Európai Parlament: mi történt 2021 első plenáris ülésén?

2021. 01. 25., 18:00

Az Európai Parlament idei első plenáris ülésén a képviselők átláthatóságot kértek a Covid19 oltási szerződésekkel kapcsolatban és üdvözölték Joe Biden amerikai elnöki beiktatását.

Covid19 oltások

A plenáris keddi vitáján a képviselők támogatták a Covid19 elleni küzdelem egységes uniós megközelítését, miközben hangsúlyozták a szolidaritás fontosságát a tagállamok között és a gyógyszergyárakkal kötött szerződések esetén az átláthatóságot.

EU-USA kapcsolatok

Szerdán a képviselők megvitatták az USA új politikai helyzetét és üdvözölték Joe Biden beiktatását, amely szerintük lehetőséget teremt az EU és az USA közötti kapcsolatok megerősítésére és a közös kihívások kezelésére.

Alekszej Navalnij

A képviselők a keddi ülésen határozottan elítélték Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető letartóztatását és az oroszországi szankciók kiterjesztését kérték a bebörtönzésében részvevőkre. Csütörtökön elfogadták a javaslatot a szankciók szigorításáról.

A „lecsatlakozás joga”

Csütörtökön a képviselők arról egyeztettek, hogy a munkavállalók a munkaidőn kívül nem kötelesek a munkával kapcsolatos telefonokra, e-mailekre és üzenetekre reagálni. Állásfoglalásukban felszólították a Bizottságot, hogy tegyen javaslatot a “lecsatlakozás jogát” biztosító jogszabályra.

Portugál elnökség

Január 1-től hat hónapon át Portugália tölti be az EU Tanács elnöki posztjátAntónio Costa miniszterelnök szerdán arról beszét az EP-képviselőknek: országa elnöksége arra fog törekedni, hogy előrelépést érjen el a Covid19 elleni oltási kampányban, valamint a járvány utáni gazdasági és társadalmi fellendülésében.

Megfizethető lakhatás

A megfizethető és megfelelő lakhatás mindenki számára alapvető jog kell legyen, amit jogszabályokkal kell támogatni - olvasható a csütörtökön elfogadott állásfoglalásban. Az EP-képviselők szerint a megfelelő lakóhely jó minőségű ivóvízzel, megfelelő szennyvízelvezetéssel és stabil energiaellátással rendelkező otthonhoz.

Harc a szegénység ellen

A Parlament csütörtökön jóváhagyta a leginkább rászorulókat segítő program további támogatását. A leginkább rászorulóknak szánt európai segélyalap (FEAD) szabályai biztosítják, hogy a támogatás 2021-ben és 2022-ben is folytatódjon.

Mesterséges intelligencia

A Parlament szerdán elfogadta a mesterséges intelligencia (AI) katonai és polgári felhasználására vonatkozó iránymutatásokat, miután nemrégiben elfogadták a mesterséges intelligencia etikai, felelősségi és szellemi tulajdonjogi szabályozására vonatkozó javaslatokat. A képviselők úgy vélik, hogy a mesterséges intelligenciát emberi kontroll alatt kell tartani és tiltani kell a halálos automata fegyverrendszerekben történő alkalmazását.

Nemek közötti egyenlőség

A képviselők csütörtökön további lépésekre szólítottak fel a nők elleni erőszak leküzdése és a nemek közötti bérszakadék megszüntetése céljából, valamint a Covid19 válsággal kapcsolatos nemek közötti egyenlőtlenségek kiküszöbölése és a nők digitális ágazatba való integrációjának javítása érdekében.

Adóparadicsomok

Az EU adóparadicsomokat soroló feketelistája hatástalan és zavaros, nem aknázza ki a benne rejlő lehetőségeket - állították a képviselők csütörtökön, a rendszer javítását szorgalmazó állásfoglalásban.

Az EU kül- és biztonságpolitikája

Az EU-nak meg kell védenie az érdekeit és értékeit, támogatnia kell a szabályokon alapuló nemzetközi rendet, amely garantálja a multilateralizmust, a demokráciát és az emberi jogokat - hangoztatták a képviselők az EU kül- és biztonságpolitikájának éves áttekintésében. Külön jelentésükben aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a világban a tekintélyelvű rendszerek az emberi jogok visszaszorítására használták fel a járványt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-24 12:10:00
A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD szegedi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat február 23-i autóátadó ünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS