Felgyorsítaná a jogellenes online tartalmak elleni fellépést az Európai Bizottság

2023. 10. 20., 12:20

A jogellenes online tartalmakra való hatékonyabb reagálás érdekében gyorsítsák fel a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály alkalmazását – javasolja az Európai Bizottság a tagállamoknak.

A Bizottság a tagállamoknak szóló ajánlásokat tett közzé, amelyekben arra szólítja fel őket, hogy hangolják össze a jogellenes tartalmak – például a terrorista tartalom vagy a jogellenes gyűlöletbeszéd – terjedésére és felerősödésére adott válaszaikat, még mielőtt e tartalmak súlyosan veszélyeztethetnék a közbiztonságot. A cél az, hogy a tagállamok támogassák a Bizottságot annak garantálásában, hogy az online óriásplatformok és a nagyon népszerű keresőmotorok maradéktalanul megfeleljenek a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály szerinti új kötelezettségeiknek, méghozzá azelőtt, hogy a tagállamok szerepet vállalnának a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály végrehajtásában.

Ebben az Európai Uniót érintő, konfliktusokkal és instabilitással jellemzett példa nélküli időszakban – amely Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborújával kezdődött, most pedig a Hamász által Izrael ellen elkövetett terrortámadásokkal folytatódik – a Bizottság számít arra, hogy a tagállamok egyesítik erőiket a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály haladéktalan végrehajtásának lehetővé tételére – olvasható a Bizottság közleményében. A szóban forgó jogszabály szabályokat állapít meg azzal a céllal, hogy az EU-ban létrejöjjön egy olyan biztonságos, kiszámítható és megbízható online környezet, amely tiszteletben tartja az alapvető jogokat és különösen a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságát. A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály értelmében a minősített online óriásplatformok és nagyon népszerű online keresőprogramok 2023 augusztusa óta kötelesek olyan kockázatcsökkentő intézkedéseket elfogadni, amelyek kifejezetten a rendszereik jelentette konkrét rendszerszintű kockázatokat – és többek között a jogellenes tartalmak terjedéséből eredő rendszerszintű kockázatokat – hivatottak mérsékelni.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „A Hamász terrortámadása következtében az online teret elözönlötték a gyűlöletet és terrort népszerűsítő, gyalázatos és jogellenes tartalmak. A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály révén Európa jelenleg szigorú szabályokkal védi a felhasználókat – köztük a veszélyeztetett lakossági csoportokat – a megfélemlítéssel szemben, és ezáltal biztosítja az alapvető szabadságok online védelmét. A nagyobb platformokra új kötelezettségek vonatkoznak, amelyek értelmében e platformok kötelesek mérsékelni a szolgáltatásaikból eredő ilyen kockázatokat. A mai ajánlás segíteni fog abban, hogy válaszainkat összehangoljuk a tagállamokkal és védjük társadalmunkat.”

„A közelmúlt eseményei nyomán több platformon fokozottan terjednek a jogellenes online tartalmak. A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálynak köszönhetően teljes körű jogi eszköztárral rendelkezünk e probléma kezelésére. Nincs vesztegetni való időnk. Ezért felkérjük a tagállamokat, hogy a lehető leghamarabb, még a 2024. februári határidő előtt jelöljék ki digitális szolgáltatási koordinátorukat. Javasolni fogjuk továbbá egy incidensprotokoll létrehozását annak érdekében, hogy hatékonyabbá tegyük válaszlépéseinket, valamint hogy bizonyítékokat és információkat juttassunk el a Bizottsághoz. Ez lehetővé fogja tenni a szükséges intézkedések gyors és összehangolt meghozatalát” – mondta Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos.

A jogellenes tartalom elleni fellépés koordinálása

Az ajánlással a Bizottság arra ösztönzi a tagállamokat, hogy már a 2024. február 17-i, jogszabályban megállapított határidő előtt jelöljenek ki egy olyan független hatóságot, amely a jövőbeli digitális szolgáltatási koordinátorok hálózatának részét fogja képezni.

A Bizottság javaslatot tesz egy olyan, incidensekkel kapcsolatos reagálási mechanizmusra, amely a jogellenes online tartalmak terjedésével szembeni fellépés tekintetében meghatározza a Bizottság és az említett hálózat közötti együttműködés kereteit, különösen akkor, ha az ilyen tartalmak terjedése egyértelmű fenyegetést jelent bizonyos lakossági csoportokra vagy az uniós politikai és társadalmi struktúrák destabilizálásának kockázatával jár. A mechanizmus keretében az incidensekre való reagálással kapcsolatos rendszeres találkozókra is sor kerülne a bevált gyakorlatok és módszerek megvitatása, illetve a nemzeti szinten gyűjtött információk rendszeres bejelentése és cseréje érdekében. A hálózattól kapott információk olyan bizonyítékokkal szolgálhatnak a Bizottság számára, amelyek alapján gyakorolhatja a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály szerinti felügyeleti és vizsgálati hatásköreit.

Rendkívüli körülmények – például nemzetközi fegyveres konfliktusok vagy terrortámadások – miatti indokolt esetben a Bizottság arra fogja ösztönzi az online óriásplatformokat és nagyon népszerű online keresőprogramokat, hogy a konkrét eseményre vonatkozó protokollokat dolgozzanak ki.

Az ajánlás emlékeztet továbbá azokra a hatáskörökre, amelyeket az uniós jog szerinti, a jogellenes tartalom elleni küzdelemre irányuló különböző eszközök, például az online terrorista tartalom terjesztése elleni fellépésről szóló, 2022 júniusa óta hatályos rendelet ruház a tagállamokra. Az összehangolt fellépések garantálása érdekében a Bizottság – különösen a terrorizmus elleni küzdelem terén – továbbra is a meglévő struktúrákra fog támaszkodni, például az uniós válságkezelési protokollra, amely koordinálja a terrorista vagy erőszakos szélsőséges cselekményekből eredő online fejleményekre adandó válaszokat, nemzetközi szinten pedig a christchurchi felhívásra és az ipar által irányított, terrorizmus elleni globális internetes fórumra.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 12:10:11
A belügyminiszter május 24-i kezdettel az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS