Európai egészségügyi unió: létrejött az új uniós közegészség-védelmi keret

Európai egészségügyi unió: létrejött az új uniós közegészség-védelmi keret
2022. 12. 25., 16:10

„Hivatalosan is helyükre kerültek az európai egészségügyi unió alkotóelemei.”

Nemcsak a határokon át terjedő súlyos egészségügyi veszélyekre vonatkozó uniós szabályok lettek szigorúbbak, hanem az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) feladatköre is kiszélesedett, valamint létrejött az egészségügyi ellenintézkedésekre vonatkozó új szükséghelyzeti keret. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kibővített megbízatásával és az Egészségügyi Szükséghelyzet-felkészültségi és -reagálási Hatóság (HERA) létrehozásával az EU mostantól rendelkezik az ahhoz szükséges eszközökkel, hogy felkészülten várja a népegészségügyi szükséghelyzeteket, és jobban tudjon reagálni azokra – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

„Két évvel azután, hogy előterjesztettük az erős európai egészségügyi unióra vonatkozó jövőképünket, az a mai napon valósággá vált. A Covid19 megmutatta, hogy mit érhetünk el, ha Unióként együttműködünk. Mostantól rendelkezünk a szükséges eszközökkel ahhoz, hogy új irányt határozzunk meg az uniós egészségügyi felkészültség és reagálás terén. A gyors és határozott uniós szintű fellépés a leghathatósabb eszközünk arra, hogy megvédjük az állampolgárokat az egészségügyi veszélyektől, és ehhez erős és tartós mechanizmusokra van szükségünk. Szeretnék köszönetet mondani a tagállamoknak és az Európai Parlamentnek a folyamat során tanúsított együttműködésükért és támogatásukért” – Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos.

„Remek évzárás ez a polgáraink és az európai egészségügyi unió számára. Örömömre szolgál ismét azt látni, hogy a közös munka sikerre visz. Ez a fontos eredmény is bizonyítja, hogy az európai közegészségügy prioritást jelent számunkra a politikai döntéshozatal során, és ez továbbra is így marad” – Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök.

Az új szabályok hatálybalépésével kiteljesednek az európai egészségügyi unió felkészültségi és reagálási képességei, és szilárd alapokon nyugvó jogi keret jön létre, amelynek köszönhetően a megelőzés, a felkészültség, a felügyelet, a kockázatértékelés, a korai figyelmeztetés és a gyorsreagálás alapvető fontosságú területein javulnak az uniós kapacitások.

A határokon át terjedő súlyos egészségügyi veszélyekről szóló rendelet ezentúl a következőket teszi lehetővé az EU számára:

  • megbízható felkészültségtervezésre és integráltabb felügyeleti rendszerre támaszkodhat,
  • bővített kapacitást fordíthat a pontos kockázatértékelésre és a célzott reagálásra,
  • az egészségügyi ellenintézkedésekre vonatkozó közös közbeszerzésekhez szilárd mechanizmusokat vehet igénybe,
  • ha a jövőben határokon át terjedő egészségügyi veszélyek alakulnak ki, akkor közös, uniós szintű intézkedéseket fogadhat el leküzdésükre.

A megerősített szerepkörrel bíró ECDC most már amellett, hogy az egészségügyi veszélyekre való felkészültséget illetően ajánlásokat adhat ki a tagállamoknak, az uniós referencialaboratóriumok új kiválósági hálózatának is otthont tud adni, és súlyos járványhelyzet esetén uniós egészségügyi munkacsoportot tud felállítani gyors egészségügyi beavatkozások végrehajtására.

Annak érdekében, hogy népegészségügyi szükséghelyzetekben hatékonyan és összehangoltan lehessen fellépni, a szükséghelyzeti keretről szóló rendelet értelmében a HERA-n belül létrehozható egy egészségügyi válságtanács. Koordinációs tevékenysége révén ez a válságtanács rövid időn belül gondoskodik majd uniós szinten arról, hogy egészségügyi ellenintézkedések álljanak rendelkezésre és legyenek hozzáférhetőek az érintettek számára. A rendelet lehetővé teszi továbbá az EU FAB létesítményhálózat, illetve a szükséghelyzeti kutatási és innovációs tervek aktiválását, valamint a sürgősségi finanszírozáshoz való hozzáférést.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS