Lakásár-emelkedés: Magyarország diktálta a tempót az EU-ban

2019. 10. 07., 11:39

2019 második negyedévében az Európai Unióban éves szinten átlagosan 4,2 százalékkal emelkedtek a lakásárak – jelentette az Eurostat. Magyarországon ennél jóval dinamikusabb volt a drágulás.

Az unió statisztikai hivatalának lakásárindexei szerint év/év alapon a legerőteljesebben, 14 százalékkal Magyarországon drágultak a lakások 2019. július–szeptemberben. Luxemburgban 11,4, Horvátországban 10,4, Portugáliában 10,1 százalékos emelkedést regisztráltak. Éves összevetésben egyedül Olaszországban csökkentek a lakásárak (0,2 százalékkal).

2019 első negyedévéhez képest ugyanakkor valamennyi – az Eurostatot tájékoztató – tagállamban emelkedtek a lakásárak a második negyedévben. A legerősebb ebben az oszlopban a lett adat (5,6 százalék), majd a luxemburgi (5,1 százalék) és a ciprusi (4,2 százalék) mutató következik. Magyarországon az uniós átlaggal egyező mértékű, 1,6 százalékos volt a negyedéves szintű áremelkedés.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS