Európai Parlament: „Vége lesz a valótlan és megtévesztő állítások kavalkádjának”

2023. 05. 12., 12:17

Az Európai Parlament támogatja a termékek ökocímkéinek és tartósságának a javítására, illetve a környezetbarát jellegre utaló megtévesztő állítások tilalmára vonatkozó javaslatot.

  • Csak az hivatkozhasson egy termék környezetbarát voltára, aki állításait bizonyítani is tudja.
  • Fel kell számolni a tervezett elavulás gyakorlatát.
  • Gyártófüggetlen pótalkatrészekkel és fogyóeszközökkel működő termékek kellenek.

A képviselők 544 szavazattal, 18 ellenszavazattal és 17 tartózkodás mellett elfogadták azt az irányelvjavaslatot, amely a zöld átállás kapcsán hivatott növelni a fogyasztói tudatosságot. A jogalkotói szándék szerint a szabályok egyfelől segítenek a fogyasztóknak megtalálni a valóban környezetbarát árucikkeket, másfelől arra ösztönzik a vállalkozásokat, hogy tartósabb és fenntarthatóbb termékeket kínáljanak – áll az Európai Parlament közleményében.

A megtévesztő hirdetések és a környezetbarát jellegre utaló elnagyolt állítások tilalma

A termékek címkéi nemegyszer megalapozatlan állításokat tartalmaznak az adott árucikkek ökológiai hatásáról, ami félrevezeti a fogyasztókat. A parlamenti szavazás nyomán a képviselők azt az álláspontot fogják képviselni az intézményközi egyeztetéseken, hogy csak azok használhassák a zöld jellegre utaló „környezetbarát”, „természetes”, „biológiailag lebomló”, „klímasemleges” vagy más „öko-” hivatkozásokat a címkéken, akik ezeket az állításokat tételesen bizonyítani is tudják. Sokan ráadásul kizárólag kibocsátáskompenzáció alapján, azaz a kibocsátás forrásától eltérő helyen elért kibocsátáscsökkentésre hivatkozva tüntetik fel ezeket az állításokat. Az új szabályok szerint a továbbiakban erre nem lesz módjuk. Az is gyakran előfordul, hogy egy termék egészét „zöld színben” tüntetik fel, holott annak csak egy részére vagy egy aspektusára igazak az állítások. Más esetekben valótlanul jelzik a termék várható élettartamát vagy használatának lehetséges gyakoriságát. A képviselők véget vetnének ennek a megtévesztő üzleti gyakorlatnak is.

Nézetük szerint egyszerűsíteni kellene a terméktájékoztatókon, és csak hatóságok és hivatalos tanúsítási rendszerek ökocímkéit kellene engedélyezni.

Intézkedések az idő előtti elavulás ellen

A tartósság kívánalmát szem előtt tartva a Parlament be akarja tiltani a termékek hasznos élettartamának tervezett szándékos lerövidítését, illetve az áruk idő előtti elromlását előidéző dizájnt. A képviselők szerint az sem engedhető meg, hogy egy adott áru funkcionalitása korlátozott legyen abban az esetben, ha a fogyasztó más gyártó fogyóeszközeivel, pótalkatrészeivel vagy tartozékaival (például más töltőkkel vagy tintapatronokkal) használja.

A vásárlókat tájékoztatni kellene a javíthatóság esetleges korlátairól, ezzel segítve, hogy inkább a tartósabb és a könnyebben javítható termékeket válasszák. A képviselők emellett külön jótállási címke bevezetését szorgalmazzák, amelyen a törvényben előírt jótállási időszak mellett az is fel lenne tüntetve, hogy meg lehet-e ezt hosszabbítani, és ha igen, mennyi idővel. Nagyobb figyelmet kapnának így a minőségi termékek, és a vállalkozásoknak is jobban megérné a tartósságra fókuszálni.

„Az iparnak nem áll majd érdekében olyan fogyasztási cikkeket előállítani, amelyek a jótállási időszak lejártával egyből elromlanak. A vásárlókat megfelelően tájékoztatni kell a javítási lehetőségekről és költségekről. A termékcímkék információi alapján tudni fogják, hogy mely termékek tartósabbak, így azok a gyártók járnak majd jobban, amelyek hosszabb élettartamú termékeket állítanak elő. A környezetbarát jelleggel kapcsolatos valótlan és megtévesztő állítások kavalkádjának is vége lesz, ha mindent hiteles tanúsítvánnyal kell igazolni és bizonyítékokkal alátámasztani”mondta a szavazást követően a jelentéstevő, Biljana Borzan (S&D, Horvátország).

A következő lépések

Az EU Tanácsa május 3-án elfogadta, hogy milyen álláspontot képviseljen a megbeszéléseken. Ez azt jeleneti, hogy hamarosan megkezdődhetnek az új szabályokat rögzítő irányelv végleges szövegével kapcsolatos egyeztetések a Parlament és a tagországok között.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-03 11:48:28
Melyik beszállító ne ismerné a végeláthatatlannak tűnő procedúrát, amíg egy multi céghez bekerül? Sok esetben protekció vagy ismeretség nélkül szinte lehetetlen eljutni az illetékesig. Ezen próbál segíteni egy újonnan indult ingyenes online platform.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS