Fellendül a fejlődő országok Európai Unióba irányuló exportja

2020. 02. 11., 14:30

A fejlődő országokból az Európai Unióba irányuló, az általános vámkedvezmény-rendszer (Generalised Scheme of Preferences, GSP) keretében kedvezményes vámok mellett megvalósuló export 2018-ban 69 milliárd eurós új rekordszintet ért el.

Az Európai Bizottság február 10-én közzétett, GSP-ről szóló kétéves jelentése szerint a 71 GSP-kedvezményezett országból az EU-ba irányuló export értéke csaknem 184 milliárd euró volt. Ebből közel 69 milliárd eurónyi kereskedelem különleges GSP-kedvezményekben részesült.

Josep Borrell, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője/az Európai Bizottság alelnöke kijelentette: „A kereskedelem az EU egyik legfontosabb olyan eszköze, amelyen keresztül az emberi jogokkal, a munkavállalói jogokkal és a jó kormányzással, vagyis a fenntartható fejlődés pilléreivel foglalkozik, azokat kezeli, támogatja és javítja világszerte. Az EU általános vámkedvezmény-rendszere útján ahhoz nyújtunk támogatást a fejlődő országoknak, hogy fenntartható módon érjenek el gazdasági növekedést és előrelépést, nem utolsósorban az éghajlat-politikai intézkedések terén. Preferenciális vámtételeink több ezer embernek nyújtanak segítséget a szegénységből való kiemelkedéshez, az egyenlőtlenségek csökkentéséhez és a gazdasági növekedés megvalósításához.

Phil Hogan kereskedelempolitikáért felelős biztos így nyilatkozott: „Kereskedelmi kedvezményeinknek köszönhetően az EU kétszer annyit importál a legkevésbé fejlett országokból, mint a világ többi része összesen. Ez az EU védjegyének számító kereskedelempolitikai eszköz munkahelyek millióinak biztosít alapot a világ legszegényebb országaiban, és ösztönzőleg hat az érintett országokra az emberi jogokkal, a munkavállalói jogokkal, a jó kormányzással és a környezetvédelemmel kapcsolatos nemzetközi egyezmények végrehajtása tekintetében.

Az általános vámkedvezmény-rendszer megszünteti a fejlődő országokból az EU-ba irányuló kereskedelemre kivetett importvámokat. További exportlehetőségeket teremt, ezzel segíti az országokat a szegénység leküzdésében és a munkahelyteremtésben, és közben tiszteletben tartja a fenntartható fejlődés elveit is. A jelentés azt mutatja, hogy a GSP-nek köszönhetően például Srí Lanka, Mongólia és Bolívia hatékonyabb intézkedésekkel szabályozza a gyermekmunkát.

Az EU kereskedelmi menetrendje világszerte hozzájárul az ENSZ fenntartható fejlődési céljaihoz. A kedvezményekkel arra ösztönzi az érintett országokat, hogy további lépéseket tegyenek az emberi jogokkal, a munkavállalói jogokkal, a környezetvédelemmel és a jó kormányzással kapcsolatos nemzetközi egyezmények hatékony végrehajtása érdekében.

A 71 GSP-kedvezményezett ország közül sok továbbra is kihívásokkal szembesül, többek között a civil társadalommal kapcsolatos korlátozások, valamint a tömegtájékoztatás szabadsága, az igazságszolgáltatáshoz való jog, a kisebbségek jogai, a halálbüntetés és az egyesülés szabadsága terén. A megfelelő előrehaladás hiánya – a legnagyobb kedvezményezettek esetében is – azt eredményezte, hogy az EU fokozta az ellenőrzést és növelte a szerepvállalást, különösen az emberi jogok és a munkavállalói jogok tekintetében. Kambodzsa esetében ez oda vezetett, hogy az EU megindította a kedvezmények ideiglenes visszavonására irányuló eljárást, mivel Kambodzsában súlyosan és rendszeresen megsértették az ENSZ és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet alapvető elveit. 

A jelentés azt is áttekinti, hogy az egyes GSP-országok milyen mértékben használták ki a rendszer nyújtotta lehetőségeket. Számos átfogó kérdést is vizsgál, például a civil társadalom működésének szabadságát, a gyermekmunka elleni küzdelemben elért haladást, továbbá környezetvédelmi és a jó kormányzással kapcsolatos aggályokat. A jelentés példákon át mutatja be, hogyan működik együtt az EU az összes érdekelt féllel, például a civil társadalommal, a nemzetközi szervezetekkel – különösen az ENSZ és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet ellenőrző szerveivel – és a kedvezményezett országok hatóságaival a GSP hatékonyabbá tétele érdekében, valamint a kereskedelem és az értékek egyidejű előmozdításán.

Az uniós ipar fontos partner a fenntartható fejlődés megvalósításában, hiszen a GSP-országokba eszközöl beruházásokat, ott termel és onnan szerez be nyersanyagokat, valamint gondoskodik róla, hogy betartsák a nemzetközi munkaügyi és környezetvédelmi normákat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-07 19:18:54
Az idén külföldi nyaralásra induló magyarok 83 százaléka a helyszínen is bankkártyával, okostelefonnal vagy okosórával tervez fizetni. Ezzel Magyarország első a régióban a Visa nyolc közép- és kelet-európai országra, köztük hazánkra is kiterjedő, „Utazási és fizetési szokások 2023” címmel megjelent tanulmánya szerint.
2023-06-07 18:18:26
A turizmus és vendéglátási szektor támogatása és az általuk fenntartott jelentős számú munkahely megvédése érdekében 2023. május 31-ig volt lehetséges – 15 százalékos díj megfizetése nélkül – teljes összegben felhasználni a SZÉP-kártyán 2022. október 15-ig jóváírt, „bennragadt” összegeket.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS