EU elleni propaganda: „egyre fejlettebb fegyvereket vetnek be ellenünk”

2019. 03. 14., 16:16

Az EU ellen irányuló ellenséges propaganda negatívan befolyásolhatja a közelgő európai választásokat. Anna Fotyga képviselő arról beszélt, hogyan lehet ezt megakadályozni.

Március 13-án az Európai Parlament képviselői megszavazták azt a jelentéstervezetet, amely szerint a félretájékoztatás egyre nagyobb teret kap, és az új eszközöknek, például privát üzenetet küldő appoknak, keresőoptimalizálásnak, manipulált hangoknak vagy képeknek köszönhetően egyre kifinomultabb és agresszívabb lett. A szöveg elítéli a növekvő orosz, kínai, iráni és észak-koreai beavatkozást, amely a képviselők szerint megpróbálja aláásni az európai demokráciákat, befolyásolni a választásokat, és támogatni a szélsőséges mozgalmakat. A képviselők különösen aggódnak a közösségi média felületeken terjedő álhírek miatt, és új intézkedéseket javasolnak. Az Európai Parlament sajtósai a részletekről a jelentés szerzőjét, Anna Fotyga (konzervatív-reformer, lengyel) képviselőt (képünkön) kérdezték.

– Mennyire vannak kitéve a májusi európai választások az ellenséges propagandának vagy a kibertámadásoknak?

– 27 különböző választási rendszerről beszélünk, amelyek mindegyikét a rájuk szabott eszközökkel támadhatják meg: algoritmusok, mesterséges intelligencia, trollok és hamis felhasználók rosszindulatú használatával a politikai kampányok során, vagy kibertámadással a választás közben. Biztos vagyok benne, hogy a közelmúltban látott példák miatt, amikor külső erők avatkoztak a választásokba, a tagállamok elkezdték felmérni a helyzetet a saját házuk táján. A félretájékoztatás elleni kampányok és a lakosság figyelmének felhívása minderre azonban időbe telik, ráadásul egyre fejlettebb fegyvereket vetnek be ellenünk. Ezért is született már több uniós szintű lépés, mint például az EU magatartási kódexe a félretájékoztatásra vonatkozóan, amely biztosítja a politikai hirdetések átláthatóságát és a közösségi média oldalak hamis felhasználói elleni fellépést.

– Miben kell még fejlődnünk?

– Nem csupán reagálnunk kell, de előre is kell gondolkodnunk. Mindenképpen jobban kell figyelnünk a mesterséges intelligencia rosszindulatú használatára és meg kell próbálnunk hatékonyan fellépni ellene. Az is fontos, hogy nyilvánosan megnevezzük az elkövetőket, a támogatóikat és a céljaikat. Az EU-nak erőteljesen kellene fellépnie, számos intézkedést kellene válaszul hoznia, például célzott szankciókat.

– Ami a félretájékoztatást illeti, van olyan uniós tagállam, amely sebezhetőbb a többinél?

– A félretájékoztatás egy stratégia része, a katonai hadműveleteket kísérő információs háborút komolyan kell vennünk és fel kell lépni ellenük. Az oroszok félretájékoztatási kampánya még mindig erősen Kelet-Ukrajnára és a Krím félszigetre fókuszál, de olyan országokat is megcéloz, ahol megvan a kulturális, történelmi, nyelvi vagy politkai kapcsolat. Az EUvsDisinfo projekt keretein belül már eddig is több mint négyezer félretájékoztatási kampányt lepleztek le.

– Hogyan lehetünk biztosak benne, hogy miközben a propaganda ellen küzdünk, nem cenzúrázunk vagy akadályozzuk a szólásszabadságot?

– Ahogy azt a jelentésben is hangsúlyoztuk, a szólásszabadság és a médiapluralizmus a demokratikus társadalmak egyik legfontosabb eleme, ezek a félretájékoztatás és az ellenséges propaganda elleni küzdelem sarokpontjai. A cenzúra aláásná ezt. Ezért is hangsúlyozzuk a sajtóorgánumok tulajdonviszonyainak és a médiapluralizmus fontosságát. A legnagyobb aggodalmunk a közösségi médiával kapcsolatos. Tudjuk, hogy a gyanús profilok letiltása cenzúraként is felfogható, ezért az ilyen intézkedéseknek teljesen indokoltnak kell lennie.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-08 17:41:04
30 ingyenesen letölthető játékból 24-ben volt lehetőség a játékon belüli vásárlásra. A közbenső reklámok gyakran „jutalmakat” ígérnek, vásárlásra vagy újabb letöltésekre ösztönöznek – többek között ezeket tárták fel a Gazdasági Versenyhivatal szakértői a mobiltelefonra ingyenesen letölthető, gyermekeket célzó játékok gyorselemzése során.
2023-06-08 16:41:10
A digitalizáció tartja szinten a hazai vállalatok innovációs tevékenységét. Új termékek, szolgáltatások bevezetésével kivárnak a vállalatok, inkább saját háttérfolyamataikat igyekeznek hatékonyabbá tenni. Így a K&H innovációs indexe szinten maradt.
2023-06-08 12:41:03
A lakásbiztosítások kiemelt szerepet kapnak a nyár elején gyakran előforduló viharok és az azok okozta károk miatt – közölte a Netrisk.hu. Ha régen, akár 5 évvel vagy korábban kötött lakásbiztosításról van szó, érdemes megnézni, milyen értékű az ingatlan.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS