„Kiállás Ukrajna mellett”: kérdések és válaszok

2022. 04. 13., 07:42

A „Kiállás Ukrajna mellett” elnevezésű globális adományozói rendezvény és kampány jóvoltából 9,1 milliárd eurót sikerült összegyűjteni az orosz invázió elől menekülő, Ukrajnában vagy más országokban tartózkodó emberek megsegítésére.

„Az a szolidaritás, amelyet a segítségnyújtó országok, vállalkozások és személyek tanúsítanak, némi fényt ad ebben a sötét órában. A »Kiállás Ukrajna mellett« kampánnyal 9,1 milliárd eurót sikerült összegyűjteni a bombázások elől menekülő, Ukrajnában vagy más országokban tartózkodó emberek megsegítésére, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank pedig további egymilliárd eurót ajánlott fel. De nem állunk meg itt. Folytatni fogjuk a segítségnyújtást. És miután elhallgattak a fegyverek, segíteni fogjuk az ukrán népet országuk újjáépítésében. Ezt jelenti számunkra a kiállás Ukrajna mellett”– mondta el Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

1. Mit takar a „Kiállás Ukrajna mellett”?

Március 26-án Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij felkérte a nemzetközi közösséget, hogy fogjon össze Ukrajna támogatása érdekében.

Erre a felkérésre reagált azonnal az Európai Bizottság és Kanada kormánya azzal, hogy még aznap globális adománygyűjtő kampányt indított az Ukrajna elleni orosz invázió elől menekülők megsegítésére. A kampányt a Global Citizen nemzetközi érdekérvényesítő szervezettel partnerségben szervezik.

A kampány csúcspontja az április 9-i, élőben közvetített globális adományozói rendezvény volt, amelyet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök közösen hívott össze.

A lengyel nép menekültekkel szemben tanúsított nagylelkűségének elismeréseképpen a rendezvényre Varsóban került sor, Andrzej Duda lengyel elnök részvételével.

A „Kiállás Ukrajna mellett” elnevezésű globális adományozói rendezvény és kampány jóvoltából 9,1 milliárd eurót sikerült összegyűjteni az invázió elől menekülő, Ukrajnában vagy más országokban tartózkodó emberek megsegítésére. Az Európai Bizottság felajánlása 1 milliárd euró.

Ezen túlmenően az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank bejelentette, hogy további 1 milliárd euró kölcsönt ad az invázió miatt otthonukat elhagyni kényszerülők szükségleteinek kielégítésére.

Ebből a 10,1 milliárd euróból – mely a vállalásokból és az EBRD-finanszírozásból áll össze – 1,8 milliárd euró az otthonukat elhagyni kényszerült, Ukrajnában tartózkodó emberek megsegítését szolgálja majd, 8,3 milliárd euró pedig az Ukrajnából érkezett menekültek fogadását az EU tagállamaiban és más országokban, például Moldovában.

A 9,1 milliárd euró összegű vállalás a következőképpen oszlik meg:

– Pénzügyi hozzájárulás és természetbeni adományok formájában összesen 4,1 milliárd eurót ajánlottak fel kormányok, vállalkozások és magánszemélyek világszerte.

– Európai pénzügyi közintézmények (az Európai Beruházási Bank és az Európa Tanács Fejlesztési Bankja) 5 milliárd eurót bocsátanak rendelkezésre kölcsönök és vissza nem térítendő támogatás formájában.

2. Mi a kampány célja?

 „Kiállás Ukrajna mellett” kampány azért született, hogy az ukrán nép megsegítését célzó adománygyűjtés érdekében mozgósítsa a kormányokat, intézményeket, művészeket, vállalkozásokat és magánszemélyeket.

A felajánlott segítséget a következő célokra használják fel:

– Azoknak az embereknek az esetében, akik az EU-ban keresnek menedéket (a számuk már több mint 4 millió, de ez folyamatosan növekszik): a finanszírozást az uniós tagállamok, illetve Moldova területén felmerülő rövid és középtávú szükségletek kielégítésére fogják felhasználni – például élelmezésre, lakhatásra, orvosi ellátásra, oktatásra és foglalkoztatásra.

– Annak a 6,5 millió embernek, köztük 2,5 millió gyermeknek az esetében, akiknek el kellett menekülniük otthonukból, de Ukrajnában maradtak, és jelenleg belső menekültek: a finanszírozás és az adományok létfontosságú humanitárius ellátást biztosítanak majd számukra.

Az uniós tagállamokon kívül a G20-csoport országai (Oroszország kivételével) és más partnerországok, köztük Svájc, Norvégia, Izland és az Öböl-menti Együttműködés országai kaptak felkérést arra, hogy felajánlásokat tegyenek.

3. Mekkora összeget ajánlott fel az Európai Bizottság?

Az Európai Bizottság április 9-én további egymilliárd eurót ajánlott fel, ezen belül:

– 600 millió eurót az Ukrajnában tartózkodó belső menekültek megsegítésére a meglévő források átcsoportosítása és humanitárius segítségnyújtás révén. A pénzösszegek folyósítása az ukrán kormányzati szerveken és helyi hatóságokon, ENSZ-ügynökségeken és nem kormányzati szervezeteken keresztül valósul meg;

– 400 millió eurót a leginkább érintett tagállamokban tartózkodó ukrán menekültek számára, a belügyi alapokból származó, átcsoportosított és új források révén. Ez a felajánlás kiegészíti azokat az összegeket, amelyekkel a tagállamok járulnak hozzá a kampányhoz, különösen a kohéziós finanszírozással összefüggésben.

4. Hogyan biztosítják majd, hogy a kampány keretében felajánlott pénz eljusson az ukrán emberekhez?

Az uniós tagállamok és harmadik országok által tett vállalások sorsát és az érintett összegek felhasználását az Európai Bizottság fogja nyomon követni, kellő gondossággal eljárva. A magánszektor és más szereplők vállalásait pedig a Global Citizen szervezet fogja kezelni.

A kellő gondosság elsősorban a következőket jelenti: 

– a vállalás összegének ellenőrzése;

– a menekülteknek és/vagy az országban tartózkodó, otthonukat elhagyni kényszerült személyeknek szánt összegek és azok lehetséges hatásának meghatározása;

– az adományozói kötelezettségvállalások végrehajtásának nyomon követése

5. Milyen típusú más támogatásokra érkezett felajánlás?

A kampány során pénzügyi hozzájárulást, természetbeni adományokat, vissza nem térítendő támogatást és kölcsönöket ajánlottak fel.

Az Európai Bizottság létrehozott egy olyan rendszert, amely a magánszektortól érkező természetbeni adományokat juttatja el Ukrajnába, Moldovába és a szomszédos uniós tagállamokba, hogy segítse a belső menekültek és az országból elmenekülők szükségleteinek kielégítését.

Az Európai Bizottság fogja koordinálni az olyan létfontosságú cikkek nagy volumenű adományainak célba juttatását, mint a gyógyszerek, oltóanyagok, orvosi felszerelések, sátrak, ágyak és elsősegély-takarók.

Eddig 4,6 millió euró értékű adomány érkezett ezen az új mechanizmuson keresztül, többek között 100 ezer ampulla vegyi ellenméreg, 300 ezer adag oltóanyag és 515 lélegeztetőgép.

Azok a vállalkozások, amelyek szeretnének még természetbeni adományt felajánlani, e-mailben vehetik fel a kapcsolatot az Európai Bizottsággal a következő címen: ECHO-private-donations@ec.europa.eu.

6. Mire fordítják a pénzt? Hogyan osztják szét?

A kormányok ukrajnai belső menekülteknek címzett vállalásait nagyrészt az ukrán hatóságokon keresztül fogják folyósítani. A magánszektortól és magánszemélyektől származó, belső menekülteknek szánt adományokat elsősorban ENSZ-ügynökségeken, például az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságán, az Élelmezési Világprogramon, az Education Cannot Wait alapon, valamint a GlobalGiving platformon keresztül folyósítják majd. A szervezetek teljes listája a www.forukraine.com weboldalon található.

Az uniós tagállamok szintén bejelentették, hogy megfelelő pénzforrásokat fognak elkülöníteni a területükön tartózkodó, Ukrajnából érkezett menekültek szükségleteinek kielégítésére.

7. Miért nem határoztak meg finanszírozási célszámot?

Egy héttel Putyin elnök Ukrajna elleni inváziója után az ENSZ 1,7 milliárd dollárra vonatkozó gyorssegély iránti kérelmet tett közzé az ukrán menekültek sürgősségi segélyezésére. Ezt a célszintet azóta sikerült elérni, de mivel nem látszik a konfliktus vége, a szükségletek exponenciálisan növekednek. Egy hónap elteltével több mint 4 millió ember menekült el Ukrajnából, és további milliók kényszerültek elhagyni lakóhelyüket a II. világháború óta Európában kialakult legnagyobb menekültválságban. Alapvető fontosságú, hogy folyamatosan további forrásokat biztosítsunk az Ukrajnában lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek és a menekültek szükségleteinek kielégítésére. 

8. Miért a Global Citizen szervezettel partnerségben valósul meg ez a kampány?

Ez a kampány szinergiákon alapul. Lényege, hogy a lehető legjobban kihasználhassuk az Európai Bizottság, Kanada kormánya és a Global Citizen együttes hatókörét, hogy a kezdeményezés túllépjen a kormányzati szinten, és bevonja az Ukrajnában aktív civil szervezeteket.

Az Európai Bizottság korábban több ízben gyümölcsöző együttműködést folytatott a Global Citizennel annak köszönhetően, hogy a szervezet világszerte képes mozgósítani a vezetők, a jótékony magánszemélyek, a civil társadalom és a szórakoztatóipar támogatását.

Kiváltképp, az Európai Bizottság együttműködött a Global Citizennel a koronavírus elleni globális fellépést segítő magas szintű adománygyűjtő kampány keretében. Ennek során milliárdok gyűltek össze a Covid19-oltóanyagok, -tesztek és -kezelések egyetemes igénybevételének lehetővé tételére. Együttműködtünk továbbá a szegénység, az éhezés és az éghajlatváltozás elleni küzdelemre irányuló „Helyreállítási terv a világ számára” elnevezésű kampányban is.

9. Kiket mozgósított ezúttal a Global Citizen?

A következő művészek csatlakoztak eddig a kampányhoz: Abel „The Weeknd” Tesfaye, Adam Durica, Aitana, Alanis Morissette, Alejandro Sanz, Alexandra Stan, Angélique Kidjo, Annie Lennox, Billie Eilish, Billy Joel, Celine Dion, Chris Isaak, Chris Rock, Demi Lovato, Elton John és David Furnish, FINNEAS, Garth Brooks és Trisha Yearwood, Gloria Steinem, Green Day, Herbert Grönemeyer, Hugh Jackman és Deborra-Lee Furness, Igo, Jon Batiste, Jonas Brothers, Juanes, Kacey Musgraves, Katy Perry, Leon Bridges, Luke Combs, Madonna, Miley Cyrus, Mirai, Ozzy Osbourne, Pearl Jam, Pharrell Williams, Priyanka Chopra Jonas, Radiohead, Red Hot Chili Peppers, Ryan Tedder, Sarsa, Shaquille O'Neal, Stevie Nicks, Stevie Wonder, Tame Impala, U2, Usher, Vito Bambino,Young Leosia, Adam Lambert, Alex Len, a Sacramento Kings játékosa, Arlo Parks, Ashlee Simpson, Au/Ra, Axelle Red, Barenaked Ladies, Bastille, Billy Porter, Bridget Moynahan, Bruce Springsteen, Carole King, Christine and the Queens, Connie Britton, Dave Matthews, Daymond John, Dora Jar, Dylan Dunlap, Ellen DeGeneres, Ellie Goulding, Evan Ross, Fall Out Boy, Gelila Puck, Hozier, Isha Sesay, Jamala, KD Lang, Kesha, Lennon Stella, Little Big, Lola Lennox, Luis Fonsi, MÅNESKIN, Max Kilman, Metallica, Miyavi, Nicky Jam, Nigel Barker, Nikolaj Coster-Waldau, Noah Cyrus, Padma Lakshmi, Panic! At The Disco, Rita Ora, Rufus Wainwright, SOFI TUKKER, Szvjatoszlav „Szvi” Mihailjuk, a Toronto Raptors játékosa, Vitalij Potapenko, a Memphis Grizzlies játékosa, Weezer, Within Temptation, Zucchero, 5 Seconds of Summer.

Ezek a művészek egy április 8-i, 24 órás közösségimédia-találkozón fejezték ki szolidaritásukat Ukrajna népével.

10. Kaptak ezért pénzt a művészek?

Nem. A részt vevő művészek idejükkel, tehetségükkel és platformjaikkal járulnak hozzá az ukrajnai humanitárius segítségnyújtáshoz.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-07 19:18:54
Az idén külföldi nyaralásra induló magyarok 83 százaléka a helyszínen is bankkártyával, okostelefonnal vagy okosórával tervez fizetni. Ezzel Magyarország első a régióban a Visa nyolc közép- és kelet-európai országra, köztük hazánkra is kiterjedő, „Utazási és fizetési szokások 2023” címmel megjelent tanulmánya szerint.
2023-06-07 18:18:26
A turizmus és vendéglátási szektor támogatása és az általuk fenntartott jelentős számú munkahely megvédése érdekében 2023. május 31-ig volt lehetséges – 15 százalékos díj megfizetése nélkül – teljes összegben felhasználni a SZÉP-kártyán 2022. október 15-ig jóváírt, „bennragadt” összegeket.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS