Jóváhagyta a 2024. évi uniós költségvetést az Európai Tanács

2023. 11. 20., 19:10

A kötelezettségvállalások teljes összegét 189 385,4 millió euróban, a kifizetések teljes összegét pedig142 630,3 millió euróban határozták meg.

A kötelezettségvállalások több éven keresztül végrehajtott tevékenységekre nyújtott pénzösszegekre vonatkozó, jogilag kötelező erejű ígéretek. A kifizetések a költségvetésbe a folyó vagy a korábbi években beállított kötelezettségvállalásokból eredő kiadásokat fedezik – emlékeztet a Tanács közleménye. A jelenlegi, a 2021–2027-es időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keretben meghatározott kiadási plafon alatt 360 millió eurót tartanak rendelkezésre abból a célból, hogy az EU reagálni tudjon az előre nem látható szükségletekre.

A költségvetés elfogadását az Európai Parlament fogja bejelenteni, miután maga is jóváhagyta a közös szövegtervezetet. Mind a Tanácsnak, mind a Parlamentnek tizennégy nap áll rendelkezésére 2023. november 11-től kezdődően a közös szövegtervezet jóváhagyására.

Javaslatok, módosítások, álláspontok

A Bizottság a 2024. évi költségvetés tervezetére vonatkozó eredeti javaslatát 2023. június 7-én nyújtotta be, majd a 2023. október 9-én kelt levelével módosította azt. A Tanács időközben, 2023. szeptember 5-én elfogadta a 2024. évi uniós költségvetésre vonatkozó álláspontját, az Európai Parlament pedig 2023. október 18-án módosításokat javasolt a költségvetési tervezetre vonatkozó tanácsi állásponthoz.

Mivel a Tanács közölte, hogy nem ért egyet a Parlament javaslataival, összehívták az egyeztetőbizottság ülését. A Tanács és az Európai Parlament 2023. november 11-én megállapodásra jutott az EU 2024. évi éves költségvetéséről.

Az egyeztetőbizottság a 27 tagállam képviselőiből és 27 európai parlamenti képviselőből áll, miközben a Bizottság elfogulatlan közvetítőként jár el azzal a céllal, hogy összeegyeztesse a költségvetési hatóság két ágának az álláspontját.

Ez a negyedik éves költségvetés a hosszú távú uniós költségvetésen – azaz a 2021 és 2027 közötti időszakra szóló többéves pénzügyi kereten (MFF) – belül. A 2024. évi költségvetést a Covid19-járványt követő helyreállítás támogatását célzó – a világjárványt követő helyreállítás céljára létrehozott uniós eszköz, a NextGenerationEU keretében finanszírozott – intézkedések egészítik ki.

Dokumentumok

Egységes szerkezetbe foglalt dokumentum, amely tartalmazza az egyeztetés során módosított valamennyi költségvetési sor számadatait és végleges szövegét: III. szakasz

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.