Hulladékcsökkentés és -újrafeldolgozás: nem elégedett Magyarországgal (sem) az Európai Bizottság

Hulladékcsökkentés és -újrafeldolgozás: nem elégedett Magyarországgal (sem) az Európai Bizottság
2023. 06. 09., 15:23

Az Európai Bizottság megnevezte azokat a tagállamokat, amelyek esetében fennáll a kockázata annak, hogy nem teljesítik a települési és az összes csomagolási hulladék újrahasználatra való előkészítésére és újrafeldolgozására vonatkozó 2025-ös, valamint a hulladéklerakásra vonatkozó 2035-ös célértékeket.

Az Európai Bizottság közleménye szerint csak kilenc tagállam halad  jó úton a 2025-re kitűzött célértékek elérése felé: ezek Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Hollandia, Luxemburg, Németország, Olaszország és Szlovénia.

18 tagállamban  fennáll a kockázata annak, hogy nem fog teljesülni a 2025-re kitűzött célértékek valamelyike, esetleg egyike sem. Észtország, Finnország, Franciaország, Írország, Lettország, Portugália, Spanyolország és Svédország esetében a települési hulladékra vonatkozó célértékhez képest tapasztalható lemaradás. Bulgária, Ciprus, Görögország, Horvátország, Litvánia, Magyarország, Málta, Lengyelország, Románia és Szlovákia pedig egyelőre mind a települési hulladékra, mind a teljes csomagolási hulladékra vonatkozó 2025-ös célértékektől elmaradni látszik.

hulladékokról szóló keretirányelvben és a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló irányelvben meghatározott 2025-ös újrafeldolgozási célértékek:

  • a települési hulladék 55 százalékos újrafeldolgozása és újrahasználatra való előkészítése;
  • az összes csomagolási hulladék 65 százalékos újrafeldolgozása; valamint
  • anyagspecifikus célértékek a csomagolási hulladék újrafeldolgozására vonatkozóan (75 százalék a papír és kartonpapír, 70 százalék az üveg, 70 százalék a vasfémcsomagolás, 50 százalék az alumínium, 50 százalék a műanyag és 25 százalék a fa esetében).

A települési hulladék lerakását 2035-ig 10 százalék alá kell csökkenteni.

„A hulladékcsökkentést célzó és az újrafeldolgozásra irányuló intézkedések gyakorlati végrehajtása kulcsfontosságú a körforgásos gazdaságra való átálláshoz. A hulladék erőforrássá alakítása segít bennünket a klímasemlegesség felé vezető úton, növeli az energia- és nyersanyagellátás biztonságát, valamint helyi munkahelyeket és innovációs lehetőségeket teremt. A korai előrejelzési jelentés lehetővé teszi számunkra, hogy a tagállamokkal szoros együttműködésben feltárjuk a hiányosságokat, intézkedéseket hozzunk még a célértékek teljesítésére kitűzött határidők előtt, és megosszuk a helyes hulladékgazdálkodás bevált gyakorlatait” – mondta Virginijus Sinkevičius, a környezetért, az óceánokért és a halászatért felelős biztos.

Az európaiak fejenként átlagosan 530 kg (háztartási és vállalkozásoktól származó) települési hulladékot termelnek évente. Az EU-ban a települési hulladék mintegy 50 százalékát újrafeldolgozzák vagy komposztálják, 23 százalékát pedig hulladéklerakókban helyezik el.

A keletkező csomagolási hulladék mennyisége folyamatosan növekszik. 2013 és 2020 között a megtermelt csomagolási hulladék mennyisége 15 százalékkal nőtt az EU-ban, és megközelítette 80 millió tonnát. Ma már a csomagolási hulladék mintegy 64 százaléka újrafeldolgozott, bár ez az érték anyagonként változik. A papír-, karton- és fémcsomagolások több mint 75 százaléka kerül újrafeldolgozásra, szemben – a legtöbb uniós országban problémát jelentő – műanyagok esetében elmondható 40 százalékkal, így fennáll a kockázata annak, hogy sok tagállam nem tudja teljesíteni a műanyag csomagolási hulladék újrafeldolgozására vonatkozó anyagspecifikus célkitűzést.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 20:10:00
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.
2023-09-29 16:50:00
A rossz egyéni döntéseket jobb elkerülni, ennek pedig a legjobb módja, ha a felnövekvő generáció már az iskolában elsajátítja a pénz használatának alapjait, a pénzügyi rendszer lényegét, a takarékosságot és a saját erőforrásainkkal való gazdálkodást – mondta Varga Mihály a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadóünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS