Hat százalékos volt a munkanélküliség az EU-ban 2022 novemberében

2023. 01. 09., 11:41

Az októberi szinttel megegyező, 6,0 százalékos volt a munkanélküliség 2022 novemberében az Európai Unióban – tájékoztatott az Eurostat.

Az unió statisztikai hivatalának becslése szerint 2022. novemberben EU-szerte (a 15–74 évesek körében) 12,950 millió fő keresett aktívan munkát, 10 ezerrel többen, mint egy hónappal korábban, de 875 ezerrel kevesebben, mint 2021 novemberében (amikor 6,5 százalékos volt a ráta).

A férfiak és a nők körében a szokásos eltérésről számolt be az Eurostat: a férfiak 5,7, a nők 6,4 százaléka volt munkanélküli 2022 novemberében.

A 25 éven aluli munkanélküliek száma 2,880 millió volt novemberben, ez 15,1 százalékos munkanélküliség rátát jelent (októberben ebben a korosztályban 15,0 százalék volt a munkanélküliek aránya).

10 százalék feletti munkanélküliséget csupán Görögországban (10,4 százalék) és Spanyolországban (12,4 százalék) mértek. Csehország 2,7 százalékos rátája a legalacsonyabb az unióban, Németország és Lengyelország 3,0 százalékkal „dobogós”.

Magyarországon az Eurostat módszertana szerint 4,1 százalékos volt a munkanélküliség 2022 novemberében – ez a 6. legalacsonyabb adat az EU-ban; a KSH 3,8 százalékot mért.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS