Jövedelmek az EU-ban: sereghajtók közt a magyar adat

Jövedelmek az EU-ban: sereghajtók közt a magyar adat
2022. 07. 25., 11:27

2020-ban az egy lakosra jutó medián rendelkezésre álló jövedelem az EU-ban átlagosan 17 871 PPS volt – tájékoztatott az Eurostat. A tagállamok között jelentősek az eltérések, a csúcson a luxemburgi 28 675 áll, a lista végén a bulgáriai 7724 PPS.

A jövedelmek eloszlásának egyik legfontosabb mérőszáma a vásárlóerő-egységben (PPS) kifejezett medián jövedelem. Ez a mutató figyelembe veszi a „vásárlóerő-paritást”, azaz azt, hogy a különböző országok eltérő árszintje miatt ugyanaz az összeg más javak megvásárlását teszi lehetővé; a medián érték pedig azt jelenti, hogy a szóban forgó országban ugyanannyian vannak, akiknek az adott összegnél több áll rendelkezésükre, mint amennyien azok, akik kevesebből kénytelenek gazdálkodni. A rendelkezésre álló medián jövedelem így arról ad képet (számot), hogy egy ország polgárai milyen mértékben férnek hozzá a nemzetgazdaságban előállított javakhoz és szolgáltatásokhoz.

A rendelkezésre álló medián jövedelem a nyugati és az északi tagállamokban a legmagasabb: Luxemburgban 28 675 PPS, Németországban 24 212 PPS, Ausztriában 23 334 PPS, Belgiumban 22 294 PPS) volt a legmagasabb. A legtöbb déli és keleti tagállamban ugyanakkor alacsonyabb a mutató: Romániában 7724 PPS, Bulgáriában 8647 PPS, Magyarországon 9699 PPS, Szlovákiában 10 076 PPS.

A 2020-as adatok egyelőre a legfrissebbek, amelyeket az uniós statisztikai hivatal közzétett, így egyelőre 10 év adatai állnak rendelkezésünkre. Kiderül például, hogy 2011 és 2020 között – amely évtizedet a magyar gazdaságtörténet egyik legsikeresebbjeként szokás számon tartani – mennyire sikerült „felzárkózni” az uniós éllovasok közé tartozó osztrákokhoz. A rideg tények a következők. 2011-ben Ausztriában 20 425 PPS volt a rendelkezésre álló medián jövedelem, 2,86-szorosa a magyarországi 7135-nek. 2020-ban – mint fent láttuk – 23 334 és 9699 arányát kell kiszámítanunk, ami már „csupán” 2,41.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Miután a nemzetközi és a magyar sajtóban is megjelentek olyan hírek, amelyek szerint a magyar kormány már tárgyal a Roszatom esetleges „kiváltásáról”, az orosz cég újra megerősítette: továbbra is készen áll a Paks II projekt megvalósítására.