Eurobarométer: fiatal, Európa-párti választópolgárok, egyértelmű elvárásokkal

2019. 07. 16., 15:30

Az Európai Parlament bemutatta a választások utáni Eurobarométer közvélemény-kutatás első eredményeit.

Jelentősen nőtt a fiatal, Európa-párti szavazók részvételi aránya a 2019-es európai választáson: ezt mutatja a 28 tagállamban végzett, részletes Eurobarométer felmérés. A választások utáni hetekben lezajló közvélemény-kutatáson szerte az EU-ban közel 28 ezren válaszoltak a választási részvételükkel és az őket a szavazásra sarkalló okokkal kapcsolatos kérdésekre.

Az Eurobarométer felmérés ma közzétett első eredményei azt mutatják, hogy az Európai Unió támogatottsága az 1983 óta mért legmagasabb szinten áll. A választások előtti felmérések eredményeit megerősítve a válaszadók 68 százaléka vélekedett úgy, hogy országának előnyére vált az uniós tagság (egy százalékpontos növekedés a 2019 február-márciusi adatokhoz képest).

Számít a véleményem

Az EU demokratikus legitimációja szempontjából még jelentősebb, hogy meredeken emelkedett azoknak az aránya, akik úgy gondolják, számít a véleményük az EU-ban. A kutatás szerint a válaszadók 56 százaléka gondolja így, ez hét százalékpontos növekedés 2019 márciusához képest, és a legmagasabb eredmény azóta, hogy az Eurobarométer felmérés 2002-ben először vizsgálta ezt a kérdést.

„Az állampolgárok elsősorban azért vettek részt ezen a választáson, mert szilárdan támogatják az uniót, és meg vannak győződve arról, hogy számít a véleményük az EU-ban” – mondta David Sassoli, az Európai Parlament elnöke.

A 2019-es európai választásokon nyolc százalékponttal, 50,6 százalékra emelkedett a részvételi arány, ez 1994 óta a legmagasabb adat. Ráadásul 1979 óta most először fordult meg a részvételi arány csökkenő tendenciája. A legnagyobb növekedést Lengyelországban (+22 százalékpont), Romániában (+19 százalékpont), Spanyolországban (+17 százalékpont), Ausztriában (+15 százalékpont) és Magyarországon (+14 százalékpont) mérték.

50 százalékkal nőtt a fiatalok részvételi aránya

A felmérés eredményei szerint a részvételi adatok Európa fiatal szavazóinak és az első választóknak köszönhetően emelkedtek: a 16/18-24 éves korosztály 42 százaléka válaszolta azt, hogy részt vett az európai választásokon. 2014-ben csak 28 százalék volt az arány a fiatalok körében, a növekedés tehát 50 százalékos. Hasonlóan erős volt a részvételi arány a 25-39 éves korcsoportban: 12 százalékponttal, 35-ről 47 százalékra nőtt 2014-hez képest. A fiatalok és első választók részvételi arányának növekedése magasabb volt, mint bármely másik korcsoportban.

Miért szavaztak? Állampolgári kötelességérzetből, támogatni akarták Európát – és mert a dolgok megváltozhatnak

A felmérés azt is vizsgálta, hogy miért mentek el szavazni a választók a 2019-es európai választásokon. A leggyakrabban említett ok a polgári kötelességérzet: a válaszadók 52 százaléka választotta ezt a felsorolt okok közül, ez pedig 11 százalékpontos növekedést jelent 2014-hez viszonyítva. Hasonlóan magas a növekedés 2014-gyel összevetve azok arányában, akik azért szavaztak, mert támogatják az EU-t (25 százalék, +11 százalékpont), vagy mert úgy érezték, hogy szavazatukkal változást érhetnek el (18 százalék, +6 százalékpont).

„Az Európai Parlament és az európai parlamenti választások a polgárok demokratikus létének szerves részévé váltak. Ez a választás mégis több volt, mint az állampolgári kötelesség megnyilvánulása. A választópolgárok azért szavaztak, mert támogatják az EU-t, mert hisznek abban, hogy szavazatukkal meg tudnak változtatni dolgokat. Az Európai Parlamentnek pedig most meg kell felelnie ezeknek az elvárásoknak” – hangsúlyozta Sassoli elnök.

27 tagállamban a választók leginkább azért szavaztak, mert polgári kötelességként tekintettek a részvételre. 2014-hez képest 2019-ben mind a 28 tagállamban többen nevezték meg az okok között - és nevezték meg az első helyen - azt, hogy támogatják az EU-t. A növekedés Németországban (39 százalék, +14 százalékpont), Írországban (27 százalék, 15 százalékpont), Olaszországban (23 százalék, 14 százalékpont), és Spanyolországban (23 százalék, +15 százalékpont) volt a legnagyobb.

A választások után készült Eurobarométer felmérés kiterjedt arra is, hogy milyen témákat tartottak a választók döntőnek a szavazás során. A leggyakrabban említett témák a gazdaság és növekedés (44 százalék), a klímaváltozás (37 százalék), valamint az emberi jogok és a demokrácia (37 százalék) voltak. A választókat leginkább foglalkoztató kérdések közé emelkedett (36 százalék) az is, „ahogy az EU-nak a jövőben működnie kellene”. A válaszadók 16 országban a gazdaságot és növekedést nevezték meg a legfontosabb témaként, nyolc országban pedig a klímaváltozás került az első helyre.

„Gazdasági reformok, klímaváltozás, az EU jövője és az emberi jogok védelme: mind kulcsfontosságú témák az Európai Parlamentben. Ezek azok a területek, ahol az elmúlt években már értünk el változást, és ahol továbbra is határozottan képviseljük a választópolgárok elvárásait” – mondta Sassoli elnök.

A választások utáni felmérést a Kantar készítette az Európai Parlament számára, a 91.5-es számú Eurobarométer kutatásként, 27.464 fő személyes megkérdezésével, az Európai Unió 28 tagállamában, a 15 éves vagy annál idősebb korú lakosság körében. A választásokkal kapcsolatos kérdéseket a választókorú, 18 (Ausztriában és Máltán 16, Görögországban 17) év feletti lakosságra korlátozták. A felmérés 2019. június 7. és 26. között készült. A teljes jelentést, a részletes eredményeket és adatokat 2019 szeptemberében teszi közzé az Európai Parlament.

Európai Parlament

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-01 19:41:00
Megalakult a GINOP Plusz Monitoring Bizottság, ami a soron következő fontos lépés a 2021–2027 közötti uniós költségvetési időszak gazdaságfejlesztési operatív programjának végrehajtásában – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.
2023-06-01 18:41:00
Az Atkins és a COVVI, egy leedsi székhelyű kézprotézis-fejlesztő olyan robotikai megoldást fejleszt, ami közel ugyanolyan kézügyességgel bír, mint az ember. A cél az, hogy erősen sugárzó környezetekben vegyék hasznát, távvezérlésű manipuláló eszközként.
2023-06-01 17:41:50
A családi cégek több mint fele súlyosabban éli meg a jelenlegi gazdasági helyzetet, mint a koronavírusjárványt. A teljes nagyvállalati szektorban még borúsabb a hangulat, itt a cégek majdnem kétharmada vélekedik így – derült ki a K&H családi vállalatok kutatásából.
2023-06-01 14:41:18
Az építőipari beruházásokra vonatkozó közbeszerzések közel 50 százalékát energetikai felújításokra írják ki, amelynek célja az épületek rezsijének csökkentése. A közel 9500 hazai közoktatási intézmény szinte mindegyikében szükség lenne ilyen irányú fejlesztésre – derül ki a BUILD IT Mérnökiroda összefoglalójából.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS