Erősebb és összetartóbb Európát akar Románia

2019. 01. 10., 09:32

Erőfeszítéseink középpontjában az áll majd, hogy Európát erősebbé és összetartóbbá tegyük – mondta George Ciamba, Románia európai ügyekkel megbízott minisztere az Általános Ügyek Tanácsában a román elnökség prioritásait ismertetve.

„Megtiszteltetés számomra, hogy a Tanács legelső román elnökségének keretében én láthatom el az Általános Ügyek Tanácsa ülésének elnöki teendőit. Megbízatásunk rendkívül dinamikus szemeszterre szól, amelynek kiemelkedő eseményei a brexit, a következő többéves pénzügyi keretről szóló tárgyalások, az Európa jövőjéről szóló gondolkodási folyamat utolsó szakasza, valamint az európai parlamenti választások. Ebben a fontos időszakban erőfeszítéseink középpontjában az áll majd, hogy Európát erősebbé és összetartóbbá tegyük. Eltökélt szándékunk, hogy sikerre vigyük az első elnökségünket” – mondta George Ciamba, Románia európai ügyekkel megbízott minisztere

A következő többéves pénzügyi keret

A miniszterek tájékoztatást kaptak arról, hogy a következő hónapok során mi lesz a 2021–2027-es időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keretről szóló tárgyalások menete.

Az uniós vezetők a 2018. december 13–14-i ülésükön üdvözölték az osztrák elnökség által végzett intenzív előkészítő munkát. Felszólították a román elnökséget, hogy dolgozzon ki iránymutatásokat a tárgyalások következő szakaszára vonatkozóan annak érdekében, hogy az Európai Tanács a 2019. őszi ülésén megállapodást tudjon elérni.

Az elnökség tájékoztatta a Tanácsot arról, hogy szakértői és politikai szinten egyaránt folytatni kívánja a tárgyalásokat annak érdekében, hogy érdemi előrelépés történjen mind a következő többéves pénzügyi keret struktúráját, mind annak tartalmát illetően. Emellett a különféle ágazati javaslatokkal kapcsolatban végzett intenzív munka is folytatódni fog.

„Európa költségvetésének tükröznie kell azt, hogy milyen Európát szeretnénk a jövőben. Biztosítanunk kell, hogy a tárgyalások kiegyensúlyozott, az európai polgárok mindennapos igényeihez és elvárásaihoz igazodó eredménnyel záruljanak. Mindent megteszünk annak előkészítése érdekében, hogy időben megállapodás születhessen a következő többéves pénzügyi keretről” – ígérte George Ciamba.

A félretájékoztatással szembeni uniós fellépés

A miniszterek – különösen a közelgő európai választásokra tekintettel – véleménycserét tartottak a félretájékoztatással szembeni fellépésről. A megbeszélésre azt követően került sor, hogy a közelmúltban több kezdeményezés indult a félretájékoztatással szembeni küzdelem érdekében, valamint hogy az Európai Tanács koordinált válaszintézkedések kidolgozását sürgette.

Az uniós vezetők a 2018. december 13–14-i ülésükön a félretájékoztatásról szóló, a Bizottság és a főképviselő által 2018. december 5-én előterjesztett közös cselekvési terv haladéktalan és koordinált végrehajtására szólítottak fel. A miniszterek megvitatták, hogy a cselekvési terv mely elemeivel kell prioritásként foglalkozni, hogy miként lehetne összhangot teremteni a belső és a külső dimenzió között, valamint hogy hogyan lehetne növelni a nyilvánosság tájékozottságát a témával kapcsolatban.

„Mostanra a félretájékoztatás jelenti az egyik legnagyobb kihívást demokráciánk számára. A hatékony fellépés érdekében az EU-nak, a tagállamoknak, az online platformoknak és a civil társadalomnak össze kell fogniuk. Bár a 2019-es európai parlamenti választások még sürgetőbbé teszik a cselekvést, arra is ügyelnünk kell, hogy hosszabb távú, az alapvető jogokat maradéktalanul tiszteletben tartó stratégiát dolgozzunk ki” – nyilatkozta George Ciamba.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-12-05 15:13:56
Az energiaárak rendkívüli növekedése, a rekordmagas infláció és az általános gazdasági bizonytalanság szinte minden szektoron nyomot hagy. Míg a munkaerőpiacon egyelőre nem tapasztalni jelentős változásokat, kérdés, hogy ez meddig maradhat így.
2022-12-05 13:13:00
Idén december 5–18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS