Engedélyezte az adaptált Covid19-oltóanyagot az Európai Bizottság

2023. 09. 03., 14:43

Az Európai Bizottság engedélyezte a BioNTech-Pfizer által kifejlesztett, a Comirnaty XBB.1.5-re adaptált Covid19-oltóanyagot.

Ez már az oltóanyag harmadik adaptációja az új Covid19-variánsokra való reagálás keretében, amely  felnőttek, gyermekek és 6 hónapnál idősebb csecsemők számára engedélyezett. Az EMA és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) korábbi ajánlásaival összhangban az oltást igénylő felnőtteknek és 5 évesnél idősebb gyermekeknek a Covid19 elleni oltási előzményeiktől függetlenül egyetlen adagot kell kapniuk.

Az engedélyezésre az Európai Gyógyszerügynökség által a gyorsított értékelési mechanizmus keretében végzett szigorú értékelést követően került sor. A Bizottság gyorsított eljárásban engedélyezte ezt az adaptált oltóanyagot, hogy a tagállamok időben felkészülhessenek őszi-téli oltási kampányaikra. „Örömmel jelentem be, hogy ennyire időben került sor annak az aktualizált Covid-oltóanyagnak az engedélyezésére, amely az újonnan megjelenő és gyorsan terjedő variánsok ellen nyújt védelmet. A Covid19 a szezonális influenzával párhuzamosan fog terjedni a következő őszi és téli időszakban, és erre fel kell készülnünk. Ez a potenciális kettős fenyegetés a veszélyeztetett személyeket fokozott kockázatnak teszi ki, és további nyomást gyakorol a kórházakra és az egészségügyi dolgozókra. Az oltás a leghatékonyabb eszközünk mindkét vírus ellen, ezért minden jogosultat – különösen a legveszélyeztetettebbeket – arra biztatok, hogy kövessék a tudományos ajánlásokat, és a lehető leghamarabb oltassák be magukat” – mondta Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos.

A Covid19-oltóanyagok összetételének a SARS-CoV-2 vírus új variánsaira való aktualizálásáról szóló ECDC-EMA-nyilatkozattal összhangban a BioNTech-Pfizer a SARS-CoV-2 omikron XBB.1.5. törzsét célozva adaptálta Covid19-oltóanyagát. Az adaptált oltóanyag várhatóan növelni fogja a jelenlegi domináns és az újonnan kialakuló variánsokkal szembeni immunitást is – olvasható a Bizottság közleményében.

A BioNTech-Pfizerrel 2023 májusában aláírt szerződés módosítása biztosítja, hogy a tagállamok az elkövetkező években is hozzáférjenek az új Covid19-variánsokra adaptált oltóanyagokhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS