Engedélyezte az adaptált Covid19-oltóanyagot az Európai Bizottság

2023. 09. 03., 14:43

Az Európai Bizottság engedélyezte a BioNTech-Pfizer által kifejlesztett, a Comirnaty XBB.1.5-re adaptált Covid19-oltóanyagot.

Ez már az oltóanyag harmadik adaptációja az új Covid19-variánsokra való reagálás keretében, amely  felnőttek, gyermekek és 6 hónapnál idősebb csecsemők számára engedélyezett. Az EMA és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) korábbi ajánlásaival összhangban az oltást igénylő felnőtteknek és 5 évesnél idősebb gyermekeknek a Covid19 elleni oltási előzményeiktől függetlenül egyetlen adagot kell kapniuk.

Az engedélyezésre az Európai Gyógyszerügynökség által a gyorsított értékelési mechanizmus keretében végzett szigorú értékelést követően került sor. A Bizottság gyorsított eljárásban engedélyezte ezt az adaptált oltóanyagot, hogy a tagállamok időben felkészülhessenek őszi-téli oltási kampányaikra. „Örömmel jelentem be, hogy ennyire időben került sor annak az aktualizált Covid-oltóanyagnak az engedélyezésére, amely az újonnan megjelenő és gyorsan terjedő variánsok ellen nyújt védelmet. A Covid19 a szezonális influenzával párhuzamosan fog terjedni a következő őszi és téli időszakban, és erre fel kell készülnünk. Ez a potenciális kettős fenyegetés a veszélyeztetett személyeket fokozott kockázatnak teszi ki, és további nyomást gyakorol a kórházakra és az egészségügyi dolgozókra. Az oltás a leghatékonyabb eszközünk mindkét vírus ellen, ezért minden jogosultat – különösen a legveszélyeztetettebbeket – arra biztatok, hogy kövessék a tudományos ajánlásokat, és a lehető leghamarabb oltassák be magukat” – mondta Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos.

A Covid19-oltóanyagok összetételének a SARS-CoV-2 vírus új variánsaira való aktualizálásáról szóló ECDC-EMA-nyilatkozattal összhangban a BioNTech-Pfizer a SARS-CoV-2 omikron XBB.1.5. törzsét célozva adaptálta Covid19-oltóanyagát. Az adaptált oltóanyag várhatóan növelni fogja a jelenlegi domináns és az újonnan kialakuló variánsokkal szembeni immunitást is – olvasható a Bizottság közleményében.

A BioNTech-Pfizerrel 2023 májusában aláírt szerződés módosítása biztosítja, hogy a tagállamok az elkövetkező években is hozzáférjenek az új Covid19-variánsokra adaptált oltóanyagokhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-24 16:10:00
Átadták a CallComm Zrt. új irodáját Nyíregyházán, amelyet a vállalat a Nyíregyházi Egyetem épületében alakított ki. A 2,7 millió euró összértékű beruházással a cég 100 új munkahelyet teremtett és 150 munkavállaló részére indította el szakmai és idegen nyelvi képzési programját.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS