Felkészültség és reagálás egészségügyi szükséghelyzetekre: 1,3 milliárd eurós új tervet mutatott be a HERA

2022. 02. 10., 18:19

Az új Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatóság (HERA) bemutatta első éves munkatervét, amelynek költségvetése 2022-re 1,3 milliárd euró, célja pedig a határokon átnyúló egészségügyi vészhelyzetek megelőzése, az azokra való felkészülés és gyors reagálás. Miután a HERA igazgatótanácsa elfogadta a 2022. évi munkatervet, a hatóság megkezdheti az uniós felkészültség és reagálási képesség megerősítését, a sebezhetőségek és a stratégiai függőségek mérséklését, valamint a globális egészségügyi szükséghelyzeti infrastruktúra megerősítéséhez való hozzájárulást.

Az erős európai egészségügyi unió kulcsfontosságú pilléreként a HERA számos ambiciózus célt tűzött ki 2022-re, egyrészt a folyamatban lévő Covid19-világjárványra való reagálással, másrészt a potenciális jövőbeli egészségügyi veszélyekre való felkészültséggel kapcsolatba – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

A határokon átnyúló jövőbeli egészségügyi vészhelyzetek megelőzése és az azokra való felkészülés. A „felkészülési szakaszban” a HERA szorosan együtt fog működni más uniós és nemzeti egészségügyi ügynökségekkel, az iparral, a kutatói közösséggel, a civil társadalommal és nemzetközi partnerekkel annak érdekében, hogy javítsa az EU felkészültségét a jövőbeli egészségügyi vészhelyzetekre. Az ilyen célú intézkedések közé tartoznak a következők:

– a különböző népegészségügyi veszélyek kezelésére alkalmas egészségügyi készletek beszerzése és felhalmozása több mint 580 millió eurós költségvetéssel;

– több mint 300 millió euró felszabadítása a kialakulóban lévő veszélyekkel szembeni egészségügyi ellenintézkedések és innovatív technológiák kutatására és fejlesztésére;

– a vészhelyzet esetén azonnal mozgósítható gyártólétesítmények hálózatának (EU FAB) kiépítése;

– a klinikai vizsgálatok és adatok hosszú távú és nagyszabású uniós platformjának létrehozása;

– a Covid19 mellett három másik nagy hatású egészségügyi veszély azonosítása tavasz végéig, szoros együttműködésben a tagállamokkal a HERA igazgatótanácsában, az uniós ügynökségekkel, a nemzetközi partnerekkel és szakértőkkel.

A jövőbeli egészségügyi veszélyek előrejelzése. A HERA emellett a fenyegetések értékelésével és információgyűjtéssel foglalkozik, modelleket dolgoz ki a járványok előrejelzésére, és felvázol egy uniós szintű reagálási tervet. A 2022-re tervezett intézkedések többek között:

– az egészségügyi veszélyek felderítésére és felderítésére szolgáló lehető legkorszerűbb valós idejű rendszer létrehozása;

– a fenyegetések értékelésére és rangsorolására szolgáló célzott informatikai platform létrehozása.

Reagálás az egészségügyi veszélyekre.A Covid19-világjárványra való reagálással összefüggésben a HERA veszélyhelyzet-reagálási funkcióit már aktiválták. Újabb uniós szintű, határokon átnyúló népegészségügyi szükséghelyzetek esetén további intézkedéseket kell életbe léptetni, nevezetesen elérhetővé kell tenni sürgősségi finanszírozást és el kell indítani nyomonkövetési mechanizmusokat, valamint új egészségügyi ellenintézkedéseket – és nyersanyagokat kell fejleszteni és beszerezni. A folyamatban lévő fellépések például:

– a Covid19 elleni oltóanyagok időszerű rendelkezésre állásának biztosítása az uniós tagállamok számára, beleértve szükség esetén a variánsokhoz igazított oltóanyagokat is;

– a Covid19 elleni terápiás készítmények beszerzése az uniós tagállamok számára;

– a variánsok észlelésére és tudományos értékelésére szolgáló nemzeti kapacitások bővítése;

– az oltóanyagok más országokba és földrészekre való eljuttatásának biztosítása.

A HERA

Az Európai Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatóság (HERA) az európai egészségügyi unió kulcsfontosságú pillére, és alapvető eszköz az EU egészségügyi veszélyhelyzetekre való reagálásának és felkészültségének megerősítéséhez. A HERA-t 2021 szeptemberében hozták létre azzal a céllal, hogy a világjárvány kezelésére és az arra való reagálásra vonatkozó ad hoc megoldásokat egy olyan állandó struktúra váltsa fel, amely megfelelő eszközökkel és erőforrásokkal rendelkezik ahhoz, hogy előre megtervezhesse az uniós fellépést egészségügyi szükséghelyzetek esetén. Információgyűjtés és a szükséges reagálási kapacitások kiépítése révén a HERA előre tudja majd jelezni a fenyegetéseket és a potenciális egészségügyi válságokat. Vészhelyzet esetén a HERA-nak bevethető megoldásokkal kell rendelkeznie, amelyek biztosítják a gyógyszerek, a vakcinák és más egészségügyi ellenintézkedések kifejlesztését, gyártását és forgalmazását.

A HERA teljes költségvetése a 2022–2027-es időszakra 6 milliárd euró.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS