Elindult a nyilvános konzultáció az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokra vonatkozó uniós szabályozásról

Elindult a nyilvános konzultáció az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokra vonatkozó uniós szabályozásról
2022. 10. 14., 13:23

Nyilvános konzultációs kérdőívvel kutatja az EU az emberek, a vállalkozások és a szakmai szereplők véleményét az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokra vonatkozó uniós szabályozás felülvizsgálatához. A kérdések a konzultációs weboldalon, az EU összes hivatalos nyelvén – így magyarul is – 14 hétig, 2023. január 11. szerdáig érhetőek el. A minél nagyobb számú kitöltéssel hatékonyabb képet kaphatunk a hazai érdekekről, véleményekről, fogyasztási szokásokról, mely a későbbiekben számottevő segítséget jelent a szakterületi érdekek képviselete során.

A kérdőív – annak alapján, hogy milyen minőségben töltjük azt ki – kétféle kérdéscsoportot tartalmaz. Az egyikben a fogyasztók véleményét várják, akik napi szinten  előre csomagolt élelmiszert fogyasztanak, valamint használnak olyan konyhai eszközöket (például evőeszközöket, serpenyőket, élelmiszer-tároló edényeket stb.) melyek élelmiszerekkel érintkezésbe kerülhetnek. A fogyasztóként történő kitöltéshez – ami nagyjából 10 percet vesz igénybe – a kérdőív elején „A következő minőségemben töltöm ki” kérdésnél az „Uniós polgárként” opciót kell választani. Lényeges, hogy a felhasználói körnek szóló kérdések gyakorlati szempontúak, megválaszolásukhoz nincs szükség az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok vagy a vonatkozó jogszabályok ismeretére. 

A kérdőív másik típusa vállalkozásoknak (például gyártók, importőrök, forgalmazók), fogyasztói szervezeteknek, tudományos intézményeknek, valamint a témakörre vonatkozó szabályok betartatásában és érvényesítésében részt vevő intézményeknek szól. Esetükben a kitöltéshez alapjaiban ismerni kell az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokkal kapcsolatos jelenlegi szabályozást.



A (magyar nyelvű) kérdőív 2023. január 11-ig erről a linkről indítva érhető el. 

Fontos, hogy a felmérésben minél nagyobb arányban képviseljék magukat a magyar érintettek – hangsúlyozza a Nébih közleménye. A nagyszámú kitöltéssel ugyanis hatékonyabb képet kaphatunk a hazai érdekekről, véleményekről, fogyasztási szokásokról, mely a későbbiekben számottevő segítséget jelent a szakterületi érdekek képviselete során.

A kérdőívvel kapcsolatban további tájékoztatás vagy segítség az fcmhu@nebih.gov.hu e-mail címen kérhető.

Az eddigi vélemények és a Bizottsági munka ütemterve ezen a weboldalon nyomon követhető.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 20:10:00
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.
2023-09-29 16:50:00
A rossz egyéni döntéseket jobb elkerülni, ennek pedig a legjobb módja, ha a felnövekvő generáció már az iskolában elsajátítja a pénz használatának alapjait, a pénzügyi rendszer lényegét, a takarékosságot és a saját erőforrásainkkal való gazdálkodást – mondta Varga Mihály a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadóünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS