Európa innovációs fővárosa 2023-ban: Lisszabon

2023. 11. 28., 15:40

„Ezek a városok a legkiemelkedőbb példái annak, hogy a városok a lakosságuk javát szem előtt tartva miként állíthatják szolgálatukba az innovációt a városi terek átalakítására, valamint a demográfiai és gazdasági kihívások kezelésére.”

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta az Európa Innovációs Fővárosa díj (i-Főváros) nyerteseit. A fődíjakat Lisszabon és Linköping városa kapja.

A Bizottság egyúttal bejelentette a két kategória második és harmadik helyezését elnyerő városokat.

Európa Innovációs Fővárosa kategória:

  • a kategória nyertese: Lisszabon (Portugália)
  • második helyezett: Varsó (Lengyelország)
  • harmadik helyezett: Lviv (Ukrajna)

Feltörekvő innovatív európai város kategória:

  • a kategória nyertese: Linköping (Svédország)
  • második helyezett: Padova (Olaszország)
  • harmadik helyezett: Cork (Írország)

Iliana Ivanova, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős uniós biztos Marseille-ben, az Európa Innovációs Fővárosa díj 2022. évi nyertes városában szervezett ünnepségen adta át a díjakat. A díjátadó ünnepségen többek között részt vettek a győztes városok polgármesterei, az Európai Parlament képviselői, Haarlem (a feltörekvő innovatív európai város kategória 2022-es nyertese) polgármestere, valamint Franciaország és több afrikai ország innovációban érdekelt szereplői.

„Gratulálok Lisszabonnak és Linköpingnek! E városok a legkiemelkedőbb példái annak, hogy a városok a lakosságuk javát szem előtt tartva miként állíthatják szolgálatukba az innovációt a városi terek átalakítására, valamint a demográfiai és gazdasági kihívások kezelésére. Egyúttal hadd gratuláljak a döntősöknek is. E városok az innováció eszközeivel teremtenek jobb jövőt a lakosaiknak” – mondta Iliana Ivanova.

A marseille-i innovációs hét megnyitójának egyik eseményeként a rendezvényt a „Közös jövőnk” elnevezésű konferencia kísérte. Emellett sor került a helyi kezdeményezésű, az i-Főváros díj által inspirált, helyi innovátorokat támogató „Prix des possibles” díjátadó ünnepségére is. A részt vevő rangos szakértőknek és politikai döntéshozóknak lehetőségük nyílt arra, hogy megvitassák a jövő energiatermelését, a vízkészletek védelmét, az innovátorok támogatását és a fenntartható mediterrán város kialakításának mikéntjét.

Az innovációs hét további programjai a feltörekvő völgyeket állítják fókuszba. Az Emmanuel Macron francia elnök védnöksége alatt zajló eseménysorozat az uniós és afrikai start-upok és innovációs ökoszisztémák legnagyobb csúcstalálkozója – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Európa Innovációs fővárosa(i)

Horizont Európa kutatási és innovációs program keretében az Európai Innovációs Tanács (EIC) támogatásával immár kilencedik alkalommal ítélik oda a rangos Európa Innovációs Fővárosa (i-Főváros) díjat.

A díjak révén az EU az inkluzív innovációs ökoszisztémákkal rendelkező városokat ismeri el. A díjat olyan városok kapják, amelyek összekapcsolják a polgárokat a tudományos körökkel, a vállalkozásokkal és a közszférával annak érdekében, hogy az eredményeket a társadalom fokozott jólléte érdekében a gyakorlatba is sikeresen átültessék, miközben fellendítik az áttörést jelentő innovációt.

A díjat első alkalommal 2014-ben ítélték oda. Az Európa Innovációs Fővárosa elismerés korábbi nyertesei: Barcelona (2014), Amszterdam (2016), Párizs (2017), Athén (2018), Nantes (2019), Leuven (2020), Dortmund (2021) és Marseille (2022). A feltörekvő innovatív európai város kategória korábbi nyertesei: Vantaa (2021) és Haarlem (2022).

Az i-Főváros az EU kutatási és innovációs keretprogramja, a Horizont Európa keretében az Európai Innovációs Tanács által odaítélt öt díj egyike. Az Európai Innovációs Tanács és Kkv-ügyi Végrehajtó Ügynöksége gondozásában álló díjra az összes uniós tagállam és a Horizont Európa programhoz társult országok városai pályázhatnak. A nyerteseket két magas szintű, független szakértőkből álló zsűri értékelése alapján választják ki.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS