Európa-nap: az európai egység ünnepe

2023. 05. 09., 07:19

Május 9-én ünnepeljük az Európa-napot, az 1950. május 9-én közzétett Schuman-nyilatkozat évfordulóján.

Az idei Európa-nap egyik célja, hogy az uniós polgárok többet tudjanak meg arról, milyen lépéseket tesz az EU a béke, a biztonság és a demokrácia előmozdítása érdekében az Ukrajna elleni orosz agressziós háború és a világ más pontjain tapasztalható konfliktusok közepette – olvasható az Európai parlament közleményében.

27 uniós tagállamban és világszerte az uniós intézmények partnereikkel és hálózataikkal együtt számos aktív, tájékoztató és szórakoztató tevékenység keretében ünneplik az Európa-napot. Az Európai Bizottság képviseletei az Európai Parlament kapcsolattartó irodáival, a Europe Direct központokkal és más nemzeti és regionális partnerekkel szoros együttműködésben különféle programokat rendeznek a nap alkalmából, például kvízeket, fesztiválokat, sporteseményeket, kulturális rendezvényeket és vitákat, valamint közösségimédia-kampányokat.

Május 9-én rendezik meg a készségek európai évének fesztiválját is. A fesztivál számos más tevékenységhez kapcsolódik majd, amelyek mind a készségeket helyezik előtérbe Európa különböző részein. A készségek európai évének weboldalán további információk és részletek találhatók, többek között az Európa-szerte helyi szinten szervezett tevékenységekről is.

A 2023. évi Európa-nap uniós rendezvényeivel kapcsolatos további részletek az Európa-nap intézményközi weboldalán.

1950-ben közzétett nyilatkozatában Robert Schuman francia külügyminiszter új politikai együttműködést vázolt fel Európa számára annak érdekében, hogy a kontinens országai között soha többé ne robbanjon ki háború. Ezt a nyilatkozatot tekintjük az Európai Unió kialakulásához vezető út kezdetének.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-01 15:10:00
2024. március 3-án (vasárnap) 9 órától 21 óráig a NAV háttérrendszerének karbantartása miatt a NAV webes felületei és a NAV-Mobil applikáció egyes szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS