Európai Parlament: költségvetés, Vietnám, Brexit, női egyenlőség, MI, koronavírus, kisállat-kereskedelem

2020. 02. 17., 10:02

Egy ambiciózus hosszú távú költségvetést kért, megszavazta a kereskedelmi megállapodást Vietnámmal és elfogadta álláspontját az uniós-brit kapcsolatokról az Európai Parlament (EP) a februári plenáris ülésen

Hosszú távú büdzsé

Az Unió állam- és kormányfőinek február 20-i rendkívüli ülését megelőzően vitáztak a képviselők a 2021-27 közötti EU-s költségvetésről. Az EP álláspontja szerint az uniós ambíciók – az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a digitális és ökológiai átalakulás, és a régiók, városok, gazdálkodók, fiatalok, kutatók, vállalkozók folytatódó uniós támogatása – megvalósításához elengedhetetlen a megfelelő finanszírozás.

EU-Vietnám kereskedelmi megállapodás

Az Európai Parlament jóváhagyta az EU és Vietnám közötti szabadkereskedelmi és befektetésvédelmi megállapodást szerdán. Az egyezmény a tervek szerint a következő egy évtizedben eltörli a vámtarifák 99 százalékát.

Uniós-brit kapcsolatok

Parlament a lehető legszorosabb kapcsolatot rögzítő társulási megállapodást szeretne, amely három pilléren nyugszik: a gazdasági, a külpolitikai, és egyes konkrét ágazatok terén vállalt együttműködésen. Azonban Unión kívüli ország nem élvezheti ugyanazokat a jogokat, mint a tagállamok – jelentették ki a képviselők egy szerdán elfogadott állásfoglalásban.

Mesterséges intelligencia

mesterséges intelligencia és az automatizált döntéshozatali rendszerek számos előnyük mellett kockázatokat is rejtenek. Az EP a veszélyeik felmérését és megoldások kidolgozását kérte egy szerdai állásfoglalásában.

Nemek közötti egyenlőség

A képviselők egy szerdai vita során felszólították az Uniót, hogy az minden, a nők jogait a tagállamokban aláásó intézkedés ellen lépjen fel. Az EP emellett hatékonyabb fellépést sürget a női nemi szervek megcsonkítása ellen.

Koronavírus

A képviselők az európai polgárok védelmében indított, a koronavírus elleni egységes uniós fellépésről vitátnak a Bizottság képviselőjével szerda este.

Illegális kisállat-kereskedelem

A kiskutyák és kiscicák csempészete napjaink szomorú valósága Európában. Az EP-képviselők szerdán arra kérték az Uniót, hogy tegyen többet azért, hogy valódi büntetést kapjanak, akik megszegik a szabályokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS