Jóváhagyta a 2024. évi uniós költségvetést az Európai Tanács

2023. 11. 20., 19:10

A kötelezettségvállalások teljes összegét 189 385,4 millió euróban, a kifizetések teljes összegét pedig142 630,3 millió euróban határozták meg.

A kötelezettségvállalások több éven keresztül végrehajtott tevékenységekre nyújtott pénzösszegekre vonatkozó, jogilag kötelező erejű ígéretek. A kifizetések a költségvetésbe a folyó vagy a korábbi években beállított kötelezettségvállalásokból eredő kiadásokat fedezik – emlékeztet a Tanács közleménye. A jelenlegi, a 2021–2027-es időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keretben meghatározott kiadási plafon alatt 360 millió eurót tartanak rendelkezésre abból a célból, hogy az EU reagálni tudjon az előre nem látható szükségletekre.

A költségvetés elfogadását az Európai Parlament fogja bejelenteni, miután maga is jóváhagyta a közös szövegtervezetet. Mind a Tanácsnak, mind a Parlamentnek tizennégy nap áll rendelkezésére 2023. november 11-től kezdődően a közös szövegtervezet jóváhagyására.

Javaslatok, módosítások, álláspontok

A Bizottság a 2024. évi költségvetés tervezetére vonatkozó eredeti javaslatát 2023. június 7-én nyújtotta be, majd a 2023. október 9-én kelt levelével módosította azt. A Tanács időközben, 2023. szeptember 5-én elfogadta a 2024. évi uniós költségvetésre vonatkozó álláspontját, az Európai Parlament pedig 2023. október 18-án módosításokat javasolt a költségvetési tervezetre vonatkozó tanácsi állásponthoz.

Mivel a Tanács közölte, hogy nem ért egyet a Parlament javaslataival, összehívták az egyeztetőbizottság ülését. A Tanács és az Európai Parlament 2023. november 11-én megállapodásra jutott az EU 2024. évi éves költségvetéséről.

Az egyeztetőbizottság a 27 tagállam képviselőiből és 27 európai parlamenti képviselőből áll, miközben a Bizottság elfogulatlan közvetítőként jár el azzal a céllal, hogy összeegyeztesse a költségvetési hatóság két ágának az álláspontját.

Ez a negyedik éves költségvetés a hosszú távú uniós költségvetésen – azaz a 2021 és 2027 közötti időszakra szóló többéves pénzügyi kereten (MFF) – belül. A 2024. évi költségvetést a Covid19-járványt követő helyreállítás támogatását célzó – a világjárványt követő helyreállítás céljára létrehozott uniós eszköz, a NextGenerationEU keretében finanszírozott – intézkedések egészítik ki.

Dokumentumok

Egységes szerkezetbe foglalt dokumentum, amely tartalmazza az egyeztetés során módosított valamennyi költségvetési sor számadatait és végleges szövegét: III. szakasz

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-05 16:40:00
A NIS2 irányelv magasabb szintre emelte a korábbi uniós kiberbiztonsági szabályozást és számos új kötelezettséget vezetett be. Az irányelv szabályainak túlnyomó részét már átültették a magyar jogba, így a jövő év folyamán 2500–3000 hazai közép- és nagyvállalatnak kell a szigorú szabályoknak megfelelni, továbbá az ellátási láncuk biztonságát megteremteni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely Gábor, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners Ügyvédi Iroda szabályozási ügyekért felelős vezető ügyvédje.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS