Ipari termelés: a júniusi dobogós hely után uniós sereghajtó lett a júliusi ír adat

2022. 09. 14., 11:51

Az előző hónaphoz képest 1,6 százalékkal, éves összevetésben 0,8 százalékkal csökkent júliusban az ipari termelés volumene az Európai Unióban – tájékoztatott az Eurostat.

Éves szinten a legnagyobb visszaesést Írországban regisztrálták, ahol a termelés 23,7 százalékkal maradt el a 2021. júliusitól. Egy hónappal korábban Írország még az unió második legdinamikusabb, 19,4 százalékos növekedésével dicsekedhetett. (Ebben a bázishatás is közrejátszhat: 2021-ben a júniusi 12százalékos éves növekedést júliusban 27 százalékos meghaladó bővülés követte.)

A termelés 5 százalékot meghaladó mértékben csökkent Észtországban, Szlovákiában (mínusz 6,4 százalék) és Belgiumban (mínusz 5,1 százalék) is.

A legerőteljesebb növekedést Bulgáriában mérték (17,6 százalék), de kétszámjegyű volt az ütem Dániában (12 százalék) és Lengyelországban (10,3 százalék) is.

A legnagyobb gazdaságok közül csak Spanyolországban nőtt a termelés (4,9 százalékkal) júliusban 2021 azonos időszakához képest, Németországban 1,0, Franciaországban 1,2, Olaszországban 1,4 százalékos csökkenést mértek.

Magyarországon júliusban (a munkanaphatást kiküszöbölve) 6,6 százalékos volt a növekedés.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-14 22:30:00
A Napenergia Plusz program folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azok számára, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból – jelentette be az energiaügyi miniszter.
2024-04-13 13:10:00
Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára. Az egyelőre még mérsékelten növekvő bevétel-várakozások mellett a magas infláció és a növekvő bérek kifizetése jelent egyre nagyobb kihívást – erről számoltak be a cégek a K&H családi vállalatok klub alkalmával.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS