Így kezelné az EU a chiphiányt

Így kezelné az EU a chiphiányt
2022. 02. 09., 12:04

„A chipekről szóló európai jogszabály gyökeres változást fog hozni az európai egységes piac globális versenyképessége szempontjából”

Az Európai Bizottság átfogó intézkedéscsomagra tett javaslatot annak érdekében, hogy biztosítsa az EU ellenálló képességét, technológiai vezető szerepét és ellátásbiztonságát a félvezető technológiák és alkalmazások terén. A chipekről szóló európai jogszabály erősíteni fogja Európa versenyképességét és ellenálló képességét, valamint elő fogja segíteni mind a digitális, mind a zöld átállás megvalósítását – olvasható az Európai Bizottság közleményében..

A közelmúltban kialakult, az egész világot sújtó félvezetőhiány a járműipartól az egészségügyi eszközök gyártásáig számos ágazatban vezetett gyárbezárásokhoz. Egyes tagállamokban például 2021-ben harmadával csökkent az autóipari termelés. Ez még nyilvánvalóbbá tette, hogy ebben az összetett geopolitikai környezetben milyen rendkívüli mértékben függ globális szinten a félvezető-értéklánc a piaci szereplők egy igen szűk körétől. Ugyanakkor arra is rávilágított, mennyire fontosak a félvezetők az európai ipar és társadalom egésze számára.

A chipekről szóló európai jogszabály Európa erősségeire – a világszínvonalú kutatási és technológiai szervezeteire és hálózataira, valamint az úttörő berendezésgyártók sokaságára – épít, és orvosolja a fennmaradó hiányosságokat. Virágzó félvezető-ágazatot épít ki a kutatástól a gyártásig, és mindezt reziliens ellátási lánccal egészíti ki. A tagállamokkal és nemzetközi partnereinkkel közösen több mint 43 milliárd eurónyi köz- és magánberuházást fog mozgósítani, és intézkedéseket fog bevezetni az ellátási láncok jövőbeli zavaraival kapcsolatos megelőzés, felkészülés, előrejelzés és gyors reagálás érdekében. Segítségével az EU megvalósíthatja azt a célját, hogy 2030-ig 20 százalékra, azaz kétszeresére növelje piaci részesedését.

chipekről szóló európai jogszabály fő elemei

Az Európai Chipkezdeményezés – a meglévő Kulcsfontosságú Digitális Technológiák közös vállalkozás stratégiai átszervezésével létrejött, chipekkel foglalkozó közös vállalkozás révén – egyesíti az Unió, a tagállamok, a már zajló uniós programokhoz társult harmadik országok, valamint a magánszektor forrásait. Ezáltal 11 milliárd euró áll majd rendelkezésre a jelenleg is zajló kutatások, fejlesztések és innovációk megerősítésére, a fejlett félvezető eszközök és a prototípusokat előállító kísérleti gyártósorok bevezetésére, az innovatív és praktikus alkalmazásokban használható eszközök tesztelésére, a munkavállalók képzésére, valamint a félvezető-ökoszisztéma és -értéklánc mélyreható feltérképezésére.

Az ellátás biztonságát garantáló új keret a beruházások ösztönzésére és a termelési kapacitások növelésére fog szolgálni, amire rendkívül nagy szükség van a fejlett tranzisztorokkal, az innovatív és energiahatékony chipekkel kapcsolatos innováció előmozdításához. Emellett a Chipfinanszírozási Alap megkönnyíti majd a finanszírozáshoz jutást az induló innovatív vállalkozások számára, ezáltal segítve őket az innovációk kiérlelésében, illetve a befektetők megtalálásában. Magában fog foglalni egy félvezetőkkel kapcsolatos célzott tőkebefektetési eszközt az InvestEU keretében, amelynek célja a növekvő innovatív vállalkozások és a kkv-k piaci terjeszkedésének megkönnyítése lesz.

Koordinációs mechanizmus a tagállamok és a Bizottság között a félvezetők kínálatának nyomon követése, a kereslet felmérése és a hiányok előrejelzése céljából. A testület nyomon fogja követni a félvezetők értékláncának fejleményeit, ennek keretében pedig kulcsfontosságú információkat gyűjt majd a vállalatoktól az elsődleges hiányosságok és a szűk keresztmetszetek feltérképezése érdekében. Ezenkívül közös értékelést készít a válságról és koordinálja a meghozandó intézkedéseket, melyek egy új vészhelyzeti eszköztárból kerülnek majd kiválasztásra. A nemzeti és uniós eszközök teljes körű kihasználása ily módon gyors és határozott együttes fellépést fog garantálni.

Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke így nyilatkozott: „A chipekről szóló európai jogszabály gyökeres változást fog hozni az európai egységes piac globális versenyképessége szempontjából. Rövid távon növelni fogja a jövőbeli válságokkal szembeni ellenálló képességünket, ugyanis lehetővé teszi számunkra az ellátási lánc zavarainak előrejelzését és elkerülését. Középtávon pedig hozzá fog járulni ahhoz, hogy Európa ipari vezető szerepet töltsön be ebben a stratégiai fontosságú iparágban. A chipekről szóló európai jogszabály a beruházások kereteit és a stratégiát fekteti le. Sikerünk kulcsa azonban az európai innovátorokban, a világ élvonalába tartozó kutatóinkban rejlik – azokban az emberekben, akik az évtizedek során kontinensünk felvirágoztatásáért dolgoztak.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.