Európai Parlament: mi történt 2021 első plenáris ülésén?

2021. 01. 25., 18:00

Az Európai Parlament idei első plenáris ülésén a képviselők átláthatóságot kértek a Covid19 oltási szerződésekkel kapcsolatban és üdvözölték Joe Biden amerikai elnöki beiktatását.

Covid19 oltások

A plenáris keddi vitáján a képviselők támogatták a Covid19 elleni küzdelem egységes uniós megközelítését, miközben hangsúlyozták a szolidaritás fontosságát a tagállamok között és a gyógyszergyárakkal kötött szerződések esetén az átláthatóságot.

EU-USA kapcsolatok

Szerdán a képviselők megvitatták az USA új politikai helyzetét és üdvözölték Joe Biden beiktatását, amely szerintük lehetőséget teremt az EU és az USA közötti kapcsolatok megerősítésére és a közös kihívások kezelésére.

Alekszej Navalnij

A képviselők a keddi ülésen határozottan elítélték Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető letartóztatását és az oroszországi szankciók kiterjesztését kérték a bebörtönzésében részvevőkre. Csütörtökön elfogadták a javaslatot a szankciók szigorításáról.

A „lecsatlakozás joga”

Csütörtökön a képviselők arról egyeztettek, hogy a munkavállalók a munkaidőn kívül nem kötelesek a munkával kapcsolatos telefonokra, e-mailekre és üzenetekre reagálni. Állásfoglalásukban felszólították a Bizottságot, hogy tegyen javaslatot a “lecsatlakozás jogát” biztosító jogszabályra.

Portugál elnökség

Január 1-től hat hónapon át Portugália tölti be az EU Tanács elnöki posztjátAntónio Costa miniszterelnök szerdán arról beszét az EP-képviselőknek: országa elnöksége arra fog törekedni, hogy előrelépést érjen el a Covid19 elleni oltási kampányban, valamint a járvány utáni gazdasági és társadalmi fellendülésében.

Megfizethető lakhatás

A megfizethető és megfelelő lakhatás mindenki számára alapvető jog kell legyen, amit jogszabályokkal kell támogatni - olvasható a csütörtökön elfogadott állásfoglalásban. Az EP-képviselők szerint a megfelelő lakóhely jó minőségű ivóvízzel, megfelelő szennyvízelvezetéssel és stabil energiaellátással rendelkező otthonhoz.

Harc a szegénység ellen

A Parlament csütörtökön jóváhagyta a leginkább rászorulókat segítő program további támogatását. A leginkább rászorulóknak szánt európai segélyalap (FEAD) szabályai biztosítják, hogy a támogatás 2021-ben és 2022-ben is folytatódjon.

Mesterséges intelligencia

A Parlament szerdán elfogadta a mesterséges intelligencia (AI) katonai és polgári felhasználására vonatkozó iránymutatásokat, miután nemrégiben elfogadták a mesterséges intelligencia etikai, felelősségi és szellemi tulajdonjogi szabályozására vonatkozó javaslatokat. A képviselők úgy vélik, hogy a mesterséges intelligenciát emberi kontroll alatt kell tartani és tiltani kell a halálos automata fegyverrendszerekben történő alkalmazását.

Nemek közötti egyenlőség

A képviselők csütörtökön további lépésekre szólítottak fel a nők elleni erőszak leküzdése és a nemek közötti bérszakadék megszüntetése céljából, valamint a Covid19 válsággal kapcsolatos nemek közötti egyenlőtlenségek kiküszöbölése és a nők digitális ágazatba való integrációjának javítása érdekében.

Adóparadicsomok

Az EU adóparadicsomokat soroló feketelistája hatástalan és zavaros, nem aknázza ki a benne rejlő lehetőségeket - állították a képviselők csütörtökön, a rendszer javítását szorgalmazó állásfoglalásban.

Az EU kül- és biztonságpolitikája

Az EU-nak meg kell védenie az érdekeit és értékeit, támogatnia kell a szabályokon alapuló nemzetközi rendet, amely garantálja a multilateralizmust, a demokráciát és az emberi jogokat - hangoztatták a képviselők az EU kül- és biztonságpolitikájának éves áttekintésében. Külön jelentésükben aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a világban a tekintélyelvű rendszerek az emberi jogok visszaszorítására használták fel a járványt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-29 14:35:00
Több hatóság egyszerre tartott revíziót a nagybani piac kereskedőinél. A NAV alapos ellenőrzését a rendőrség és a NÉBIH is segítette. A nagyszabású akcióban az árusokat, a termékek eredetét és a forgalmat is kontrollálták.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS