Felkészültség és reagálás egészségügyi szükséghelyzetekre: 1,3 milliárd eurós új tervet mutatott be a HERA

2022. 02. 10., 18:19

Az új Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatóság (HERA) bemutatta első éves munkatervét, amelynek költségvetése 2022-re 1,3 milliárd euró, célja pedig a határokon átnyúló egészségügyi vészhelyzetek megelőzése, az azokra való felkészülés és gyors reagálás. Miután a HERA igazgatótanácsa elfogadta a 2022. évi munkatervet, a hatóság megkezdheti az uniós felkészültség és reagálási képesség megerősítését, a sebezhetőségek és a stratégiai függőségek mérséklését, valamint a globális egészségügyi szükséghelyzeti infrastruktúra megerősítéséhez való hozzájárulást.

Az erős európai egészségügyi unió kulcsfontosságú pilléreként a HERA számos ambiciózus célt tűzött ki 2022-re, egyrészt a folyamatban lévő Covid19-világjárványra való reagálással, másrészt a potenciális jövőbeli egészségügyi veszélyekre való felkészültséggel kapcsolatba – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

A határokon átnyúló jövőbeli egészségügyi vészhelyzetek megelőzése és az azokra való felkészülés. A „felkészülési szakaszban” a HERA szorosan együtt fog működni más uniós és nemzeti egészségügyi ügynökségekkel, az iparral, a kutatói közösséggel, a civil társadalommal és nemzetközi partnerekkel annak érdekében, hogy javítsa az EU felkészültségét a jövőbeli egészségügyi vészhelyzetekre. Az ilyen célú intézkedések közé tartoznak a következők:

– a különböző népegészségügyi veszélyek kezelésére alkalmas egészségügyi készletek beszerzése és felhalmozása több mint 580 millió eurós költségvetéssel;

– több mint 300 millió euró felszabadítása a kialakulóban lévő veszélyekkel szembeni egészségügyi ellenintézkedések és innovatív technológiák kutatására és fejlesztésére;

– a vészhelyzet esetén azonnal mozgósítható gyártólétesítmények hálózatának (EU FAB) kiépítése;

– a klinikai vizsgálatok és adatok hosszú távú és nagyszabású uniós platformjának létrehozása;

– a Covid19 mellett három másik nagy hatású egészségügyi veszély azonosítása tavasz végéig, szoros együttműködésben a tagállamokkal a HERA igazgatótanácsában, az uniós ügynökségekkel, a nemzetközi partnerekkel és szakértőkkel.

A jövőbeli egészségügyi veszélyek előrejelzése. A HERA emellett a fenyegetések értékelésével és információgyűjtéssel foglalkozik, modelleket dolgoz ki a járványok előrejelzésére, és felvázol egy uniós szintű reagálási tervet. A 2022-re tervezett intézkedések többek között:

– az egészségügyi veszélyek felderítésére és felderítésére szolgáló lehető legkorszerűbb valós idejű rendszer létrehozása;

– a fenyegetések értékelésére és rangsorolására szolgáló célzott informatikai platform létrehozása.

Reagálás az egészségügyi veszélyekre.A Covid19-világjárványra való reagálással összefüggésben a HERA veszélyhelyzet-reagálási funkcióit már aktiválták. Újabb uniós szintű, határokon átnyúló népegészségügyi szükséghelyzetek esetén további intézkedéseket kell életbe léptetni, nevezetesen elérhetővé kell tenni sürgősségi finanszírozást és el kell indítani nyomonkövetési mechanizmusokat, valamint új egészségügyi ellenintézkedéseket – és nyersanyagokat kell fejleszteni és beszerezni. A folyamatban lévő fellépések például:

– a Covid19 elleni oltóanyagok időszerű rendelkezésre állásának biztosítása az uniós tagállamok számára, beleértve szükség esetén a variánsokhoz igazított oltóanyagokat is;

– a Covid19 elleni terápiás készítmények beszerzése az uniós tagállamok számára;

– a variánsok észlelésére és tudományos értékelésére szolgáló nemzeti kapacitások bővítése;

– az oltóanyagok más országokba és földrészekre való eljuttatásának biztosítása.

A HERA

Az Európai Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatóság (HERA) az európai egészségügyi unió kulcsfontosságú pillére, és alapvető eszköz az EU egészségügyi veszélyhelyzetekre való reagálásának és felkészültségének megerősítéséhez. A HERA-t 2021 szeptemberében hozták létre azzal a céllal, hogy a világjárvány kezelésére és az arra való reagálásra vonatkozó ad hoc megoldásokat egy olyan állandó struktúra váltsa fel, amely megfelelő eszközökkel és erőforrásokkal rendelkezik ahhoz, hogy előre megtervezhesse az uniós fellépést egészségügyi szükséghelyzetek esetén. Információgyűjtés és a szükséges reagálási kapacitások kiépítése révén a HERA előre tudja majd jelezni a fenyegetéseket és a potenciális egészségügyi válságokat. Vészhelyzet esetén a HERA-nak bevethető megoldásokkal kell rendelkeznie, amelyek biztosítják a gyógyszerek, a vakcinák és más egészségügyi ellenintézkedések kifejlesztését, gyártását és forgalmazását.

A HERA teljes költségvetése a 2022–2027-es időszakra 6 milliárd euró.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-26 10:35:00
Nem vesztik hatályukat 2022. július 1-jével Áfa tv. azon rendelkezései, amelyek jelenleg fordított adózást írnak elő a jogszabályban meghatározott mezőgazdasági és acélipari termékkör értékesítése, valamint az üvegházhatású gáz kibocsátására jogosító forgalomképes vagyoni értékű jog átruházása esetén – hívta fel a figyelmet az adóhivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerőpiacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS