Európai Parlament: „Vége lesz a valótlan és megtévesztő állítások kavalkádjának”

2023. 05. 12., 12:17

Az Európai Parlament támogatja a termékek ökocímkéinek és tartósságának a javítására, illetve a környezetbarát jellegre utaló megtévesztő állítások tilalmára vonatkozó javaslatot.

  • Csak az hivatkozhasson egy termék környezetbarát voltára, aki állításait bizonyítani is tudja.
  • Fel kell számolni a tervezett elavulás gyakorlatát.
  • Gyártófüggetlen pótalkatrészekkel és fogyóeszközökkel működő termékek kellenek.

A képviselők 544 szavazattal, 18 ellenszavazattal és 17 tartózkodás mellett elfogadták azt az irányelvjavaslatot, amely a zöld átállás kapcsán hivatott növelni a fogyasztói tudatosságot. A jogalkotói szándék szerint a szabályok egyfelől segítenek a fogyasztóknak megtalálni a valóban környezetbarát árucikkeket, másfelől arra ösztönzik a vállalkozásokat, hogy tartósabb és fenntarthatóbb termékeket kínáljanak – áll az Európai Parlament közleményében.

A megtévesztő hirdetések és a környezetbarát jellegre utaló elnagyolt állítások tilalma

A termékek címkéi nemegyszer megalapozatlan állításokat tartalmaznak az adott árucikkek ökológiai hatásáról, ami félrevezeti a fogyasztókat. A parlamenti szavazás nyomán a képviselők azt az álláspontot fogják képviselni az intézményközi egyeztetéseken, hogy csak azok használhassák a zöld jellegre utaló „környezetbarát”, „természetes”, „biológiailag lebomló”, „klímasemleges” vagy más „öko-” hivatkozásokat a címkéken, akik ezeket az állításokat tételesen bizonyítani is tudják. Sokan ráadásul kizárólag kibocsátáskompenzáció alapján, azaz a kibocsátás forrásától eltérő helyen elért kibocsátáscsökkentésre hivatkozva tüntetik fel ezeket az állításokat. Az új szabályok szerint a továbbiakban erre nem lesz módjuk. Az is gyakran előfordul, hogy egy termék egészét „zöld színben” tüntetik fel, holott annak csak egy részére vagy egy aspektusára igazak az állítások. Más esetekben valótlanul jelzik a termék várható élettartamát vagy használatának lehetséges gyakoriságát. A képviselők véget vetnének ennek a megtévesztő üzleti gyakorlatnak is.

Nézetük szerint egyszerűsíteni kellene a terméktájékoztatókon, és csak hatóságok és hivatalos tanúsítási rendszerek ökocímkéit kellene engedélyezni.

Intézkedések az idő előtti elavulás ellen

A tartósság kívánalmát szem előtt tartva a Parlament be akarja tiltani a termékek hasznos élettartamának tervezett szándékos lerövidítését, illetve az áruk idő előtti elromlását előidéző dizájnt. A képviselők szerint az sem engedhető meg, hogy egy adott áru funkcionalitása korlátozott legyen abban az esetben, ha a fogyasztó más gyártó fogyóeszközeivel, pótalkatrészeivel vagy tartozékaival (például más töltőkkel vagy tintapatronokkal) használja.

A vásárlókat tájékoztatni kellene a javíthatóság esetleges korlátairól, ezzel segítve, hogy inkább a tartósabb és a könnyebben javítható termékeket válasszák. A képviselők emellett külön jótállási címke bevezetését szorgalmazzák, amelyen a törvényben előírt jótállási időszak mellett az is fel lenne tüntetve, hogy meg lehet-e ezt hosszabbítani, és ha igen, mennyi idővel. Nagyobb figyelmet kapnának így a minőségi termékek, és a vállalkozásoknak is jobban megérné a tartósságra fókuszálni.

„Az iparnak nem áll majd érdekében olyan fogyasztási cikkeket előállítani, amelyek a jótállási időszak lejártával egyből elromlanak. A vásárlókat megfelelően tájékoztatni kell a javítási lehetőségekről és költségekről. A termékcímkék információi alapján tudni fogják, hogy mely termékek tartósabbak, így azok a gyártók járnak majd jobban, amelyek hosszabb élettartamú termékeket állítanak elő. A környezetbarát jelleggel kapcsolatos valótlan és megtévesztő állítások kavalkádjának is vége lesz, ha mindent hiteles tanúsítvánnyal kell igazolni és bizonyítékokkal alátámasztani”mondta a szavazást követően a jelentéstevő, Biljana Borzan (S&D, Horvátország).

A következő lépések

Az EU Tanácsa május 3-án elfogadta, hogy milyen álláspontot képviseljen a megbeszéléseken. Ez azt jeleneti, hogy hamarosan megkezdődhetnek az új szabályokat rögzítő irányelv végleges szövegével kapcsolatos egyeztetések a Parlament és a tagországok között.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 20:10:00
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.
2023-09-29 16:50:00
A rossz egyéni döntéseket jobb elkerülni, ennek pedig a legjobb módja, ha a felnövekvő generáció már az iskolában elsajátítja a pénz használatának alapjait, a pénzügyi rendszer lényegét, a takarékosságot és a saját erőforrásainkkal való gazdálkodást – mondta Varga Mihály a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadóünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS