Konzultáció az uniós villamosenergia-piac szerkezeti reformjáról

Konzultáció az uniós villamosenergia-piac szerkezeti reformjáról
2023. 01. 30., 16:22

Az Európai Bizottság 2023. január 23-án indított nyilvános konzultációt az uniós villamosenergia-piac szerkezeti reformjáról.

A hosszú távon is fenntartható, biztonságos és megfizethető energiaellátás biztosítása szempontjából fontos, hogy minél több magyarországi szereplő is elmondja véleményét – mondta Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese.

Az Európai Bizottság 2023. január 23-án indított nyilvános konzultációt az uniós villamosenergia-piac szerkezeti reformjáról. A következő napokon, 2023. január 24–25-én tartotta évnyitó üléseit a Energiaszabályozók Európai Tanácsának (CEER) Közgyűlése és az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynöksége (ACER) Szabályozók Tanácsa, ahol az európai regulátorok felsővezetői értékelték a konzultáció legfontosabb kérdésköreit.

A konzultáció során beérkező válaszok segítik majd az Európai Bizottság munkáját, mely 2023 első negyedévére ütemezte a villamosenergia-piaci jogalkotási javaslatainak kidolgozását. Az uniós villamosenergia-piac szerkezeti reform célja, hogy jobban védje a fogyasztókat a túlzott áringadozástól, támogassa hozzáférésüket a tiszta forrásokból származó biztonságos energiához, és ellenállóbbá tegye a piacot.

A konzultáció 2023. február 13-ig tart és négy fő területre összpontosít:
– a villamosenergia-számlák fokozatos függetlenítése a fosszilis tüzelőanyagok rövid távú áraitól és a megújuló energia szélesebb körű alkalmazásának ösztönzése;
– a piac működésének javítása az ellátásbiztonság garantálása érdekében, valamint a földgáz helyettesítésére szolgáló olyan megoldások teljes körű kihasználása, mint például az energiatárolás és a keresletoldali válasz;
– a fogyasztók védelmének és érdekérvényesítő képességének megerősítése;
– a piac átláthatóságának, felügyeletének és integritásának javítása.

Az ACER és az uniós szabályozó hatóságok megállapodtak, hogy közösen kialakított álláspontban fogalmazzák meg javaslataikat. Célunk, hogy olyan jövőtálló piacmodellt alakítsunk ki az Európai Unióban és a tagállamaiban, amely egyszerre képes a fenntarthatóság, az ellátásbiztonság és a megfizethetőség hosszú távú, kiszámítható biztosítására – mondta Ságvári Pál, a MEKH elnökhelyettese. – Emiatt is különösen fontos, hogy minél több magyar iparági szereplő és egyéb érdekelt fél vegyen részt a konzultáción, és járuljon hozzá véleményével, javaslataival az új villamosenergia-piaci modell kialakításához – tette hozzá a MEKH elnökhelyettese.

Az uniós villamosenergia-piac szerkezeti reformjáról szóló konzultáció az Európai Bizottság honlapján érhető el.

Az ACER kiemelten támogatja a jövőtálló piaci modell fejlesztését, ennek megfelelően a Szabályozók Tanácsa elfogadta az ACER-nek a határidős piacok és a hosszú távú kapacitásfelosztás felülvizsgálatáról szóló szakpolitikai javaslatait. Az ACER javaslatainak célja, hogy bővítsék az energiakereskedési kockázatkezelés eszköztárát és növeljék a határidős energiapiacok határokon átnyúló likviditását és hozzáférési időtávját, legalább három évre. A hatékony energiakereskedői kockázatkezelés lehetővé tétele hozzájárulhat a kereskedők által kiszolgált fogyasztók ellátási díjainak kedvezőbbé és kiszámíthatóbbá tételéhez. (MEKH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS