Európai Bizottság: Magyarország nem nyújthat támogatást a GKN Automotive Hungary Kft.-nek

Európai Bizottság: Magyarország nem nyújthat támogatást a GKN Automotive Hungary Kft.-nek
2024. 06. 11., 15:00

Az Európai Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy az Észak-Magyarországon létesített új autóipari alkatrészgyár megépítéséhez Magyarország által nyújtani tervezett támogatás nincs összhangban az uniós állami támogatási szabályokkal.

2022 októberében a Bizottság részletes vizsgálatot indított annak értékelésére, hogy az Észak-Magyarországon létesítendő, új autóipari alkatrészgyár megépítéséhez Magyarország által a GKN Automotive Hungary Kft. (korábban Rubin NewCo Kft.) számára nyújtani tervezett 43,76 millió euró (kb. 15,9 milliárd forint) összegű állami támogatás összhangban volt-e az uniós állami támogatási szabályokkal.

Előzetes értékelése alapján a Bizottság megállapította, hogy a beruházási projekt elősegíti a gazdasági fejlődést és a foglalkoztatást az EU egy kevésbé fejlett régiójában. Mindazonáltal a Bizottságnak kétségei voltak azt illetően, hogy a tervezett támogatás összhangban volt-e a regionális állami támogatásokról szóló bizottsági iránymutatással. A Bizottság többek között úgy határozott, hogy tovább vizsgálja annak kérdését, hogy az új gyár magyarországi létesítésére vonatkozó döntést közvetlenül a magyar állami támogatás váltotta-e ki, vagy a beruházást ebben a térségben állami támogatás nélkül is megvalósították volna-e.

Részletes vizsgálata alapján a Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy Magyarország nem bizonyította, hogy a támogatásnak mérvadó szerepe volt a kedvezményezett azon döntésében, hogy beruházását Magyarországon valósítsa meg. A rendelkezésre álló bizonyítékok azt mutatják, hogy a kedvezményezett nem vette figyelembe az állami támogatást, amikor úgy döntött, hogy beruházását Magyarországon valósítja meg, továbbá nem állt rendelkezésre elegendő bizonyíték arra, hogy a beruházás más helyszínen valósulna meg.

Mivel az állami támogatásnak nem volt valódi „ösztönző hatása”, és nem ösztönözte ténylegesen a GKN Automotive Hungary Kft.-t arra, hogy Észak-Magyarország régióban ruházzon be, a támogatás összeegyeztethetetlen az uniós állami támogatási szabályokkal. Ezért Magyarország nem nyújthatja a támogatást – szögezi le a Bizottság közleménye.

„A regionális támogatásnak arra kell ösztönöznie a vállalkozásokat, hogy egy hátrányos helyzetű térségben további tevékenységet végezzenek. Részletes vizsgálatunk feltárta, hogy a Magyarország által a GKN Automotive Hungary Kft. számára nyújtani tervezett támogatás nincs összhangban az uniós állami támogatási szabályokkal, mivel egy olyan tevékenység költségeit támogatná, amelyet a vállalat mindenesetre Magyarországon végzett volna” – mondta Margrethe Vestager, a versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnök.

Szigorú szabályok

regionális állami támogatásokról szóló iránymutatás meghatározza azokat a szabályokat, amelyek alapján a tagállamok állami támogatást nyújthatnak a vállalkozásoknak Európa kevésbé fejlett régióiban található új termelési létesítményekbe történő beruházások támogatása céljából, miközben egyenlő feltételeket biztosít a tagállamok között.

A regionális állami támogatásokról szóló iránymutatásnak való megfelelés érdekében a támogatási intézkedésnek számos feltételnek kell megfelelnie:
– a támogatásnak valódi „ösztönző hatással” kell rendelkeznie, azaz ténylegesen arra kell ösztönöznie a kedvezményezettet, hogy egy adott régióban ruházzon be,
– a támogatás nem haladhatja meg a szóban forgó régióra alkalmazandó regionális támogatási felső határt, a támogatásnak a hátrányos helyzetű régióba történő beruházás ösztönzéséhez szükséges minimális szintre kell korlátozódnia,
– a támogatás nem járhat olyan indokolatlan negatív hatásokkal, mint például kapacitásfelesleg létrehozása egy hanyatló piacon,
– a támogatás nem okozhatja közvetlenül a meglévő vagy beszüntetett tevékenységek áthelyezését az EU más részeiből a támogatott létesítménybe, és
– a támogatás nem térítheti el a beruházást másik, ugyanolyan vagy alacsonyabb gazdasági fejlettségű uniós régióból, mint amilyen az a régió, ahol a támogatott beruházás található.

A bizalmas adatokkal kapcsolatos kérdések rendezése után a határozat betekinthető változatát a Bizottság SA.63470 ügyszám alatt teszi majd közzé versenypolitikai honlapján, az állami támogatások nyilvántartásában (State Aid Register). Az interneten és a Hivatalos Lapban az állami támogatásokkal kapcsolatban közzétett legfrissebb határozatok jegyzéke megtalálható a State Aid Weekly e-News hírlevélben.

Fotó: az Európai Bizottság székháza Brüsszelben
Forrás: Európai Bizottság – Audiovisual Service

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.
2024-06-21 22:10:07
A „Befektetés Sanghajban, osszuk meg a jövőt!” eseményt, amelynek a házigazdája a Sanghaji Kereskedelmi Bizottság volt, a Magyar Tudományos Akadémián rendezték meg június 18-án. Az eseményen jelentős számban képviseltették magukat magyar vállalkozások.
2024-06-21 21:10:27
Az elmúlt napokra jellemző kánikula miatt továbbra is fennáll az erdőtüzek kockázata, ezért a hatóságok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád mellett június 22-től Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is tűzgyújtási tilalmat rendelnek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS