Erősebb és összetartóbb Európát akar Románia

2019. 01. 10., 09:32

Erőfeszítéseink középpontjában az áll majd, hogy Európát erősebbé és összetartóbbá tegyük – mondta George Ciamba, Románia európai ügyekkel megbízott minisztere az Általános Ügyek Tanácsában a román elnökség prioritásait ismertetve.

„Megtiszteltetés számomra, hogy a Tanács legelső román elnökségének keretében én láthatom el az Általános Ügyek Tanácsa ülésének elnöki teendőit. Megbízatásunk rendkívül dinamikus szemeszterre szól, amelynek kiemelkedő eseményei a brexit, a következő többéves pénzügyi keretről szóló tárgyalások, az Európa jövőjéről szóló gondolkodási folyamat utolsó szakasza, valamint az európai parlamenti választások. Ebben a fontos időszakban erőfeszítéseink középpontjában az áll majd, hogy Európát erősebbé és összetartóbbá tegyük. Eltökélt szándékunk, hogy sikerre vigyük az első elnökségünket” – mondta George Ciamba, Románia európai ügyekkel megbízott minisztere

A következő többéves pénzügyi keret

A miniszterek tájékoztatást kaptak arról, hogy a következő hónapok során mi lesz a 2021–2027-es időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keretről szóló tárgyalások menete.

Az uniós vezetők a 2018. december 13–14-i ülésükön üdvözölték az osztrák elnökség által végzett intenzív előkészítő munkát. Felszólították a román elnökséget, hogy dolgozzon ki iránymutatásokat a tárgyalások következő szakaszára vonatkozóan annak érdekében, hogy az Európai Tanács a 2019. őszi ülésén megállapodást tudjon elérni.

Az elnökség tájékoztatta a Tanácsot arról, hogy szakértői és politikai szinten egyaránt folytatni kívánja a tárgyalásokat annak érdekében, hogy érdemi előrelépés történjen mind a következő többéves pénzügyi keret struktúráját, mind annak tartalmát illetően. Emellett a különféle ágazati javaslatokkal kapcsolatban végzett intenzív munka is folytatódni fog.

„Európa költségvetésének tükröznie kell azt, hogy milyen Európát szeretnénk a jövőben. Biztosítanunk kell, hogy a tárgyalások kiegyensúlyozott, az európai polgárok mindennapos igényeihez és elvárásaihoz igazodó eredménnyel záruljanak. Mindent megteszünk annak előkészítése érdekében, hogy időben megállapodás születhessen a következő többéves pénzügyi keretről” – ígérte George Ciamba.

A félretájékoztatással szembeni uniós fellépés

A miniszterek – különösen a közelgő európai választásokra tekintettel – véleménycserét tartottak a félretájékoztatással szembeni fellépésről. A megbeszélésre azt követően került sor, hogy a közelmúltban több kezdeményezés indult a félretájékoztatással szembeni küzdelem érdekében, valamint hogy az Európai Tanács koordinált válaszintézkedések kidolgozását sürgette.

Az uniós vezetők a 2018. december 13–14-i ülésükön a félretájékoztatásról szóló, a Bizottság és a főképviselő által 2018. december 5-én előterjesztett közös cselekvési terv haladéktalan és koordinált végrehajtására szólítottak fel. A miniszterek megvitatták, hogy a cselekvési terv mely elemeivel kell prioritásként foglalkozni, hogy miként lehetne összhangot teremteni a belső és a külső dimenzió között, valamint hogy hogyan lehetne növelni a nyilvánosság tájékozottságát a témával kapcsolatban.

„Mostanra a félretájékoztatás jelenti az egyik legnagyobb kihívást demokráciánk számára. A hatékony fellépés érdekében az EU-nak, a tagállamoknak, az online platformoknak és a civil társadalomnak össze kell fogniuk. Bár a 2019-es európai parlamenti választások még sürgetőbbé teszik a cselekvést, arra is ügyelnünk kell, hogy hosszabb távú, az alapvető jogokat maradéktalanul tiszteletben tartó stratégiát dolgozzunk ki” – nyilatkozta George Ciamba.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS