Konzultáció az uniós villamosenergia-piac szerkezeti reformjáról

Konzultáció az uniós villamosenergia-piac szerkezeti reformjáról
2023. 01. 30., 16:22

Az Európai Bizottság 2023. január 23-án indított nyilvános konzultációt az uniós villamosenergia-piac szerkezeti reformjáról.

A hosszú távon is fenntartható, biztonságos és megfizethető energiaellátás biztosítása szempontjából fontos, hogy minél több magyarországi szereplő is elmondja véleményét – mondta Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese.

Az Európai Bizottság 2023. január 23-án indított nyilvános konzultációt az uniós villamosenergia-piac szerkezeti reformjáról. A következő napokon, 2023. január 24–25-én tartotta évnyitó üléseit a Energiaszabályozók Európai Tanácsának (CEER) Közgyűlése és az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynöksége (ACER) Szabályozók Tanácsa, ahol az európai regulátorok felsővezetői értékelték a konzultáció legfontosabb kérdésköreit.

A konzultáció során beérkező válaszok segítik majd az Európai Bizottság munkáját, mely 2023 első negyedévére ütemezte a villamosenergia-piaci jogalkotási javaslatainak kidolgozását. Az uniós villamosenergia-piac szerkezeti reform célja, hogy jobban védje a fogyasztókat a túlzott áringadozástól, támogassa hozzáférésüket a tiszta forrásokból származó biztonságos energiához, és ellenállóbbá tegye a piacot.

A konzultáció 2023. február 13-ig tart és négy fő területre összpontosít:
– a villamosenergia-számlák fokozatos függetlenítése a fosszilis tüzelőanyagok rövid távú áraitól és a megújuló energia szélesebb körű alkalmazásának ösztönzése;
– a piac működésének javítása az ellátásbiztonság garantálása érdekében, valamint a földgáz helyettesítésére szolgáló olyan megoldások teljes körű kihasználása, mint például az energiatárolás és a keresletoldali válasz;
– a fogyasztók védelmének és érdekérvényesítő képességének megerősítése;
– a piac átláthatóságának, felügyeletének és integritásának javítása.

Az ACER és az uniós szabályozó hatóságok megállapodtak, hogy közösen kialakított álláspontban fogalmazzák meg javaslataikat. Célunk, hogy olyan jövőtálló piacmodellt alakítsunk ki az Európai Unióban és a tagállamaiban, amely egyszerre képes a fenntarthatóság, az ellátásbiztonság és a megfizethetőség hosszú távú, kiszámítható biztosítására – mondta Ságvári Pál, a MEKH elnökhelyettese. – Emiatt is különösen fontos, hogy minél több magyar iparági szereplő és egyéb érdekelt fél vegyen részt a konzultáción, és járuljon hozzá véleményével, javaslataival az új villamosenergia-piaci modell kialakításához – tette hozzá a MEKH elnökhelyettese.

Az uniós villamosenergia-piac szerkezeti reformjáról szóló konzultáció az Európai Bizottság honlapján érhető el.

Az ACER kiemelten támogatja a jövőtálló piaci modell fejlesztését, ennek megfelelően a Szabályozók Tanácsa elfogadta az ACER-nek a határidős piacok és a hosszú távú kapacitásfelosztás felülvizsgálatáról szóló szakpolitikai javaslatait. Az ACER javaslatainak célja, hogy bővítsék az energiakereskedési kockázatkezelés eszköztárát és növeljék a határidős energiapiacok határokon átnyúló likviditását és hozzáférési időtávját, legalább három évre. A hatékony energiakereskedői kockázatkezelés lehetővé tétele hozzájárulhat a kereskedők által kiszolgált fogyasztók ellátási díjainak kedvezőbbé és kiszámíthatóbbá tételéhez. (MEKH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 15:13:00
A magyar rendszerváltást követő privatizációs tranzakciókba csöppenő hazai ügyvédeknek a 90-es évek közepén még újdonság volt, ma azonban már csak egyszerű technikai feladat egy cégfelvásárlást célzó tranzakció előtt az eladásra kínált társaság vagy üzletág (együtt: a céltársaság) „átvilágítása”. Ezt az amerikai jogi zsargonban a latinból kölcsönzött „due diligence”-nek nevezik, amely szószerint „kellő gondosságként” fordítható magyarra, de a fúziós ügyekre szakosodott magyar ügyvédek is inkább a latin megnevezést használják. A legfontosabb tudnivalókat dr. Papp Álmos, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners versenyjogi csoportjának vezetője foglalja össze.
2023-03-21 14:13:30
A hazai nagyvállalatok idén nem várnak árbevétel- és profitnövekedést. A cégek több mint egy éve csökkenő profittal számolnak, ami most negatív rekordot ért el, emellett az árbevétel várt változása is negatív előjelű – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredményeiből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS