EU–Japán kereskedelmi megállapodás: egy új időszak kezdete

2018. 12. 04., 09:32

Az EU és Japán közötti kapcsolat mérföldkőhöz érkezik azzal, ha a partnerek aláírják a kereskedelmi és stratégiai megállapodást, amelyről decemberben szavaz az Európai Parlament.

Habár az EU és Japán eddig is jó kapcsolatot ápolt egymással, az új megállapodással kereskedelmi partnerségüket még szorosabbra fűzhetik az egyre növekvő nemzetközi nyomás ellenében. A javasolt kereskedelmi megállapodás megkönnyítené az európai cégeknek, hogy Japánba exportáljanak, a tervezetett stratégiai szerződés pedig megerősítené az együttműködést az olyan közös kihívásokkal szemben, mint a biztonság vagy a környezetvédelem kérdése – olvasható az Európai Parlament közleményében.

A képviselők mindkét megállapodásról a decemberi plenáris ülésen szavaznak. Mielőtt életbe lép a szerződés, a Tanácsnak is el kell fogadnia azt.

Kereskedelem

Az európai vállalatok már így is több mint 58 milliárd eurónak megfelelő árucikket és 28 milliárdnak megfelelő szolgáltatást exportálnak Japánba évente, ám ezek a számok növekedni fognak, hiszen a kereskedelmi megállapodás a még meglévő akadályokat is elhárítja. Például az uniós exportok több mint 90 százalékánál 90 százalékkal csökkentik majd a vámokat, amely várhatóan évente egymilliárdnyi megtakarítást jelent a vámokon és a vámkezelési illetékeken az uniós exportőröknek.

Emellett több mint 200 európai mezőgazdasági terméket ismerhetnek meg Japánban. Az egyezség egyéb korlátozásokon is lazítana, például előtérbe helyezné a nemzetközi szabványokat a speciális japán előírásokkal szemben.

Pedro Silva Pereira (szocialista, portugál) jelentéstevő szerint a megállapodást fontos időszakban kötik meg: „Az EU–Japán gazdasági partnerségi megállapodás éppen időben érkezik, hogy kifejezze támogatását egy nyílt, igazságos, értékeken és szabályokon alapuló kereskedelem felé, egy olyan időszakban, amikor például Donald Trump egy rendkívül szeszélyes kereskedelmi taktikát követ.”

A képviselő hozzátette, a megállapodás sokkal többet jelent a kereskedelem ösztönzésénél. „Ez a megállapodás nemcsak a kétoldali kereskedelmi kapcsolatokat húzza szorosabbra, de felveszi a harcot az olyan problémákkal is, mint a klímaváltozás. Emellett a világgazdaság szabályait is segít alakítani az olyan közösen képviselt értékek mentén, mint az emberi jogok, a demokrácia vagy a jogállamiság tisztelete.”

Stratégiai partnerség

A Stratégiai Partnerségi Megállapodás egy kötelező érvényű megállapodás. Alojz Peterle (néppárti, szlovén), a másik jelentéstevő elmondta: „A megállapodás elmélyíti a kapcsolatokat Japánnal a legfontosabb szektorokon keresztül, és olyan témákban is fontos szerepet játszik majd, mint a klímaváltozás, az egészségüggyel kapcsolatos kutatások vagy a kiberbűnözés. Ez a partnerségi viszony válasz lehet a határokon átívelő kihívásokra és megmutatja elhivatottságunkat a nemzetközi szabályokon alapuló renddel kapcsolatban.”

Minta más országoknak is

Mindkét képviselő úgy véli, ez a megállapodás mintaként szolgálhat más országoknak is.

Silva Perreira szerint ez az első olyan uniós kereskedelmi megállapodás, amely kifejezi a párizsi klímaegyezmény iránti elhivatottságot és figyelmet szentel a kis- és középvállalkozásoknak is. A megállapodás továbbra is támogatja az unió irányelveit a környezetvédelemmel, a fogyasztók biztonságával, az élelmiszerbiztonsággal és a munkavállalók jogaival kapcsolatban.

Alojz Peterle mindehhez hozzátette, a megállapodások azért jöhettek létre, mert a partnerek hasonlóan gondolkodnak a demokráciáról és a világkereskedelemről: „A közös irányelvek és a jelenlegi világszintű kihívások elleni harc lehet a jövőbeni együttműködések sarokköve”.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS