedési megállapodások új generációjának legújabb példája, mivel olyan globális referenciaértékeket határoz meg, amelyek a két térség mind a 37 országát kötelezik a tisztességes versenyre, valamint a szociális és környezetvédelmi feltételek javítására. Az aláírás új lehetőségeket jelent a fogyasztók, a légitársaságok és a repülőterek számára mind Európában, mind az ASEAN-országokban (Brunei Darussalam Állam, Kambodzsa, Indonézia, Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság, Malajzia, Mianmar, Fülöp-szigetek, Szingapúr, Thaiföld és Vietnam).

Adina Vălean, a közlekedésért felelős biztos így nyilatkozott: „Ez az első blokkok közötti légiközlekedési megállapodás, amely új szintre emeli az EU–ASEAN légiközlekedési partnerséget. Támogatni fogja a légi közlekedési ágazat Covid19 utáni talpraállását, és helyreállítja az olyannyira szükséges összeköttetést, amely mintegy 1,1 milliárd ember javát szolgálja, lehetővé téve a vállalkozások, a kereskedelem, az idegenforgalom és az emberek közötti kapcsolatok elmélyülését. A megállapodás több mint 140 kétoldalú légiközlekedési megállapodás helyébe lép, egységes szabályrendszert biztosít, és csökkenti a bürokráciát. Emellett új alapot biztosít számunkra ahhoz, hogy közösen dolgozhassunk a gazdasági, társadalmi és környezeti szempontból fenntartható légi közlekedés iránti közös elkötelezettségünk jegyében.”

Szorosabb kapcsolatok és egyenlő versenyfeltételek

Az ASEAN globális gazdasági hatalom, és gyorsan növekvő légiközlekedési piaccal rendelkezik. 2019-ben ez volt az EU kilencedik legnagyobb uniós teherszállítási piaca, és a 16. legnagyobb személyszállítási piac, több mint 8 millió utassal. Az Európa és Ázsia közötti légi szolgáltatások modern keretrendszerének bevezetése amellett, hogy lehetőségeket nyit meg, magas színvonalat is biztosít, ezért befektetést jelent a jövőbe.

A megállapodás egyenlő versenyfeltételeket biztosít, és várhatóan új légiközlekedési lehetőségeket és gazdasági előnyöket teremt mindkét fél számára:

– A megállapodás több mint 140 kétoldalú légiközlekedési megállapodás helyébe lép, ezáltal egységes szabályrendszert biztosít, és csökkenti a bürokráciát. Azok az uniós tagállamok, amelyek nem kötöttek kétoldalú megállapodást az ASEAN-államokkal, mostantól korszerű jogi keretek között működhetnek velük együtt.

– Valamennyi uniós légitársaság üzemeltethet közvetlen járatokat az EU bármely repülőteréről az ASEAN-államok bármely repülőterére, és fordítva ugyanez vonatkozik az ASEAN légitársaságaira is. Ez segíteni fogja az EU és az ASEAN légitársaságait abban, hogy versenyezzenek a jövedelmező EU–ASEAN piacot megcélzó versenytársakkal.

– A légitársaságok heti 14 személyszállítási szolgáltatást kínálhatnak az egyes uniós tagállamokba vagy tagállamokból, valamint korlátlan áruszállítási szolgáltatást a két térségen keresztül és azon túl bármely harmadik országba (az úgynevezett „ötödik szabadságjog szerinti forgalmi jogok” alapján).

– A megállapodás korszerű és tisztességes versenyfeltételeket határoz meg a piaci torzulások kezelése érdekében.

Mindkét fél elismerte a környezetvédelmi és a szociális kérdések fontosságát is, és megállapodtak abban, hogy együttműködnek e területeken, és javítják szociális és munkaügyi jogszabályaikat és politikáikat.

Az Európai Bizottság 2016-ban kapott felhatalmazást a Tanácstól arra, hogy uniós szintű légiközlekedési megállapodásról tárgyaljon az ASEAN-nal. A tárgyalások 2021 júniusában zárultak le. Hasonló átfogó uniós légi közlekedési megállapodások más partnerországokkal is születtek már: az Egyesült Államokkal, Kanadával, Katarral, a Nyugat-Balkánnal, Marokkóval, Grúziával, Jordániával, Moldovával, Izraellel, Ukrajnával és Örményországgal – emlékeztet az Európai Bizottság közleménye.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.
2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS