EU–Vietnám kereskedelmi megállapodás: a legfontosabb tudnivalók

2020. 02. 08., 14:01

A következő egy évtizedben eltörli a vámtarifák 99 százalékát az Európai Unió és Vietnám közötti kereskedelmi egyezmény, amelyről a februári plenáris ülésen szavaz az Európai Parlament.

Az Európai Parlament (EP) sajtósai Geert Bourgeois (konzervatív-reformer, belga; képünkön) jelentéstevőt kérdezték a kereskedelmi és beruházási megállapodás részleteiről a február 12-i plenáris szavazás előtt. Az EU folyamatban lévő kereskedelmi egyezményeit ez az infografika mutatja be.

Pontosan mit takar és milyen előnyökkel jár az EU és Vietnám közötti kereskedelmi megállapodás?

A cél az, hogy a következő 7 évben eltöröljük a vámtarifák 99 százalékát. Ennek eredményeképpen 2035-re 15 milliárd euróval növekedne az export Vietnámból az EU-ba, míg az uniós kivitel Vietnámba várhatóan 8,3 milliárd euróval emelkedne. Minden 1 milliárd eurónyi növekedés mintegy 14 ezer új, jól fizetett munkahelyet teremt az Unióban. Emellett az egyezmény hozzásegíti az EU-t ahhoz a céljához, hogy globális tényezővé váljon.

Milyenek most a gazdasági kapcsolataink Vietnámmal?

Zajlik a kereskedelem és a beruházások de ez nem elegendő. Ez egy pezsgő a piaccal és fiatal népességgel rendelkező ország. A gazdasága évi 6–7%-os növekedést mutat, így rengeteg lehetőséget rejt az európai befektetők számára.

2018-ban mintegy 42,5 milliárd eurónyi export termék érkezett Vietnámból az EU-ba, tőlünk Vietnámba pedig 13,8 milliárd eurónyi. A mostani, szabályokon alapuló szabadkereskedelmi megállapodásnak köszönhetően mindkét irányba nőni fog a kivitel.

A Vietnámból az EU-ba érkező behozatal legnagyobb részt telekommunikációs eszközökből, ruházati cikkekből és élelmiszeripari termékekből áll; az unió főként gépipari és közlekedési eszközöket, vegyszereket és mezőgazdasági termékeket exportál az országba.

Mennyire fontos ez a megállapodás az EU-nak geopolitikai szempontból?

Kína Vietnám szomszédja, és az USÁ-val is szoros kapcsolatot ápol. Nagyon fontos, hogy szorosabbra fűzzük az együttműködést az országgal. Immár 8 éve folynak a tárgyalások, ideje, hogy mostmár megállapodást kössünk. Ha nem, akkor a kínai-vietnámi kapcsolatok fognak megerősödni.

Emellett ez az új Európai Parlament első kereskedelmi megállapodása, világossá kell tennünk, hogy milyen sztenderdeket állítunk világszerte, miközben a munkahelyteremtés és gazdaság fellendítése a célunk.

Az EP most szavaz a beruházók és államok közötti vitarendezés módjáról is, mondana erről többet?

A megállapodás célja, hogy garantálja a befektetők számára a kiszámíthatóságot és a jogállamiság szabályainak betartását. A peres ügyek rendezésére lesz egy szabálykeret. Vietnám beleegyezett, hogy a beruházási bíróságok egy modern rendszerét állítsuk fel, az EU–Kanada kereskedelmi megállapodásban foglalt megoldáshoz hasonlóan. Ez független bírókból áll, magatartási kódexe van és könnyen elérhető a kis- és középvállalkozásoknak. Így stabilitást és bizalmat teremtünk a kisvállalkozások számára.

Milyen szabályok vonatkoznak a környezetvédelmi és szociális vívmányok védelmére?

Tisztában vagyok az aggodalmakkal, de az ilyen kereskedelmi megállapodások éppen hogy elősegítik a szabványok javítását az EU-n kívüli országokban. A munkakörülmények tekintetében Vietnam köteles átültetni a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) egyezményeit a nemzeti joganyagába. Ráadásul eddig a gyülekezés szabadsága nem vonatkozott a szakszervezetekre, de Vietnám módosította az ide vonatkozó büntetőjogi szabályait.

környezetvédelmi kérdésekben a párizsi egyezmény szabályai kötelezőek az országra nézve. Az EU célja, hogy karbonsemlegessé váljon, és ezen a területen magas követelményeket kell állítanunk a többi országgal szemben. Ha mi minden tőlünk telhetőt megteszünk, és ugyanezt várjuk el másoktól is, akkor a kereskedelmi egyezmények is hatással lehetnek az éghajlatváltozásra

Több képviselő is aggdalmát fejezte ki a vietnámi emberi jogok helyzete miatt, milyen hatással van erre a megállapodás?

Aggódunk a politikai bebörtönzöttek helyzete miatt és egyértelművé tettük a vietnámi hatóságok felé, hogy milyen fontos az emberi jogok tiszteletben tartása. Vietnám pozitívan reagált a kérdésre és mostantól az EP delegációja figyelemmel követi az emberi jogok helyzetét az országban. Emellett megegyeztünk egy parlamentközi delegáció felállításáról is.

Természetesen teljesen tisztában vagyok vele, hogy az üveg félig üres, de arra kérem képviselőtársaimat, hogy szavazzanak a megállapodás mellet, mert ez éppen a helyzet javítására szolgál. Számos olyan kötelezettséget ír elő, amelyet Vietnámnak be kell tartani a munkakörülmények, az emberi jogok és a környezetvédelem terén, és figyelemmel fogjuk kísérni, hogy ez meg is történik-e.

Tegyük fel, hogy a Parlament jóváhagyja az egyezményt február 12-én. Mi következik ezután?

A szabadkereskedelmi egyezmények jóváhagyásához nem szükséges a nemzeti parlamentek beleegyezését kérni. A Bizottságnak jogában áll, hogy azonnal megkezdje a szabályok végrehajtását. A vámtarifák eltörlése és az egyéb akadályok lebontása lépésenként történik 2035-ig.

A beruházók és államok közötti vitarendezés szabályait azonban – mivel az igazságügy tagállami hatáskörbe tartozik – a tagországok parlamentjének is jóvá kell hagynia, ami eltarthat egy darabig.

Európai Parlament

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS