Európai Parlament: költségvetés, Vietnám, Brexit, női egyenlőség, MI, koronavírus, kisállat-kereskedelem

2020. 02. 17., 10:02

Egy ambiciózus hosszú távú költségvetést kért, megszavazta a kereskedelmi megállapodást Vietnámmal és elfogadta álláspontját az uniós-brit kapcsolatokról az Európai Parlament (EP) a februári plenáris ülésen

Hosszú távú büdzsé

Az Unió állam- és kormányfőinek február 20-i rendkívüli ülését megelőzően vitáztak a képviselők a 2021-27 közötti EU-s költségvetésről. Az EP álláspontja szerint az uniós ambíciók – az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a digitális és ökológiai átalakulás, és a régiók, városok, gazdálkodók, fiatalok, kutatók, vállalkozók folytatódó uniós támogatása – megvalósításához elengedhetetlen a megfelelő finanszírozás.

EU-Vietnám kereskedelmi megállapodás

Az Európai Parlament jóváhagyta az EU és Vietnám közötti szabadkereskedelmi és befektetésvédelmi megállapodást szerdán. Az egyezmény a tervek szerint a következő egy évtizedben eltörli a vámtarifák 99 százalékát.

Uniós-brit kapcsolatok

Parlament a lehető legszorosabb kapcsolatot rögzítő társulási megállapodást szeretne, amely három pilléren nyugszik: a gazdasági, a külpolitikai, és egyes konkrét ágazatok terén vállalt együttműködésen. Azonban Unión kívüli ország nem élvezheti ugyanazokat a jogokat, mint a tagállamok – jelentették ki a képviselők egy szerdán elfogadott állásfoglalásban.

Mesterséges intelligencia

mesterséges intelligencia és az automatizált döntéshozatali rendszerek számos előnyük mellett kockázatokat is rejtenek. Az EP a veszélyeik felmérését és megoldások kidolgozását kérte egy szerdai állásfoglalásában.

Nemek közötti egyenlőség

A képviselők egy szerdai vita során felszólították az Uniót, hogy az minden, a nők jogait a tagállamokban aláásó intézkedés ellen lépjen fel. Az EP emellett hatékonyabb fellépést sürget a női nemi szervek megcsonkítása ellen.

Koronavírus

A képviselők az európai polgárok védelmében indított, a koronavírus elleni egységes uniós fellépésről vitátnak a Bizottság képviselőjével szerda este.

Illegális kisállat-kereskedelem

A kiskutyák és kiscicák csempészete napjaink szomorú valósága Európában. Az EP-képviselők szerdán arra kérték az Uniót, hogy tegyen többet azért, hogy valódi büntetést kapjanak, akik megszegik a szabályokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS