Konzultáció az uniós villamosenergia-piac szerkezeti reformjáról

Konzultáció az uniós villamosenergia-piac szerkezeti reformjáról
2023. 01. 30., 16:22

Az Európai Bizottság 2023. január 23-án indított nyilvános konzultációt az uniós villamosenergia-piac szerkezeti reformjáról.

A hosszú távon is fenntartható, biztonságos és megfizethető energiaellátás biztosítása szempontjából fontos, hogy minél több magyarországi szereplő is elmondja véleményét – mondta Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) stratégiai és nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese.

Az Európai Bizottság 2023. január 23-án indított nyilvános konzultációt az uniós villamosenergia-piac szerkezeti reformjáról. A következő napokon, 2023. január 24–25-én tartotta évnyitó üléseit a Energiaszabályozók Európai Tanácsának (CEER) Közgyűlése és az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynöksége (ACER) Szabályozók Tanácsa, ahol az európai regulátorok felsővezetői értékelték a konzultáció legfontosabb kérdésköreit.

A konzultáció során beérkező válaszok segítik majd az Európai Bizottság munkáját, mely 2023 első negyedévére ütemezte a villamosenergia-piaci jogalkotási javaslatainak kidolgozását. Az uniós villamosenergia-piac szerkezeti reform célja, hogy jobban védje a fogyasztókat a túlzott áringadozástól, támogassa hozzáférésüket a tiszta forrásokból származó biztonságos energiához, és ellenállóbbá tegye a piacot.

A konzultáció 2023. február 13-ig tart és négy fő területre összpontosít:
– a villamosenergia-számlák fokozatos függetlenítése a fosszilis tüzelőanyagok rövid távú áraitól és a megújuló energia szélesebb körű alkalmazásának ösztönzése;
– a piac működésének javítása az ellátásbiztonság garantálása érdekében, valamint a földgáz helyettesítésére szolgáló olyan megoldások teljes körű kihasználása, mint például az energiatárolás és a keresletoldali válasz;
– a fogyasztók védelmének és érdekérvényesítő képességének megerősítése;
– a piac átláthatóságának, felügyeletének és integritásának javítása.

Az ACER és az uniós szabályozó hatóságok megállapodtak, hogy közösen kialakított álláspontban fogalmazzák meg javaslataikat. Célunk, hogy olyan jövőtálló piacmodellt alakítsunk ki az Európai Unióban és a tagállamaiban, amely egyszerre képes a fenntarthatóság, az ellátásbiztonság és a megfizethetőség hosszú távú, kiszámítható biztosítására – mondta Ságvári Pál, a MEKH elnökhelyettese. – Emiatt is különösen fontos, hogy minél több magyar iparági szereplő és egyéb érdekelt fél vegyen részt a konzultáción, és járuljon hozzá véleményével, javaslataival az új villamosenergia-piaci modell kialakításához – tette hozzá a MEKH elnökhelyettese.

Az uniós villamosenergia-piac szerkezeti reformjáról szóló konzultáció az Európai Bizottság honlapján érhető el.

Az ACER kiemelten támogatja a jövőtálló piaci modell fejlesztését, ennek megfelelően a Szabályozók Tanácsa elfogadta az ACER-nek a határidős piacok és a hosszú távú kapacitásfelosztás felülvizsgálatáról szóló szakpolitikai javaslatait. Az ACER javaslatainak célja, hogy bővítsék az energiakereskedési kockázatkezelés eszköztárát és növeljék a határidős energiapiacok határokon átnyúló likviditását és hozzáférési időtávját, legalább három évre. A hatékony energiakereskedői kockázatkezelés lehetővé tétele hozzájárulhat a kereskedők által kiszolgált fogyasztók ellátási díjainak kedvezőbbé és kiszámíthatóbbá tételéhez. (MEKH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS