Előzetes utasinformációk: új szabályokat javasol az Európai Bizottság

Előzetes utasinformációk: új szabályokat javasol az Európai Bizottság
2022. 12. 14., 14:25

„Új, átlátható rendszer jön létre, amely az Unió és polgáraink személyes adatainak védelmén alapul.”

Az Európai Bizottság új szabályokat javasolt az előzetes utasinformációk (Advance Passenger Information, API) felhasználásának megerősítése érdekében. A javaslat a biztonsági unióra vonatkozó uniós stratégiában meghatározott intézkedések egyike; az új szabályok a következőket vezetik be:
– Egységes szabályozás az API-adatok gyűjtésére vonatkozóan. Az új szabályok meghatározzák az API-adatelemek zárt listáját, az API-adatok gyűjtésének módját, valamint az adattovábbításra szolgáló egyedüli pontot.
– Az API-adatok kötelező gyűjtése a határigazgatás és az irreguláris bevándorlás elleni küzdelem céljából a schengeni térségbe belépő valamennyi légi járat esetében. Ez megkönnyíti a schengeni térségbe tartó személyek utazását, és lerövidíti a kiszálláshoz és a fizikai határforgalom-ellenőrzéshez szükséges időt. Az API-adatok kötelező gyűjtése a bűnüldözés céljából az EU-ba érkező és az EU-ból induló összes járat, valamint az EU-n belüli kiválasztott járatok esetében. Az API-adatok ilyen célú gyűjtése a személyes adatok védelmére vonatkozó uniós szabályok maradéktalan tiszteletben tartása mellett valósul meg.
– Jobb minőségű API-adatok, mivel a légi fuvarozóknak kizárólag automatizált módon kell gyűjteniük az API-adatokat.
– Az API-adatok légi fuvarozók általi egyszerűsített továbbítása a nemzeti hatóságok számára egy új útválasztón keresztül, amelyet egy uniós ügynökség, az eu-LISA kezel. Ez a technikai megoldás összhangban áll a személyes adatok védelmére vonatkozó biztosítékokkal, mivel csupán továbbítja és nem tárolja az API-adatokat.

Most az Európai Parlament és a Tanács feladata, hogy megvizsgálják a javaslatokat. Elfogadásukat követően az új szabályok az EU egészében közvetlenül alkalmazandók lesznek – olvasható a Bizottság közleményében.

„Három év távlatából elmondhatjuk, hogy az Európai Unió továbbra is jól halad a hatékony és valódi biztonsági unió kiépítése felé vezető úton – a kiberbiztonság javításától kezdve a radikalizálódás kezelésén át a szervezett bűnözés elleni küzdelemig. A mai napon előterjesztjük az előzetes utasinformációkra vonatkozó új szabályokat, amelyek tovább erősítik a külső határok igazgatását, és segítik a nemzeti bűnüldöző hatóságokat a terrorista bűncselekmények és a súlyos bűncselekmények megelőzésében, felderítésében, nyomozásában és büntetőeljárás alá vonásában. Ezzel egyidejűleg bemutatjuk a kulturális javak tiltott kereskedelmére vonatkozó új cselekvési tervet, amely e jövedelmező bűncselekmény visszaszorítását és a kulturális örökség védelmét célozza” – kommentálta a bejelentést Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök.

A mai napon újabb lépést teszünk határaink intelligensebbé tétele és a bűnözők elleni küzdelem terén. Az új API-rendszernek köszönhetően a határőrök tudni fogják, hogy kik utaznak az Európai Unióba tartó repülőgépeken, a rendőrök pedig képesek lesznek eloszlatni a jegyvásárlás és a tényleges repülőút közötti homályt, megakadályozva, hogy a bűnözők kihasználják a szürke területeket. Új, átlátható rendszer jön létre, amely az Unió és polgáraink személyes adatainak védelmén alapul” – tette hozzá Ylva Johansson, az uniós belügyekért felelős biztos.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.
2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS