„Kiállás Ukrajna mellett”: kérdések és válaszok

2022. 04. 13., 07:42

A „Kiállás Ukrajna mellett” elnevezésű globális adományozói rendezvény és kampány jóvoltából 9,1 milliárd eurót sikerült összegyűjteni az orosz invázió elől menekülő, Ukrajnában vagy más országokban tartózkodó emberek megsegítésére.

„Az a szolidaritás, amelyet a segítségnyújtó országok, vállalkozások és személyek tanúsítanak, némi fényt ad ebben a sötét órában. A »Kiállás Ukrajna mellett« kampánnyal 9,1 milliárd eurót sikerült összegyűjteni a bombázások elől menekülő, Ukrajnában vagy más országokban tartózkodó emberek megsegítésére, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank pedig további egymilliárd eurót ajánlott fel. De nem állunk meg itt. Folytatni fogjuk a segítségnyújtást. És miután elhallgattak a fegyverek, segíteni fogjuk az ukrán népet országuk újjáépítésében. Ezt jelenti számunkra a kiállás Ukrajna mellett”– mondta el Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

1. Mit takar a „Kiállás Ukrajna mellett”?

Március 26-án Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij felkérte a nemzetközi közösséget, hogy fogjon össze Ukrajna támogatása érdekében.

Erre a felkérésre reagált azonnal az Európai Bizottság és Kanada kormánya azzal, hogy még aznap globális adománygyűjtő kampányt indított az Ukrajna elleni orosz invázió elől menekülők megsegítésére. A kampányt a Global Citizen nemzetközi érdekérvényesítő szervezettel partnerségben szervezik.

A kampány csúcspontja az április 9-i, élőben közvetített globális adományozói rendezvény volt, amelyet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök közösen hívott össze.

A lengyel nép menekültekkel szemben tanúsított nagylelkűségének elismeréseképpen a rendezvényre Varsóban került sor, Andrzej Duda lengyel elnök részvételével.

A „Kiállás Ukrajna mellett” elnevezésű globális adományozói rendezvény és kampány jóvoltából 9,1 milliárd eurót sikerült összegyűjteni az invázió elől menekülő, Ukrajnában vagy más országokban tartózkodó emberek megsegítésére. Az Európai Bizottság felajánlása 1 milliárd euró.

Ezen túlmenően az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank bejelentette, hogy további 1 milliárd euró kölcsönt ad az invázió miatt otthonukat elhagyni kényszerülők szükségleteinek kielégítésére.

Ebből a 10,1 milliárd euróból – mely a vállalásokból és az EBRD-finanszírozásból áll össze – 1,8 milliárd euró az otthonukat elhagyni kényszerült, Ukrajnában tartózkodó emberek megsegítését szolgálja majd, 8,3 milliárd euró pedig az Ukrajnából érkezett menekültek fogadását az EU tagállamaiban és más országokban, például Moldovában.

A 9,1 milliárd euró összegű vállalás a következőképpen oszlik meg:

– Pénzügyi hozzájárulás és természetbeni adományok formájában összesen 4,1 milliárd eurót ajánlottak fel kormányok, vállalkozások és magánszemélyek világszerte.

– Európai pénzügyi közintézmények (az Európai Beruházási Bank és az Európa Tanács Fejlesztési Bankja) 5 milliárd eurót bocsátanak rendelkezésre kölcsönök és vissza nem térítendő támogatás formájában.

2. Mi a kampány célja?

 „Kiállás Ukrajna mellett” kampány azért született, hogy az ukrán nép megsegítését célzó adománygyűjtés érdekében mozgósítsa a kormányokat, intézményeket, művészeket, vállalkozásokat és magánszemélyeket.

A felajánlott segítséget a következő célokra használják fel:

– Azoknak az embereknek az esetében, akik az EU-ban keresnek menedéket (a számuk már több mint 4 millió, de ez folyamatosan növekszik): a finanszírozást az uniós tagállamok, illetve Moldova területén felmerülő rövid és középtávú szükségletek kielégítésére fogják felhasználni – például élelmezésre, lakhatásra, orvosi ellátásra, oktatásra és foglalkoztatásra.

– Annak a 6,5 millió embernek, köztük 2,5 millió gyermeknek az esetében, akiknek el kellett menekülniük otthonukból, de Ukrajnában maradtak, és jelenleg belső menekültek: a finanszírozás és az adományok létfontosságú humanitárius ellátást biztosítanak majd számukra.

Az uniós tagállamokon kívül a G20-csoport országai (Oroszország kivételével) és más partnerországok, köztük Svájc, Norvégia, Izland és az Öböl-menti Együttműködés országai kaptak felkérést arra, hogy felajánlásokat tegyenek.

3. Mekkora összeget ajánlott fel az Európai Bizottság?

Az Európai Bizottság április 9-én további egymilliárd eurót ajánlott fel, ezen belül:

– 600 millió eurót az Ukrajnában tartózkodó belső menekültek megsegítésére a meglévő források átcsoportosítása és humanitárius segítségnyújtás révén. A pénzösszegek folyósítása az ukrán kormányzati szerveken és helyi hatóságokon, ENSZ-ügynökségeken és nem kormányzati szervezeteken keresztül valósul meg;

– 400 millió eurót a leginkább érintett tagállamokban tartózkodó ukrán menekültek számára, a belügyi alapokból származó, átcsoportosított és új források révén. Ez a felajánlás kiegészíti azokat az összegeket, amelyekkel a tagállamok járulnak hozzá a kampányhoz, különösen a kohéziós finanszírozással összefüggésben.

4. Hogyan biztosítják majd, hogy a kampány keretében felajánlott pénz eljusson az ukrán emberekhez?

Az uniós tagállamok és harmadik országok által tett vállalások sorsát és az érintett összegek felhasználását az Európai Bizottság fogja nyomon követni, kellő gondossággal eljárva. A magánszektor és más szereplők vállalásait pedig a Global Citizen szervezet fogja kezelni.

A kellő gondosság elsősorban a következőket jelenti: 

– a vállalás összegének ellenőrzése;

– a menekülteknek és/vagy az országban tartózkodó, otthonukat elhagyni kényszerült személyeknek szánt összegek és azok lehetséges hatásának meghatározása;

– az adományozói kötelezettségvállalások végrehajtásának nyomon követése

5. Milyen típusú más támogatásokra érkezett felajánlás?

A kampány során pénzügyi hozzájárulást, természetbeni adományokat, vissza nem térítendő támogatást és kölcsönöket ajánlottak fel.

Az Európai Bizottság létrehozott egy olyan rendszert, amely a magánszektortól érkező természetbeni adományokat juttatja el Ukrajnába, Moldovába és a szomszédos uniós tagállamokba, hogy segítse a belső menekültek és az országból elmenekülők szükségleteinek kielégítését.

Az Európai Bizottság fogja koordinálni az olyan létfontosságú cikkek nagy volumenű adományainak célba juttatását, mint a gyógyszerek, oltóanyagok, orvosi felszerelések, sátrak, ágyak és elsősegély-takarók.

Eddig 4,6 millió euró értékű adomány érkezett ezen az új mechanizmuson keresztül, többek között 100 ezer ampulla vegyi ellenméreg, 300 ezer adag oltóanyag és 515 lélegeztetőgép.

Azok a vállalkozások, amelyek szeretnének még természetbeni adományt felajánlani, e-mailben vehetik fel a kapcsolatot az Európai Bizottsággal a következő címen: ECHO-private-donations@ec.europa.eu.

6. Mire fordítják a pénzt? Hogyan osztják szét?

A kormányok ukrajnai belső menekülteknek címzett vállalásait nagyrészt az ukrán hatóságokon keresztül fogják folyósítani. A magánszektortól és magánszemélyektől származó, belső menekülteknek szánt adományokat elsősorban ENSZ-ügynökségeken, például az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságán, az Élelmezési Világprogramon, az Education Cannot Wait alapon, valamint a GlobalGiving platformon keresztül folyósítják majd. A szervezetek teljes listája a www.forukraine.com weboldalon található.

Az uniós tagállamok szintén bejelentették, hogy megfelelő pénzforrásokat fognak elkülöníteni a területükön tartózkodó, Ukrajnából érkezett menekültek szükségleteinek kielégítésére.

7. Miért nem határoztak meg finanszírozási célszámot?

Egy héttel Putyin elnök Ukrajna elleni inváziója után az ENSZ 1,7 milliárd dollárra vonatkozó gyorssegély iránti kérelmet tett közzé az ukrán menekültek sürgősségi segélyezésére. Ezt a célszintet azóta sikerült elérni, de mivel nem látszik a konfliktus vége, a szükségletek exponenciálisan növekednek. Egy hónap elteltével több mint 4 millió ember menekült el Ukrajnából, és további milliók kényszerültek elhagyni lakóhelyüket a II. világháború óta Európában kialakult legnagyobb menekültválságban. Alapvető fontosságú, hogy folyamatosan további forrásokat biztosítsunk az Ukrajnában lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek és a menekültek szükségleteinek kielégítésére. 

8. Miért a Global Citizen szervezettel partnerségben valósul meg ez a kampány?

Ez a kampány szinergiákon alapul. Lényege, hogy a lehető legjobban kihasználhassuk az Európai Bizottság, Kanada kormánya és a Global Citizen együttes hatókörét, hogy a kezdeményezés túllépjen a kormányzati szinten, és bevonja az Ukrajnában aktív civil szervezeteket.

Az Európai Bizottság korábban több ízben gyümölcsöző együttműködést folytatott a Global Citizennel annak köszönhetően, hogy a szervezet világszerte képes mozgósítani a vezetők, a jótékony magánszemélyek, a civil társadalom és a szórakoztatóipar támogatását.

Kiváltképp, az Európai Bizottság együttműködött a Global Citizennel a koronavírus elleni globális fellépést segítő magas szintű adománygyűjtő kampány keretében. Ennek során milliárdok gyűltek össze a Covid19-oltóanyagok, -tesztek és -kezelések egyetemes igénybevételének lehetővé tételére. Együttműködtünk továbbá a szegénység, az éhezés és az éghajlatváltozás elleni küzdelemre irányuló „Helyreállítási terv a világ számára” elnevezésű kampányban is.

9. Kiket mozgósított ezúttal a Global Citizen?

A következő művészek csatlakoztak eddig a kampányhoz: Abel „The Weeknd” Tesfaye, Adam Durica, Aitana, Alanis Morissette, Alejandro Sanz, Alexandra Stan, Angélique Kidjo, Annie Lennox, Billie Eilish, Billy Joel, Celine Dion, Chris Isaak, Chris Rock, Demi Lovato, Elton John és David Furnish, FINNEAS, Garth Brooks és Trisha Yearwood, Gloria Steinem, Green Day, Herbert Grönemeyer, Hugh Jackman és Deborra-Lee Furness, Igo, Jon Batiste, Jonas Brothers, Juanes, Kacey Musgraves, Katy Perry, Leon Bridges, Luke Combs, Madonna, Miley Cyrus, Mirai, Ozzy Osbourne, Pearl Jam, Pharrell Williams, Priyanka Chopra Jonas, Radiohead, Red Hot Chili Peppers, Ryan Tedder, Sarsa, Shaquille O'Neal, Stevie Nicks, Stevie Wonder, Tame Impala, U2, Usher, Vito Bambino,Young Leosia, Adam Lambert, Alex Len, a Sacramento Kings játékosa, Arlo Parks, Ashlee Simpson, Au/Ra, Axelle Red, Barenaked Ladies, Bastille, Billy Porter, Bridget Moynahan, Bruce Springsteen, Carole King, Christine and the Queens, Connie Britton, Dave Matthews, Daymond John, Dora Jar, Dylan Dunlap, Ellen DeGeneres, Ellie Goulding, Evan Ross, Fall Out Boy, Gelila Puck, Hozier, Isha Sesay, Jamala, KD Lang, Kesha, Lennon Stella, Little Big, Lola Lennox, Luis Fonsi, MÅNESKIN, Max Kilman, Metallica, Miyavi, Nicky Jam, Nigel Barker, Nikolaj Coster-Waldau, Noah Cyrus, Padma Lakshmi, Panic! At The Disco, Rita Ora, Rufus Wainwright, SOFI TUKKER, Szvjatoszlav „Szvi” Mihailjuk, a Toronto Raptors játékosa, Vitalij Potapenko, a Memphis Grizzlies játékosa, Weezer, Within Temptation, Zucchero, 5 Seconds of Summer.

Ezek a művészek egy április 8-i, 24 órás közösségimédia-találkozón fejezték ki szolidaritásukat Ukrajna népével.

10. Kaptak ezért pénzt a művészek?

Nem. A részt vevő művészek idejükkel, tehetségükkel és platformjaikkal járulnak hozzá az ukrajnai humanitárius segítségnyújtáshoz.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 30., 15:10
Hektikusan mozogtak az árak a vidéki ingatlanpiacon 2024 első négy hónapjában; a használt házak átlagos négyzetméterára egy év alatt majdnem negyedével emelkedett, addig a téglalakásoké csökkent – ismertette Kosztolánczy György, az Otthon Centrum vezérigazgatója a piac legfrissebb változásait.
2024-05-30 18:10:34
A Temu megjelenése nagyobb piaci sokkot okozott a hazai e-kereskedelemben, mint a koronavírus-járvány és az ukrán háború. Aki átgondoltan használja a mesterséges intelligenciát, kiemelkedhet a versenytársai közül, ugyanakkor az új technológia olyan eszközt ad a kiberbűnözők kezébe, amellyel manipulált ajánlatokat hozhatnak létre.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor az őrségi és somogyi gombászok telespammelik a facebookot vargányás fotókkal, miközben a Börzsönyben kutatóexpedícióval kell keresni. Gyakran hiába.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS