Európai Parlament: ne lehessen „kívülről” torzítani az uniós versenyt!

2022. 11. 11., 17:19

Az Európai Parlament által jóváhagyott új jogszabály szerint az unión kívüli államok által adott támogatások nem torzíthatják az egységes piacon zajló versenyt.

  • Az Európai Parlament által jóváhagyott új jogszabály szerint az unión kívüli államok által adott támogatások nem torzíthatják az egységes piacon zajló versenyt.

Az 598 szavazattal, öt ellenszavazat és kilenc tartózkodás mellett elfogadott új rendelet felhatalmazza az Európai Bizottságot, hogy megvizsgálja az unión kívüli állami szervek által az EU-ban tevékenykedő vállalatoknak nyújtott támogatásokat. Ha úgy találja, hogy azok piactorzító hatásúak, akkor jogorvoslati intézkedéseket vezethet be, így megakadályozhatja, hogy a például kamatmentes hitellel, a költségeknél alacsonyabb áron nyújtott finanszírozással, kedvezményes adózással vagy közvetlen állami támogatással segített válallatok uniós versenytársaiknál kedvezőbb ajánlatot nyújthassanak be uniós közbeszerzéseken, vagy fúziók és felvásárlások esetén.

A rendelet egy régóta fennálló szabályzási hézagot számol fel: míg az uniós tagállamok régóta csak szigorú szabályok mellett nyújthatnak állami támogatást, eddig semmilyen szabály nem vonatkozott az unión kívüli államok által biztosított támogatásra.

Az EU kifejezetten nyitott gazdaság: a világ egyik legnagyobb kereskedelmi tömörüléseként a világkereskedelem 16 százalékáért felelős, 2021-ben pedig 117 milliárd eurónyi közvetlen külföldi befektetés célpontja volt. Egyre gyakrabban előfordul azonban, hogy uniós vállalatok felvásárlását külföldi állami támogatások segítették, amelyek befektetési döntésekre is hatással voltak és a tisztességes verseny kárára torzították a szolgáltatások kereskedelmét – emlékeztet az Európai Parlament közleménye.

Az új szabályok értelmében a vállalatoknak akkor kell értesíteniük az Európai Bizottságot a tervezett fúziókról és felvásárlásokról, ha az érintett felek bármelyike legalább 500 millió eurós forgalmat bonyolít az Unióban és a külföldi pénzügyi hozzájárulás mértéke meghaladja az 50 millió eurót. A Bizottság akkor is megvizsgálja a közbeszerzéseken indulókat, ha a közbeszerzés értéke legalább 250 millió euró.

„Ma egy lépéssel közelebb jutottunk ahhoz, hogy végre felszámoljuk azt a szabályozatlan helyzetet, amely az Unió piacán a szigorú állami támogatási szabályoknak engedelmeskedő európai cégeket a nagyvonalú külföldi támogatást gátak nélkül kihasználó külföldi versenytársakkal állította szembe. A rendelet – amely a parlamenti tárgyalóknak köszönhetően az Unión kívüli országokkal folytatott párbeszédre is lehetőséget nyújt – újabb eszközt jelent az Európai Bizottság számára a káros állami támogatások világszerte terjedő versenyének megfékezésére. Az új eszköz hitelessége és hatékony végrehajtása most kizárólag attól függ, hogy milyen emberi erőforrást szánunk rá – ideje tettekkel alátámasztani az ígéreteinket” – mondta Christophe Hansen (EPP, Luxemburg) jelentéstevő.

A jogszabály (a tagállamokat tömörítő Tanács várhatóan november 28-i hivatalosan jóváhagyása után) 20 nappal az Európai Unió Hivatalos Lapjában való megjelenését követően lép hatályba.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-29 14:35:00
Több hatóság egyszerre tartott revíziót a nagybani piac kereskedőinél. A NAV alapos ellenőrzését a rendőrség és a NÉBIH is segítette. A nagyszabású akcióban az árusokat, a termékek eredetét és a forgalmat is kontrollálták.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS