Felkészültség és reagálás egészségügyi szükséghelyzetekre: 1,3 milliárd eurós új tervet mutatott be a HERA

2022. 02. 10., 18:19

Az új Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatóság (HERA) bemutatta első éves munkatervét, amelynek költségvetése 2022-re 1,3 milliárd euró, célja pedig a határokon átnyúló egészségügyi vészhelyzetek megelőzése, az azokra való felkészülés és gyors reagálás. Miután a HERA igazgatótanácsa elfogadta a 2022. évi munkatervet, a hatóság megkezdheti az uniós felkészültség és reagálási képesség megerősítését, a sebezhetőségek és a stratégiai függőségek mérséklését, valamint a globális egészségügyi szükséghelyzeti infrastruktúra megerősítéséhez való hozzájárulást.

Az erős európai egészségügyi unió kulcsfontosságú pilléreként a HERA számos ambiciózus célt tűzött ki 2022-re, egyrészt a folyamatban lévő Covid19-világjárványra való reagálással, másrészt a potenciális jövőbeli egészségügyi veszélyekre való felkészültséggel kapcsolatba – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

A határokon átnyúló jövőbeli egészségügyi vészhelyzetek megelőzése és az azokra való felkészülés. A „felkészülési szakaszban” a HERA szorosan együtt fog működni más uniós és nemzeti egészségügyi ügynökségekkel, az iparral, a kutatói közösséggel, a civil társadalommal és nemzetközi partnerekkel annak érdekében, hogy javítsa az EU felkészültségét a jövőbeli egészségügyi vészhelyzetekre. Az ilyen célú intézkedések közé tartoznak a következők:

– a különböző népegészségügyi veszélyek kezelésére alkalmas egészségügyi készletek beszerzése és felhalmozása több mint 580 millió eurós költségvetéssel;

– több mint 300 millió euró felszabadítása a kialakulóban lévő veszélyekkel szembeni egészségügyi ellenintézkedések és innovatív technológiák kutatására és fejlesztésére;

– a vészhelyzet esetén azonnal mozgósítható gyártólétesítmények hálózatának (EU FAB) kiépítése;

– a klinikai vizsgálatok és adatok hosszú távú és nagyszabású uniós platformjának létrehozása;

– a Covid19 mellett három másik nagy hatású egészségügyi veszély azonosítása tavasz végéig, szoros együttműködésben a tagállamokkal a HERA igazgatótanácsában, az uniós ügynökségekkel, a nemzetközi partnerekkel és szakértőkkel.

A jövőbeli egészségügyi veszélyek előrejelzése. A HERA emellett a fenyegetések értékelésével és információgyűjtéssel foglalkozik, modelleket dolgoz ki a járványok előrejelzésére, és felvázol egy uniós szintű reagálási tervet. A 2022-re tervezett intézkedések többek között:

– az egészségügyi veszélyek felderítésére és felderítésére szolgáló lehető legkorszerűbb valós idejű rendszer létrehozása;

– a fenyegetések értékelésére és rangsorolására szolgáló célzott informatikai platform létrehozása.

Reagálás az egészségügyi veszélyekre.A Covid19-világjárványra való reagálással összefüggésben a HERA veszélyhelyzet-reagálási funkcióit már aktiválták. Újabb uniós szintű, határokon átnyúló népegészségügyi szükséghelyzetek esetén további intézkedéseket kell életbe léptetni, nevezetesen elérhetővé kell tenni sürgősségi finanszírozást és el kell indítani nyomonkövetési mechanizmusokat, valamint új egészségügyi ellenintézkedéseket – és nyersanyagokat kell fejleszteni és beszerezni. A folyamatban lévő fellépések például:

– a Covid19 elleni oltóanyagok időszerű rendelkezésre állásának biztosítása az uniós tagállamok számára, beleértve szükség esetén a variánsokhoz igazított oltóanyagokat is;

– a Covid19 elleni terápiás készítmények beszerzése az uniós tagállamok számára;

– a variánsok észlelésére és tudományos értékelésére szolgáló nemzeti kapacitások bővítése;

– az oltóanyagok más országokba és földrészekre való eljuttatásának biztosítása.

A HERA

Az Európai Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatóság (HERA) az európai egészségügyi unió kulcsfontosságú pillére, és alapvető eszköz az EU egészségügyi veszélyhelyzetekre való reagálásának és felkészültségének megerősítéséhez. A HERA-t 2021 szeptemberében hozták létre azzal a céllal, hogy a világjárvány kezelésére és az arra való reagálásra vonatkozó ad hoc megoldásokat egy olyan állandó struktúra váltsa fel, amely megfelelő eszközökkel és erőforrásokkal rendelkezik ahhoz, hogy előre megtervezhesse az uniós fellépést egészségügyi szükséghelyzetek esetén. Információgyűjtés és a szükséges reagálási kapacitások kiépítése révén a HERA előre tudja majd jelezni a fenyegetéseket és a potenciális egészségügyi válságokat. Vészhelyzet esetén a HERA-nak bevethető megoldásokkal kell rendelkeznie, amelyek biztosítják a gyógyszerek, a vakcinák és más egészségügyi ellenintézkedések kifejlesztését, gyártását és forgalmazását.

A HERA teljes költségvetése a 2022–2027-es időszakra 6 milliárd euró.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-03-04 15:10:44
Januárban nagyon felpörögtek a lakáshitelek, a babaváró támogatás viszont csúnyán visszaesett a megemelt hitelösszeg dacára. A személyi kölcsönök csúcsot döntöttek, a bankszámlák egyenlege viszont bezuhant. Egyre kisebb a különbség a lakossági hitel- és betétállomány között – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!
A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS