Előzetes utasinformációk: új szabályokat javasol az Európai Bizottság

Előzetes utasinformációk: új szabályokat javasol az Európai Bizottság
2022. 12. 14., 14:25

„Új, átlátható rendszer jön létre, amely az Unió és polgáraink személyes adatainak védelmén alapul.”

Az Európai Bizottság új szabályokat javasolt az előzetes utasinformációk (Advance Passenger Information, API) felhasználásának megerősítése érdekében. A javaslat a biztonsági unióra vonatkozó uniós stratégiában meghatározott intézkedések egyike; az új szabályok a következőket vezetik be:
– Egységes szabályozás az API-adatok gyűjtésére vonatkozóan. Az új szabályok meghatározzák az API-adatelemek zárt listáját, az API-adatok gyűjtésének módját, valamint az adattovábbításra szolgáló egyedüli pontot.
– Az API-adatok kötelező gyűjtése a határigazgatás és az irreguláris bevándorlás elleni küzdelem céljából a schengeni térségbe belépő valamennyi légi járat esetében. Ez megkönnyíti a schengeni térségbe tartó személyek utazását, és lerövidíti a kiszálláshoz és a fizikai határforgalom-ellenőrzéshez szükséges időt. Az API-adatok kötelező gyűjtése a bűnüldözés céljából az EU-ba érkező és az EU-ból induló összes járat, valamint az EU-n belüli kiválasztott járatok esetében. Az API-adatok ilyen célú gyűjtése a személyes adatok védelmére vonatkozó uniós szabályok maradéktalan tiszteletben tartása mellett valósul meg.
– Jobb minőségű API-adatok, mivel a légi fuvarozóknak kizárólag automatizált módon kell gyűjteniük az API-adatokat.
– Az API-adatok légi fuvarozók általi egyszerűsített továbbítása a nemzeti hatóságok számára egy új útválasztón keresztül, amelyet egy uniós ügynökség, az eu-LISA kezel. Ez a technikai megoldás összhangban áll a személyes adatok védelmére vonatkozó biztosítékokkal, mivel csupán továbbítja és nem tárolja az API-adatokat.

Most az Európai Parlament és a Tanács feladata, hogy megvizsgálják a javaslatokat. Elfogadásukat követően az új szabályok az EU egészében közvetlenül alkalmazandók lesznek – olvasható a Bizottság közleményében.

„Három év távlatából elmondhatjuk, hogy az Európai Unió továbbra is jól halad a hatékony és valódi biztonsági unió kiépítése felé vezető úton – a kiberbiztonság javításától kezdve a radikalizálódás kezelésén át a szervezett bűnözés elleni küzdelemig. A mai napon előterjesztjük az előzetes utasinformációkra vonatkozó új szabályokat, amelyek tovább erősítik a külső határok igazgatását, és segítik a nemzeti bűnüldöző hatóságokat a terrorista bűncselekmények és a súlyos bűncselekmények megelőzésében, felderítésében, nyomozásában és büntetőeljárás alá vonásában. Ezzel egyidejűleg bemutatjuk a kulturális javak tiltott kereskedelmére vonatkozó új cselekvési tervet, amely e jövedelmező bűncselekmény visszaszorítását és a kulturális örökség védelmét célozza” – kommentálta a bejelentést Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök.

A mai napon újabb lépést teszünk határaink intelligensebbé tétele és a bűnözők elleni küzdelem terén. Az új API-rendszernek köszönhetően a határőrök tudni fogják, hogy kik utaznak az Európai Unióba tartó repülőgépeken, a rendőrök pedig képesek lesznek eloszlatni a jegyvásárlás és a tényleges repülőút közötti homályt, megakadályozva, hogy a bűnözők kihasználják a szürke területeket. Új, átlátható rendszer jön létre, amely az Unió és polgáraink személyes adatainak védelmén alapul” – tette hozzá Ylva Johansson, az uniós belügyekért felelős biztos.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-16 11:00:49
A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS